Doorgaan naar hoofdcontent

Huidinfecties (schimmelinfecties)

Schimmelinfectie (mycosen) worden veroorzaakt door microscopische schimmels die zich vermenigvuldigen aan de huidoppervlakte en in de organen.

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij huidinfectie:
  • Biotine werkt onder meer nauw samen met foliumzuur, pantotheenzuur en vitamine B12. Biotine is belangrijk voor een gezonde huid, gezond haar en gezonde nagels. Biotine kan samen met de andere B-vitamines (vitamine B complex) synergetisch werken en zo helpen huidschimmels te bestrijden en te voorkomen.
  • Knoflook heeft een zeer brede antimicrobiële werking en is effectief tegen bacteriën, virussen, parasieten gisten en schimmels waaronder Candida albicans. 1 mg allicine komt wat potentie betreft overeen met circa 15 IU penicilline. Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine.
  • Pau d'arco quinonen in Pau d'Arco hebben een sterke werking tegen Candida albicans en minimaal 11 andere schimmels en gisten. Echter Pau d’Arco wordt vaak over het hoofd gezien bij de behandeling van Candida-schimmels. Pau d’Arco remt en vernietigt diverse bacteriën, gisten, schimmels en virussen. De in Pau d’Arco aanwezige quinonen zijn daarvoor verantwoordelijk. Quinonen lossen slecht op in water, daarom is het maken van Pau d’Arco thee niet effectief. Effectiever is de gepulverde bast, maar nog beter is een extract. Veel Pau d’Arco op de markt blijkt echter van slechte kwaliteit te zijn, voornamelijk vanwege gebrek aan kwaliteitscontrole. Vaak wordt zowel de binnenste als de buitenste bast gebruikt (die er bij de houtproductie wordt afgestript), doordat de takken en bladeren al verwijderd zijn is controle op de identiteit van het materiaal niet meer goed mogelijk. Het is dan ook niet zo gek dat een analyse van 12 verschillende Pau d’Arco producten aantoonde dat slechts één product Lapachol bevatte en dan ook slechts in spoorhoeveelheden. Vandaar ook dat het zo belangrijk is om een gestandaardiseerd Pau d'Arco product te kiezen.
  • Spilanthes (ABC-kruid) werkt infectieremmend, lokaal verdovend en pijnstillend. Goed hulpmiddel bij voetschimmels en huidschimmels.
  • Tea tree-olie heeft heel goede antiseptische eigenschappen tegen schimmels en bacteriën. Tea tree zou werken tegen de bacterie staphylococcus aureus. Tea tree olie kan worden gebruikt voor uitwendige behandeling van allerlei infectieziekten.

Onze lichaamshygiëne is nog nooit zo goed geweest als nu, echter heeft het niet geleid tot een daling van het aantal huidinfecties (huidontstekingen). Te proper zijn werkt schimmelinfecties in de hand, vooral teveel zeep gebruiken is slecht voor de huid. Veel schimmelsoorten hebben een voorkeur voor de huid. Men noemt ze dermatofyten. Ze houden zich op in de hoornlaag van de huid en kunnen in principe op elke plaats een infectie veroorzaken.
Quinonen in Pau d'Arco hebben een sterke werking tegen Candida albicans en minimaal 11 andere schimmels en gisten. Echter Pau d’Arco wordt vaak over het hoofd gezien bij de behandeling van Candida-schimmels. Pau d’Arco remt en vernietigt diverse bacteriën, gisten, schimmels en virussen. De in Pau d’Arco aanwezige quinonen zijn daarvoor verantwoordelijk.
Schimmelinfectie aan voeten en tenen noemt men zwemmereczeem. Deze aandoening wordt meestal gekenmerkt door een vochtige, schilferende en weke huid tussen de tenen en gaat gepaard met roodheid, kloven en beschadigingen. Aan de onderkant van de tenen kunnen zich al of niet ingedroogde blaasjes bevinden en een rood verkleurde huid met pijnlijke kloven. Pijn en jeuk kunnen het lopen belemmeren.

Zijn de liezen en de romp aangedaan, dan spreekt men vaak van ringworm. Bij ringworm zijn ronde haarden met roodheid, schilfering en puistjes zichtbaar. In een later stadium verbleekt de roodheid in het centrum van de haarden, zodat deze een ringvormig uiterlijk krijgen, vandaar de naam ringworm.

Minder frequent worden de handen, de armen, de oksels, de benen en het gezicht aangedaan. Bij kinderen kunnen bepaalde schimmelsoorten de behaarde hoofdhuid en de haren infecteren, hoofdschimmel. Dit kan tijdelijk tot haarverlies leiden. Als de nagels zijn aangetast, spreekt men van kalknagels.
Welke mogelijkheden bestaan om de huid te beschermen en te genezen
Zie ook:
Abces
Aften
Candida infectie
Eczeem
Huidkloven
Infecties (ontstekeningen)
Koortsuitslag
Nagelaandoeningen
Proctitis
Psoriasis
Vaginale infecties
Voetschimmel