Atherosclerose (aderverkalking)

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij aderverkalking:
 • EGCG (EpiGalloCatechine Gallaat) EGCG heeft gunstige effecten op de bloeddruk, bloedstolling, hart- en vaataandoeningen, hoge cholesterolgehalte in het bloed en aderverkalking. EGCG gaat de vorming van plaques in bloedvaten tegen en verkleint hiermee mogelijk de kans op hart- en vaatziekten.
 • EPA (Eicosapentaeenzuur) ondersteund hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte, houdt de cholesterolvorming onder controle en vermindert de afzetting ervan in het lichaam. Omega 3-vetzuren hebben een gunstige invloed op de elasticiteit van de bloedvaten.
 • Ginkgo biloba helpt bij doorbloedingsstoornissen van armen en vooral de benen, vaak zijn dat de eerste aanwijzingen van aderverkalking welke gekenmerkt wordt door vaatwandverharding, elasticiteitsverlies en bloedvatvernauwing.
 • Granaatappelsap werkt ondersteunend tegen hart- en vaatziekten, remt en voorkomt aderverkalking.
 • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
 • Knoflook draagt bij aan een verantwoorde bloeddruk, heeft een gunstige invloed op de bloedlipiden (bloedvetten) en is goed voor hart en bloedvaten. Naarmate mensen ouder worden, verliezen hun slagaders het vermogen om te strekken en te buigen. Knoflook lijkt dit effect te verminderen. Het nemen van een knoflookpreparaat 2 x per dag, kan de  slagaders terug versoepelen. Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine.
 • Menaquinon-7 (MK-7) is een natuurlijke en effectieve vorm van vitamine K2 en blijkt effectief aderverkalking tegen te gaan. Inname van menaquinon-7 doet de genexpressie van de matrix Gla proteïne (MGP) toenemen. Dit is een eiwit, met een sterke affiniteit voor calciumionen (gaat verkalking tegen en stimuleert de botopbouw).
 • Policosanol vermindert de bloedviscositeit (bloedkleverigheid, stroperigheid), houdt de bloedvaten schoon en soepel, verlaagt de cholesterolspiegel.
 • Resveratrol voor een gezond hart en gezonde bloedvaten, normaliseert de cholesterolspiegel.
 • OPC's (oligomere proanthocyanidines) druivenpitten zijn de belangrijkste bron van OPC's, ze stabiliseren de vaatwanden en (elastische) bindweefselstructuren. OPC's zijn te adviseren bij hart- en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld aderverkalking.
 • R-alfaliponzuur uit onderzoek blijkt dat alfaliponzuur het totaal cholesterolgehalte met 40 % en het LDL-cholesterolgehalte met 42 % kan verminderen en zo het ontstaan van aderverkalking kan vertragen.
 • Vitamine B6 naarmate mensen ouder worden, verliezen de slagaders het vermogen om te strekken en te buigen. Vitamines zoals foliumzuur, vitamine B12 en vitamine B6 lijken de symptomen van verharding van de slagaders te verminderen.
 • Vitamine E is zeer belangrijk voor hart en bloedvaten, waar het de bloedvetten verandert en stabiliseert. Gaat de vorming van bloedstolsels tegen omdat het een bloedverdunnende werking heeft en de bloedcirculatie verbetert. Gaat oxidatie van LDL-cholesterol tegen, versterkt de wanden van de haarvaten en remt de vorming van plaques (cholesterol) in de aders (aderverkalking).

Tijdens deze ziekte zetten zich geleidelijk afzettingen vast op de wanden van de slagaders (atheromatose), waardoor ze nauwer worden en het bloed niet meer normaal kan circuleren. Dit proces kan leiden tot ernstige schade aan vitale organen. Aderverkalking (atherosclerose) is een degeneratieve ziekte van de slagaders veroorzaakt door de afzetting van verschillende bestanddelen op de wanden van de slagaders waardoor het gladde spierweefsel en de elastische weefsels die ze vormen, wordt vernietigd. Wanneer deze beschadigingen zich voordoen ter hoogte van sommige vitale organen, zoals het hart, de grote hersenen of de nieren, dan kan dit ernstige en zelfs dodelijke complicaties met zich meebrengen.

Mogelijke symptomen van arteriosclerose:
 • Duizeligheid.
 • Verlamming.
 • Spraakmoeilijkheden.
 • Pijn in de borst (Angina pectoris) die kan uitstralen  naar de kaak en/of de armen.
 • Beenkrampen wanneer men loopt.
Hart en bloedvaten
Zie ook:
Pierre Geylen