Doorgaan naar hoofdcontent

Aambeien

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij aambeien:
  • Glucosaminesulfaat verstevigt de elasticiteit van bindweefselstructuren en kan daarom van nut zijn bij aambeien.
  • OPC's (oligomere proanthocyanidines) beschermen collageenrijke en elastinerijke bindweefselstructuren, zoals bloedvaten en houden de aders soepel en sterk, wat nuttig is om aambeien te voorkomen. Wordt preventief gebruikt om de aders soepel te houden en zo aambeien te voorkomen.
  • Psylliumvezels is een uitstekende vezelbron, geschikt om de darmen te reinigen, de stoelgang is zachter en daardoor voelen aambeien minder pijnlijk aan bij de ontlasting.
  • Toverhazelaar (hamamelis) helpt bij ontstoken zwellingen, slecht genezende wonden, verzorging van aders, aambeien en spataders.

Mogelijke oorzaken zijn:
  • Weinig vezels in de voeding
  • Chronische verstopping (harde stoelgang)
  • Zwangerschap en bevalling
  • Hartafwijkingen
  • Zwakke aderwanden
Aambeien zijn spataders rond de anus. Het is een veel voorkomende aandoening. Indien ze hinderlijk of pijnlijk zijn, kan chirurgisch worden ingegrepen. Een abnormale verwijding (of spatader) van de aders die rond de anus liggen, kan zowel optreden aan het bovenste deel van het anale kanaal (interne aambeien) als in de lagere deel, ter hoogte van de anus zelf (externe aambeien), ze kunnen constant aanwezig zijn of niet. Bij volwassenen is dit een veel voorkomende aandoening, ze wordt bevorderd door constipatie (omwille van de druk die wordt uitgeoefend om stoelgang te maken) en door zwangerschap (omwille van een verhoogde druk op de aders). Er bestaat ook familiale voorgeschiktheid voor deze aandoening. De last die door aambeien wordt veroorzaakt, kan erg variëren en kan gaan tot hevige pijn en bloedingen.

Bij persen bij de ontlasting loopt de druk in deze aders op waardoor ze kunnen gaan uitzetten (zie: constipatie). Persen bij ontlasting is niet per se de oorzaak van aambeien, een gebrekkige bloedsomloop en bindweefselzwakte horen ook tot de mogelijkheden (zie: bloedsomloopproblemen).

De zin van ziek zijn - Signalen en betekenis van ziekten - Auteur: Thorwald Dethlefsen en Rüdiger Dahlke

Zie ook:
Anus (aandoeningen)
Constipatie (verstopping)
Spataderen