Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij prikkelbare darmsyndroom:
  • Grote engelwortel (Angelica) werkt krampwerend op de darmen en bevordert de algehele spijsvertering.
  • Probiotica en prebiotica tekort aan gezonde darmbacteriën (probiotica) en teveel ziekteverwekkende bacteriën in het maagdarmkanaal kan leiden tot verscheidene gezondheidsklachten. Een verstoorde darmflora is geassocieerd met 25 aandoeningen waaronder prikkelbare darmsyndroom. Prebiotica zijn nodig voor een goede spijsvertering, een goede vertering verhoogt de opnamen van voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen. Verbetert tevens de voedselintolerantie en remt de vorming van toxines en andere belastende substanties in de darmen. Hierdoor verminderen bijhorende klachten zoals opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn/buikkrampen, moeilijke stoelgang, diarree en vermoeidheid.
  • Psylliumvezels helpt bij het verlagen van de cholesterolspiegel, psylliumvezels ondersteunen een normale bloedglucosespiegel door een meer geleidelijke opname van suikers uit voedsel en bevordert de uitscheidig van gifstoffen met de ontlasting. Psyllium kan buikpijn bij mensen met het prikkelbare darmsydroom verlagen.
  • Vitamine D3 hoog gedoseerd is zinvol bij PDS, het vermindert de klachten. Bij personen met PDS is vaak sprake van een vitamine D-tekort.


Prikkelbare darmsyndroom (PDS) of irritable bowel syndrome (IBS) of spastisch colon of spastische darm: ongeveer 10 tot 20 % van de volwassenen lijdt aan deze pijnlijke en lastige aandoening. Er mag dan geen garantie voor genezing bestaan, de klachten zijn wel goed te behandelen, vaak is gezonde voeding en lichaamsbeweging al voldoende. De elkaar afwisselende aanvallen van diarree en verstopping die PDS kenmerken, beginnen meestal op jeugdige leeftijd, vooral bij vrouwen. Om het prikkelbare darmsyndroom te kunnen begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe de spijsvertering normaal verloopt. Als het gedeeltelijk verteerde voedsel de maag verlaat, wordt het door zachte samentrekkingen van de ingewandsspieren voortgedreven (peristaltiek). Bij het prikkelbare darmsyndroom verkrampen de spieren van het colon (dikke darm), die daardoor of te vlug en krachtig aanspannen (wat leidt tot diarree) of te langzaam en zwak (wat leidt tot obstipatie of verstopping genoemd).

Probiotica met hoogwaardige ingrediënten, voor mensen die zichzelf het beste willen gunnen

Mogelijke oorzaken bij een spastische darmsyndroom:
  • Hormonale problemen (vrouwen met PDS lijken vlak voor de menstruatie meer klachten te hebben).
  • Chemische onbalans in de hersenen.
  • Sommige voedingsmiddelen lokken een aanval uit.
  • Overdaad aan antibiotica.
  • Overgevoelige pijnsensoren in de darmen hebben.
  • Stress/spanningen.
Zie ook: