Peesontsteking (tendinitis)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij peesontsteking:
  • CurcuWin (curcuma) kan ontstekingsreacties bij tendinitis (peesontsteking) tegengaan. Ontstekingen spelen een belangrijke rol in de pathofysiologie van tendinitis en gaan gepaard met processen die in gang worden gezet door ontstekingsbevorderende cytokinen zoals interleukine-1b (IL-1b) en tumornecrosefactor-alfa (TNF-alfa).
  • Duivelsklauw (devil's Claw) werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, beschermt het kraakbeen en vermindert zwellingen bij chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat.
  • Glucosaminesulfaat ondersteunt de gewrichtsfunctie, het behoud van gezond kraakbeen en is belangrijk voor de synthese van bindweefselstructuren.
  • Heermoes (horsetail Grass) herstelt, versterkt en versoepelt het skelet, kraakbeen, pezen, gewrichtsbanden, huid, haar en nagels, verhoogt de weerstand van bindweefsels tegen ontstekingen, helpt elastische weefsels (longen, vaatwanden, ...) verstevigen en soepel houden, remt het verouderingsproces in de elastische weefsels en vermindert het risico op aderverkalking bij verhoogd cholesterol en anorexia, bevordert wondgenezing, remineralisatie en aanbrengen van mineralen voor de bindweefsels.
  • L-lysine bevordert de calciumopname vanuit het maagdarmkanaal, is goed voor de botaanmaak, is van belang voor de aanmaak van collageen en daarmee voor de sterkte van pezen, banden, bloedvaten, huid en andere weefsels.
  • MSM gel of crème biedt verlichting van pijn en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat de elasticiteit en soepelheid ervan bevordert. Zwavel is eveneens belangrijk voor de functie van gewrichten.
  • Ribes nigrum black currant (zwarte bes) werkt ontstekingsremmend, pijnstillend op de gewrichten en helpt peesontstekingen te verminderen.
  • Silicium (Silica) peesontstekingen zijn moeilijk te behandelen, omdat de pees van nature minimaal doorbloed wordt. Genezing is alleen mogelijk als de pees voorzien wordt van bouwstoffen en zuurstof. Een gel op basis van silicium voor uitwendig gebruik is geschikt om het genezingsproces van een peesontsteking te versnellen.

Een pees is een koordvormige verbinding tussen spier en bot. Peesontsteking is een letsel dat veroorzaakt door te veel, te langdurige en zich telkens herhalende bewegingen, waardoor de pees geïrriteerd en gezwollen raakt. Kwetsbaar zijn de ellebogen, schouders, polsen, enkels en vingers. De kans op peesontstekingen neemt toe naarmate men ouder wordt, waardoor er meer kans is op slijtage of breuken van de collageenvezels die de pezen vormen. Peesontsteking kan ook veroorzaakt worden door een gewrichtsziekte. Tendinitis is pijnlijk, zelfs bij rust. De ontsteking beperkt de mobiliteit door de pijn die bij elke beweging optreedt.

Zie ook:
Lumbago
Nekklachten
Slijmbeursontsteking
Tenniselleboog