Artritis

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij artritis:
 • MSM (capsules) zorgt voor een goede structuur  en elasticiteit van het weefsel, is een uitstekend middel voor het behoud van soepele spieren en gewrichten. Het bevordert de stootkussenfunctie van kraakbeen. Helpt bij reumatische aandoeningen zoals artritis, artrose, weke delen reuma (fibromyalgie).
 • MSM (créme, zalf of gel) zorgt voor een goede structuur  en elasticiteit van het weefsel, is een uitstekend middel voor het behoud van soepele spieren en gewrichten. Het bevordert de stootkussenfunctie van kraakbeen. Helpt bij reumatische aandoeningen zoals artritis, artrose, weke delen reuma (fibromyalgie). MSM leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen, wordt snel opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cellagen van de huid en de gelvorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar.
 • Probiotica een niet-evenwichtige darmflora kan bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid, deze wordt in verband gebracht met een groot aantal ziektebeelden, waaronder voedselovergevoeligheden, voedselallergieën. Dit geeft ontstekingen in het lichaam waaronder artritis en andere reumatische aandoeningen, omdat probiotica het immuunsysteem verbetert kan het lichaam ontstekingen beter opruimen.
 • Quercetine vermindert de kans op ochtendpijn, ochtendstijfheid en pijn na fysieke activiteiten. Quercetine vermindert ontstekingen en kan effectief symptomen verminderen van reumatoïde artritis.
 • Selenomethionine vermindert ontstekingsziekten in korte tijd
 • Vitamine B5 pantotheenzuur mensen met rheumatoïde artritis blijken een verlaagde vitamine B5-niveau te hebben en supplement inname met vitamine B5 vermindert de symptomen.
 • Vitamine D heeft een ontstekingsremmende werking bij een bloedspiegel van minimaal 75 nmol/l. Een lage vitamine D-spiegel verhoogt mogelijk het risico van aandoeningen waar ontstekingsreacties een grote rol in spelen zoals astma, diabetes en artritis.
Kruidenextracten die ondersteunend werken bij artritis:
 • Arnica montana heeft pijnstillende, antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen. De ontstekingsremmende werking van arnica montana is aangetoond bij chronische artritis, door de remming van enzymen die een rol spelen bij het ontstekingsproces.
 • Boswellia werkt ontstekingsremmend , pijnstillend en beschermt het kraakbeen bij, Artritis, artrose, reumatoïde artritis en jicht (na 8 weken significante afname van pijn).
 • Brandnetel werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en anti-reumatisch bij artrose, artritis (reumatische aandoeningen) en reumatoïde artritis.
 • Curcuma bevat ontstekingsremmende inhoudsstoffen, dat zwellingen en pijn door reumatische aandoeningen kan verminderen. Het gebruik van 1000 mg curcumine/dag ter verlichting bij klachten van artritis is wetenschappelijk onderbouwd.
 • Kattenklauw (Cat's claw) verbetert het immuunsysteem en helpt daardoor ontstekingen te verminderen en helpt bij artritis, artrose, fibromyalgie, bursitis (slijmbeursontsteking) en beenderpijnen.
 • Moerasspirea werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, versterkt het bindweefsel, vermindert reumatische aandoeningen en werkt spierontspannend. Moerasspirea helpt bij spier- en gewrichtsaandoeningen: artrose, artritis, fibromyalgie, jicht, ischias, lumbago (rugpijn), pijnlijke spieren en stramme gewrichten.
 • Schietwilg werkt koortsverlagend, ontstekingsremmend, pijnstillend, beschermt het kraakbeen, ondersteunend bij reumatische aandoeningen: artrose, artritis (acute en chronische reumatische aandoeningen) met lichte tot matige pijn (vooral affiniteit met lage rugpijn). De belangrijkste stof uit schietwilg is salicine.
 • Zingiber officinale (gember) gemberextract geeft reeds na 3 maanden pijnvermindering, zwellingvermindering en stijfheidvermindering bij een dagdosering van 2 tot 4 capsules van 500 mg gestandaardiseerd extract. Na 2,5 jaar gebruik van het extract neemt de effectiviteit niet af. Gemberpoeder werkt 10 x sterker dan verse gember omdat het meer biologisch actieve componenten en meer nutriënten bezit dan verse gember. Gemberextracten extraheert men op water/alcoholbasis waarbij men gemberpoeder en vers gembersap combineert. Deze combinatie van poeder en sap leidt tot een verhoogde concentratie van werkzame stoffen. Tevens heeft het een synergistische (elkaar versterkende) werking. Het gemberextract is 30 x sterker dan verse gember en 3 x sterker dan gemberpoeder.


Artritis (gewrichtsontsteking) doet zich voor in diverse vormen van gewrichtspijnen. Bij etterende artritis (reuma) gaat dit gepaard met een ophoping van etter in de gewrichten. In het geval van chronische polyartritis (reumatoïde artritis of reuma) worden veel gewrichten tegelijkertijd aangetast. Deze vorm van artritis begint sluipend met gewrichtspijnen, ochtendlijke stijfheid en zwellingen. Het voortschrijdende verloop leidt tot vervormingen, verstijving en functieverlies van de aangetaste gewrichten. Artritis is een ontsteking die zich acuut, spontaan of ook na kneuzing kan voordoen, maar ook door infecties, allergieën of aandoeningen kan worden veroorzaakt. De reumatoïde artritis is echter een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem richt zich tegen het lichaamseigen weefsel en veroorzaakt ontstekingen, die blijvende schade kunnen aanrichten. De ziekte treft vaker vrouwen dan mannen.

zie ook:
Artrose
Carpaal-tunnelsyndroom
Fibromyalgie
Koude handen en voeten
Slijmbeursontsteking
Ziekte van Bechterew