Doorgaan naar hoofdcontent

Neuralgie

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij neuralgie:
  • Bio actieve vitamine B12 een tekort aan vitamine B12 komt vaak voor, klachten door een vitamine B12 tekort blijven vaak lang op zich wachten. De klachten zijn zeer gevarieerd en daardoor wordt veelal niet gedacht aan een vitamine B12 tekort. Vitamine B12 is van invloed op zeer veel processen in het lichaam, daardoor is een vitamine B12 tekort bij iedereen anders, één van de symptomen is zenuwpijn.
  • Co-enzym Q10 (ubiquinol) kan zenuwbeschadiging en zenuwpijn verminderen bij mensen met zenuwbeschadiging veroorzaakt door diabetes.
  • PEA (palmitoylethanolamide) bij onderzoek naar chronische pijnklachten zoals neuralgie, werd na enkele weken een significante afname van pijn waargenomen, bij een dag dosering van 600 mg PEA. PEA is effectief en veilig bij chronische pijnen en zou veel vaker als mogelijke behandeling overwogen moeten worden.
  • Quatrefolic (methyl folate) foliumzuur met een hoog biologische beschikbaarheid, kan zenuwschade voorkomen.
  • Vitamine C (bioflavonoïden complex) patiënten met neuralgie hebben lagere vitamine C-spiegels in hun bloed dan gezonde mensen. vitamine C heeft effect op de pijnbeleving.
Neuralgie is een algemene term die duidt op pijn veroorzaakt door de prikkeling of beschadiging van een zenuw. De meest voorkomende neuralgie is aangezichtspijn (trigeminusneuralgie). Het gaat om een zeer hevige pijnaanval die één zijde van het gezicht treft die door de drielingzenuw wordt bediend. Ze komt voornamelijk voor in de wang, oogleden en de bovenkaak (aan de kant van de neus en boven de mond). De pijn wordt vaak uitgelokt door een contact of een beweging (kauwen, tandenpoetsen, enz, ...).

Bij zenuwpijn wordt vaak een tekort aan vitamine B12 gezien.

Neuralgie geeft als gordelroos (herpes zoster) een branderige pijn die kan optreden op de zone van een zona, maanden of zelfs jaren na de ziekte). Bij neuralgia glossopharyngeus voelt de patiënt intense pijn achteraan de tong, in de keel en in het oor (deze zones worden immers bediend door dezelfde zenuw). Neuralgieën door prikkeling van de zenuwen van de ledematen dalen langsheen een nauwe band tot aan het uiteinde van de ledemaat. Cervicobra neuralgie hoort tot dit type neuralgie.

Zie ook:
Gordelroos
Pijn