Doorgaan naar hoofdcontent

Kloven huidkloven barsten

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij huidkloven (huidklachten):
  • B-vitaminen verbeteren de conditie van de huid, haren en nagels. Alle B-vitamines samen, hebben onderling een synergetische werking (ze versterken elkaars werking).
  • Gotu kola herstelt de elasticiteit en regelt de keratinisatie (beschermlaag voor de huid) van de huid.
  • L-lysine werkt ondersteunend bij huidklachten die samengaan met herpes-infecties zoals koortslip, gordelroos, waterpokken en aften.
  • MSM gel of crème leent zich goed voor uitwendige toepassingen zoals bij huidaandoeningen. MSM in bijvoorbeeld gel of zalf, wordt snel opgenomen door de huid. MSM geeft een snelle penetratie in de onderliggende cel-lagen van de huid. Zorgt voor zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat de elasticiteit en soepelheid van de huid bevordert.
  • NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) is een onderdeel van keratine en is daardoor belangrijk voor huid, haren en nagels.
  • Probiotica de ontstekingsremmende werking van probiotica beperkt zich niet enkel tot de darmen. Toediening van lactobacillus-bacteriën en bifido-bacteriën verbeteren na 2 maanden van toediening significant de huid(aandoeningen). Atopisch eczeem blijkt effectief bestreden te worden met lactobacillus rhamnosus-bacteriën. Kort relaas geeft weer dat probiotica gunstige effecten heeft bij huidaandoeningen algemeen.
  • Smeerwortel balsem (comfrey ointment) werkt huidherstellend bij huidkloven en bij droge, schilferige huid.
  • Vitamine E crème onderzoeken hebben aangetoont dat crème, gel of zalf op basis van vitamine E (met tocoferolen) de conditie van de huid verbetert. De huid wordt terug elastischer, minder droog, ruwheid en schraalheid van de huid verdwijnt en rimpels worden minder uitgesproken. Het direct op de huid aanbrengen van vitamine E creme, zalf of gel, is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Vitamine E rijke voeding nuttigen, verhoogt de vitamine E-spiegels in het lichaam, echter een minimaal gedeelte van de vitamine E wordt opgeslagen in de huid.
  • Vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
  • Zinkzalf zink is noodzakelijk voor alle celgroei- en alle soorten genezingsprocessen, zink is een belangrijk element bij het genezen van wonden.

Kloven zijn ondiepe barsten in de huid. ze worden veroorzaakt door koude of door aandoeningen van de huid (huidziektes) zoals dermatitis, eczeem, psoriasis, ... Deze kloofjes bevinden zich meestal aan de lippen, handen en voeten en zijn vaak pijnlijk. Als men ouder wordt verliest het lichaam het vermogen om vocht vast te houden, een droge huid kan sneller kloven veroorzaken.

Zie ook:
Anuskloven
Eczeem
Huidveroudering
Psoriasis
Schimmelinfecties
De huid - Gezondheid, schoonheid en verzorging - Auteur: Yael Adler