Littekens

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij littekenvorming:
  • L-glutamine is zeer belangrijk voor een goede wondgenezing. Zware verwondingen (zoals brandwonden of na operaties) hebben een sterk verhoogde behoefte aan glutamine, omdat bij wondgenezing ook een verhoogde celdeling, DNA- en eiwitsynthese plaatsvindt. Fibroblasten, macrofagen en lymfocyten hebben een hoge behoefte aan glutamine.
  • MSM (créme of gel) leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen, wordt snel en zeer goed opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cellagen van de huid en de (niet vettige) gelvorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar. MSM gel biedt verlichting van pijn en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat de elasticiteit en soepelheid ervan bevordert. Gaat littekenvorming tegen.
  • Smeerwortel balsem (comfrey ointment) vernieuwd en hersteld beschadigd bindweefsel, wondhelend en huidherstellend.
  • Vitamine E uitwendig gebruikt versnelt de wondgenezing door de vrije zuurstofradicalen en de schade die ze veroorzaken tegen te gaan. Omdat genezing onder gunstiger voorwaarden plaatsvindt is er minder littekenvorming. Het direct op de huid aanbrengen van een vitamine E bevattende crème of het op de huid aanbrengen van de inhoud van een vitamine E capsule, is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid.
Littekenvorming van de huid treedt op ter plaatse van een wond die is ontstaan na letsel of een operatie en bij bepaalde huidaandoeningen.

Oorzaken:
Na het ontstaan van een wond begint het genezingsproces. Het doel hiervan is bescherming van het lichaam tegen het binnendringen van ziekteverwekkers die een infectie kunnen veroorzaken. Tijdens dit genezingsproces vormen fibroblasten, dit zijn huidcellen die zich snel vermenigvuldigen, een grote hoeveelheid eiwitvezels op de wond. Hierbij wordt een tijdelijke, harde laag over het wondoppervlak gevormd, dit is de korst die de wond beschermt terwijl het genezingsproces eronder doorgaat. Als de korst helemaal droog is, valt deze af en laat een litteken achter op de plaats van de dichtgegroeide wond. Verbindweefseling van de huid ontstaat als de genezing van beschadigde weefsels is verstoord, waardoor grote hoeveelheden bindweefsel ophopen op de plaats waar een wond geneest. Littekens kunnen zich vormen als gevolg van een infectie, operatie, verwonding of ontsteking van de huid. Mogelijke oorzaken van verbindweefseling van de huid zijn langdurige ontstekingen, bestraling en systemische sclerodermie.

Symptomen:
Als de wond bijna genezen is, verschijnen er lichtroze of bruine gebieden op de wond die zich meestal niet verder uitbreiden dan de randen van de wond. Het litteken- of bindweefsel kan boven het huidoppervlak uitsteken en is stug. De huid om de wond wordt iets naar elkaar toe getrokken. Meestal zijn er geen klachten en verdwijnen de verschijnselen vanzelf als er geen infectie of nieuw letsel optreedt.

Zie ook:
Acne
Brandwonden
Gordelroos
Huidinfecties
Huidrimpels
Huidstriemen
Huidverzorging
Wonden