Doorgaan naar hoofdcontent

Acne

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij acne:
  • Gugul heeft een ontstekingsremmende werking en reinigende eigenschappen. Kan pijn, zwelling en roodheid (ontsteking) en het aantal uitbraken van nodulocystische acne verminderen. Nodulocystische acne zit die diep in de huid, veroorzaakt harde en pijnlijke cysten.
  • Omega 3 met EPA/DHA onze moderne voedingspatroon zorgt ervoor dat we meer omega-6 dan omega-3 binnenkrijgen. Teveel aan omega-6 kan de oorzaak zijn van de ontstoken talgklieren die acne veroorzaken.
  • Probiotica men is wat men eet, de gezondheid van de darmen wordt weerspiegelt op de huid. Probiotica (lactobacillus) kan hierbij helpen om de darmen gezond te houden. De darmflora past zich aan naar het eten wat jij dagelijks inneemt. Verandert men van een koolhydraat-rijk dieet naar een koolhydraat-arm dieet, gaat de bacteriehuishouding in de darmen automatisch veranderen. Innemen van een supplement van probiotica (vooral de stammen lactobacillus en bifido) geven na 2 maanden verbetering van huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem. Vooral lactobacillus rhamnosus blijkt effectief te werken bij deze huidaandoeningen.
  • Tea tree-olie heeft ontstekingswerende eigenschappen tegen schimmels en bacteriën. Tea tree kan worden gebruikt bij de uitwendige behandelingen van acne. Tea tree-olie moet wel de inhoudsstof terpinen-4-ol bevatten. Tea tree olie dat enkel 1,8-cineol bevat heeft geen antibacteriële werking.
  • Teunisbloemolie verhoogt de weerbaarheid van de huid, stimuleert celvernieuwing en beschermt tegen UV-straling. Teunisbloemolie dringt zeer goed in de huid, vitaliseert, verzacht, bindt het vochtgehalte in de huid en heeft een hoge antirimpelwerking. Teunisbloem is toepasbaar bij de oudere en/of problematische huid of als opbouwolie na behandeling van een ontstoken huid en acne.
  • Monnikspeper (vitex fruit) acne vulgaris die sterk wordt beïnvloed door de vrouwelijke hormonale cyclus, kan verbeteren door het gebruik van Vitex agnus castus extract. Monnikspeperextract kan het beste de hele cyclus worden ingenomen voor een optimaal resultaat.
  • Vitaminen/mineralen tekorten van vitamine A, B2, B3, B5, B6 en E kunnen huidkwalen veroorzaken zoals acne, pukkels en puisten. Een goede multi vitaminen kan deze tekorten aanvullen. Vitaminen en mineralen zijn belangrijk om de hormoonbalans te bewaren.
  • Zink tekort aan zink kunnen verschillende aandoeningen in de hand werken, waaronder acne. Uitwendig gebruik kan effectief zijn bij de behandeling van acne omdat zink ontstekingsremmend werkt. Ook met zinksupplementen kan acne behandelt worden. Onderzoeken wijzen uit dat mensen met acne een lager zinkgehalte hebben, de meeste proefpersonen bleken positief te reageren op zinksupplementen.

Deze aandoening komt veel voor bij adolescenten en wordt veroorzaakt door de ontsteking van de haarzakjes (talgklieren). Acne vulgaris treft ongeveer 80 % van alle adolescenten. Acne manifesteert zich door het optreden van zwarte of witte puntjes (comedonen), papels, puistjes, cysten gevuld met pus en in ernstige gevallen diepe geïnfecteerde letsels. Bij de vorming van deze letsels spelen sommige hormonen, talg (sebum), bacteriën en structuurwijzigingen van de huid een rol. Naargelang van de ernst van de letsels spreken we over lichte of ernstige vormen van acne. Acne verschijnt meestal in het gezicht, op de schouders, de hals en de rug.

Multivitamines: mensen met acne hebben een laag zinkgehalte en tekorten aan vitamine A, B2, B3, B5, B6 en E.

Acne vulgaris - Zo gewoon is dat niet - Auteur: Marc Nahuys