Slechte vertering van lipiden (vetten)

Natuurlijke middelen die ondersteunend helpen bij een te veel aan lipiden in het bloed:
Lipide is een term voor vet, vettige bestanddelen in het bloed die het lichaam nodig heeft als energiebron (triglyceriden) of als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen (cholesterol). Zonder lipiden kan het lichaam niet goed functioneren. Maar teveel is schadelijk.
Een te hoog bloedvetgehalte is meestal het gevolg van te veel cholesterol (hypercholesterolemie). Ook een teveel aan triglyceriden (hypertriglyceridemie) komt voor. Triglyceriden komen voornamelijk uit het vet in de voeding. Het meeste cholesterol maakt het lichaam zelf in de lever, een klein gedeelte neemt het rechtstreeks op uit de voeding.

Vetten lossen niet op in water, ook vetten en cholesterol in het bloed niet. Ze worden daarom verpakt in bolletjes, omgeven door een laagje eiwit en zo door het bloed vervoerd. We kennen verschillende soorten vet-eiwit bolletjes (lipoproteïnen), die onderling in samenstelling en functie verschillen. Twee belangrijke lipoproteïnen zijn LDL en HDL.

Een te hoog bloedvetgehalte is meestal het gevolg van te veel cholesterol (hypercholesterolemie). Ook een teveel aan triglyceriden (hypertriglyceridemie) komt voor. Een verhoogde hoeveelheid lipiden vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Zie ook:
Acrocyanose
Aderverkalking
Beroerte
Bloedsomloop problemen
Cholesterol
Etalagebenen
Hartinfarct
Hartkramp
Hart- en vaatziekten
Hartzwakte
Hoge bloeddruk
Leverontsteking
Longembolie
Metabool syndroom
Trombose (bloedvatverstopping)