Maagzweer

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij een maagzweer:
  • CurcuWin (curcuma) vermindert pijn en versnelt het herstelproces van maagzweren, beschermt de slijmlaag van de maag en is een natuurlijke maagzuurremmer. Geelwortel remt ook de groei en aanhechting van de bacterie helicobacter pylori, de veroorzaker van maagzweren.
  • Kruidnagel (clove) bevordert de opbouw van het slijmvlies van de maag, vermindert de enzymatische werking en de zuurtegraad van het maagsap, beschermt tegen het ontstaan van maagzweren en werkt verdovend op het maagslijmvlies.
  • Pau d'Arco is effectief tegen een grote groep ziekteverwekkende bacteriën, zoals staphylococcus aureus, helicobacter pylori en Brucella.
  • Probiotica helpt bij het bestrijden van helicobactor pylori, die verantwoordelijk kan zijn voor het ontstaan van maagzweren. Probiotica heeft een positief effect op gastritis (maagontsteking) veroorzaakt door helicobactor pylori.
  • Sulforafaan (broccoli) is één van de krachtigste stoffen die het vermogen hebben te ontgiften. Sulforafaan beschermt cellen tegen diverse ziekten, tegen het ontstaan van maagzweren en duodenumzweren en remt helicobacter pylori af.
  • Zoethout (licorice) men vermoed dat het nemen van een combinatieproduct dat zoethout bevat: Iberogast (Steigerwald) de symptomen van maagzuur lijkt te verbeteren. Zoethout werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, werkt verzachtend op het maag- en darmslijmvlies en beschermt tegen maagzweren.

Een maagzweer komt niet alleen voor in de maag, maar ook in de twaalfvingerige darm en soms in de slokdarm. Een maagzweer is een defect in de slijmvlieslaag die de wand van de maag, de twaalfvingerige darm en de slokdarm bedekt. De oorzaken van een maagzweer is door een abnormale zwakte van het maagslijmvlies en door de bacterie helicobacter pylori die leeft aan de oppervlakte van het maagslijmvlies. De bacterie nestelt er zich tijdens de kindertijd en verblijft er gedurende lange tijd. Bij sommige mensen kan de bacterie een infectie veroorzaken die het ontstaan van een zweer bevordert. Symptomen van een maagzweer is vaak een hevige pijn in de bovenbuik. Deze pijn (die vergelijkbaar is met krampen of met branderigheid) verschijnt zo'n 2 tot 3 uur na de maaltijd en kalmeert wanneer de patiënt eet. De pijn treedt op in perioden van enkele weken en wordt onderbroken door min of meer langdurige perioden van verminderde symptomen.
Supplementen voor de maag
Zie ook:
Brandend maagzuur
Duodenumzweer
Helicobacter pylori
Indigestie
Maagpijn
Maagwandontsteking (gastritis)
Zwakke maag