Artritis

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij artritis:
 • Arnica montana heeft pijnstillende, antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen. De ontstekingsremmende werking van arnica montana is aangetoond bij chronische artritis, door de remming van enzymen die een rol spelen bij het ontstekingsproces. Andere toepassingen van arnica montana.
 • Boswellia werkt ontstekingsremmend , pijnstillend en beschermt het kraakbeen bij artritis, artrose, reumatoïde artritis en jicht (na 8 weken significante afname van pijn). Andere toepassingen van boswellia.
 • Brandnetelblad werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en anti-reumatisch bij artrose, artritis (reumatische aandoeningen) en reumatoïde artritis. Andere toepassingen van brandnetel.
 • CurcuWin (curcuma) bevat ontstekingsremmende inhoudsstoffen, dat zwellingen en pijn door reumatische aandoeningen kan verminderen. Het gebruik van 1000 mg curcumine/dag ter verlichting bij klachten van artritis is wetenschappelijk onderbouwd. Het effect van curcuma suppletie is vergelijkbaar met dat van pijnstillers. Andere toepassingen van curcuma.
 • Gember gemberextract geeft reeds na 3 maanden vermindering van pijn, zwellingen en stijfheid bij een dagdosering van 2 tot 4 capsules van 500 mg gestandaardiseerd extract. Na 2,5 jaar gebruik van het extract neemt de effectiviteit niet af. Gemberpoeder werkt 10 x sterker dan verse gember omdat het meer biologisch actieve componenten en meer nutriënten bezit dan verse gember. Gemberextracten extraheert men op water/alcoholbasis waarbij men gemberpoeder en vers gembersap combineert. Deze combinatie van poeder en sap leidt tot een verhoogde concentratie van werkzame stoffen. Tevens heeft het een synergistische (elkaar versterkende) werking. Het gemberextract is 30 x sterker dan verse gember en 3 x sterker dan gemberpoeder. Andere toepassingen van gember.
 • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen doet de ontstekingsbevorderende stof interleukine-6 (IL-6) bij zowel mannen als vrouwen dalen. Bij de mannen werd tevens een significante daling van creatinekinase (marker voor spierschade) en alfa-1-antichymotrypsine (marker voor artritis) gezien en een afname van vermoeidheid en (gewrichts)pijn. Ook nam hun spierkracht significant toe. Bij vrouwen verbeterde het evenwichtsgevoel en nam de mate van angst af. Zowel mannen als vrouwen kregen meer energie bij gebruik van multi vitaminen/mineralen complex. Ontstekingsfactoren, pijn en angstgevoelens nemen af, terwijl de fysieke kracht van mannen toeneemt en bij vrouwen de balans verbetert. Meer info over vitaminen/mineralen.
 • Kattenklauw (cat's claw) verbetert het immuunsysteem en helpt daardoor ontstekingen te verminderen en helpt bij artritis, artrose, fibromyalgie, bursitis (slijmbeursontsteking) en beenderpijnen. Andere toepassingen van kattenklauw.
 • Moerasspirea werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, versterkt het bindweefsel, vermindert reumatische aandoeningen en werkt spierontspannend. Moerasspirea helpt bij spier- en gewrichtsaandoeningen: artrose, artritis, fibromyalgie, jicht, ischias, lumbago (rugpijn), pijnlijke spieren en stramme gewrichten. Andere toepassingen van moerasspirea.
 • MSM (methylsulfonylmethaan) zorgt voor een goede structuur  en elasticiteit van het weefsel, is een uitstekend middel voor het behoud van soepele spieren en gewrichten. Het bevordert de stootkussenfunctie van kraakbeen. Helpt bij reumatische aandoeningen zoals artritis, artrose, weke delen reuma (fibromyalgie). Andere toepassingen van MSM.
 • MSM gel zorgt voor een goede structuur en elasticiteit van het weefsel, is een uitstekend middel voor het behoud van soepele spieren en gewrichten. Het bevordert de stootkussenfunctie van kraakbeen. Helpt bij reumatische aandoeningen zoals artritis, artrose, weke delen reuma (fibromyalgie). MSM leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen, wordt snel opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cel-lagen van de huid en de gel-vorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar. Andere toepassingen van MSM.
 • Probiotica een niet-evenwichtige darmflora kan bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid, deze wordt in verband gebracht met een groot aantal ziektebeelden, waaronder voedselovergevoeligheden, voedsel-allergieën. Dit geeft ontstekingen in het lichaam waaronder artritis en andere reumatische aandoeningen, omdat probiotica het immuunsysteem verbetert kan het lichaam ontstekingen beter opruimen. Andere toepassingen van probiotica.
 • Quercetine (met bromelaïne) vermindert de kans op ochtendpijn, ochtendstijfheid en pijn na fysieke activiteiten. Quercetine vermindert ontstekingen en kan effectief symptomen verminderen van reumatoïde artritis. Andere toepassingen van quercetine.
 • Salicine werkt koortsverlagend, ontstekingsremmend, pijnstillend, beschermt het kraakbeen, ondersteunend bij reumatische aandoeningen: artrose, artritis (acute en chronische reumatische aandoeningen) met lichte tot matige pijn (vooral affiniteit met lage rugpijn). De belangrijkste stof uit schietwilg is salicine. Andere toepassingen van schietwilg.
 • Seleniummethionine vermindert ontstekingsziekten in korte tijd. Andere toepassingen van selenomethionine.
 • Pantotheenzuur (vitamine B5) mensen met reumatoïde artritis blijken een verlaagde vitamine B5-niveau te hebben en supplement inname met vitamine B5 vermindert de symptomen. Andere toepassingen van vitamine B5.
 • Pyridoxaal-5-fosfaat (P5P) hoog gedoseerd vermindert de vorming van ontstekingsbevorderende stoffen bij personen met reumatoïde artritis. Andere toepassingen van vitamine B6.
 • Vitamine D3 heeft een ontstekingsremmende werking bij een bloedspiegel van minimaal 75 nmol/l. Een lage vitamine D-spiegel verhoogt mogelijk het risico van aandoeningen waar ontstekingsreacties een grote rol in spelen zoals astma, diabetes en artritis. Andere toepassingen van vitamine D.
Kruidenextracten die ondersteunend werken bij artritis:Artritis (gewrichtsontsteking) doet zich voor in diverse vormen van gewrichtspijnen. Bij etterende artritis (reuma) gaat dit gepaard met een ophoping van etter in de gewrichten. In het geval van chronische polyartritis (reumatoïde artritis of reuma) worden veel gewrichten tegelijkertijd aangetast. Deze vorm van artritis begint sluipend met gewrichtspijnen, ochtendlijke stijfheid en zwellingen. Het voortschrijdende verloop leidt tot vervormingen, verstijving en functieverlies van de aangetaste gewrichten. Artritis is een ontsteking die zich acuut, spontaan of ook na kneuzing kan voordoen, maar ook door infecties, allergieën of aandoeningen kan worden veroorzaakt. De reumatoïde artritis is echter een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem richt zich tegen het lichaamseigen weefsel en veroorzaakt ontstekingen, die blijvende schade kunnen aanrichten. De ziekte treft vaker vrouwen dan mannen.MSM Plus is een hoogwaardige formule die MSM (methylsulfonylmethaan) en molybdeen in de vorm van natriummolybdaat bevat, dit draagt bij tot een normale stofwisseling van zwavel-aminozuur om het behoud van gewrichten te ondersteunen. Ingrediënten

Zie ook:
Artrose
Carpaal-tunnelsyndroom
Fibromyalgie
Koude handen en voeten
Slijmbeursontsteking
Ziekte van Bechterew