Prostatitis prostaatontsteking

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij prostatitis:
  • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
  • Quercetine helpt pijn te verminderen bij een ontsteking aan de prostaat, maar lijkt niet bij te dragen aan plasproblemen bij mannen met aanhoudende prostaatproblemen die niet te wijten zijn aan een infectie.

Prostatitis (ontsteking van de prostaat) komt vooral voor bij mannen boven de 35 jaar. De aandoening komt niet zo heel vaak voor, minder dan 1 geval per 1000 mannen per jaar. De klachten zijn vaak in kleine beetjes te plassen, pijn bij het plassen, koorts en pijn onder in de buik of in het kruis.

Symptomen bij acute prostatitis:
  • De klachten treden vaak vrij plotseling op.
  • Soms beginnend met koude rillingen.
  • Er is vaak koorts, pijn in de onderbuik, in het kruis of in de anus.
  • Er is aandrang om te plassen, de plas komt echter met kleine beetjes, maar wel vaak.
  • De urine kan troebel zijn of vreemd ruiken.
Symptomen bij chronische prostatitis:
  • Er is geen koorts en begint het meestal ongemerkt.
  • Vaak zijn er langdurig klachten en komen de klachten snel terug.
Oorzaken van prostatitis:
De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die de prostaat binnendringen. Er is dus ook sprake van een urineweginfectie (blaasontsteking). Hoe deze bacteriën precies in de urinewegen en in de prostaat komen is niet precies te zeggen. Wel blijken het bijna altijd bacteriën te zijn die in het eigen maag-darmkanaal voorkomen. Soms kan een seksueel overdraagbare bacterie de oorzaak zijn. Bij chronische prostatitis is lang niet altijd een bacteriële verwekker aan te tonen. Deze klachten kunnen ook ontstaan door een te gespannen bekkenbodem. Dat kan op zijn beurt weer erg beïnvloed worden door iemands levenswijze. Veel zitten, stress of een erg gehaaste levensstijl kunnen deze klachten verergeren. Wanneer u zich zorgen maakt over de klachten kan dat op zich al weer toename van de spanning van de bekkenbodemspieren geven, waardoor de klachten verergeren!

Zie ook:
Andropauze
Blaasontsteking
Incontinentie (prikkelbare blaas)
Prostaatvergroting