Doorgaan naar hoofdcontent

Infecties (ontstekingen)

Natuurlijke middelen die ondersteunend werken bij een infectie/ontsteking:
Homeopathie


We leven in een omgeving die krioelt van kleine ziekteverwekkers (micro-organismen). Bacteri├źn, virussen, schimmels en parasieten liggen op de loer om ons lichaam binnen te dringen en daar schade aan te richten. Het menselijk lichaam heeft zich daarom tegen alle mogelijke ongewenste indringers gewapend met een uiterst vernuftig afweerapparaat, het immuunsysteem. Een eerste vereiste van zo'n afweersysteem is dat het de vijandige organismen herkent en aanvalt. Toch slagen sommige micro-organismen erin de eerste afweerlinies te doorbreken en het lichaam (in dit geval het oog) binnen te dringen. Dan wordt van een infectie gesproken. Als het immuunsysteem normaal functioneert, slaat het onmiddellijk alarm zodra de vijand binnen is en stuurt vervolgens een heel leger van cellen naar de plaats van het gevaar.


De witte bloedcellen spelen bij deze verdediging een belangrijke rol. Sommige witte bloedcellen gaan zelf de vreemde organismen te lijf. Andere scheiden stoffen af (antilichamen of antistoffen) die op de indringers vastkleven en hen zo onschadelijk maken. Bovendien hebben bepaalde witte bloedcellen, de lymfocyten, een geheugen waardoor ze bij een volgende infectie door dezelfde vijand, nog sneller en kordater kunnen optreden. Deze reactie van het lichaam op een infectie wordt een ontsteking genoemd.

Een aanval door een micro-organisme wordt gevolgd door een verdedigingsreactie van het lichaam. De aanval noemen we de infectie, de verdedigingsreactie van het lichaam en de daarop volgende veldslag noemen we de ontsteking. Een ontsteking is dus meestal het gevolg van een infectie.

Soms ontstaat er echter een ontstekingsreactie zonder dat er sprake was van een binnendringende ziekteverwekker. In deze gevallen is er sprake van een immuunstoornis.
Ook onze eetgewoonte kunnen ontstekingen veroorzaken. Onze voeding bestaat voor een groot deel uit koolhydraten, maar ons lichaam is er niet op voorzien om grote hoeveelheden koolhydraten te verteren. Koolhydraten worden in het lichaam afgebroken tot glucose, de bloedsuikerspiegel stijgt. Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor het ontstaan van AGE's (Advanced Glycated Endproducts). Deze ontstaan door versuikering van eiwitten en vetten. Glucose oxideert in het bloed en gaat ongecontroleerde verbindingen aan met eiwitten of vetten. Eiwitten en vetten beschadigen hierdoor en veranderen van structuur en kunnen niet hun oorspronkelijke taak uitoefenen.

AGE's zorgen voor ontstekingen en richten veel schade aan. Door een te hoge bloedsuikerspiegel zorgt het lichaam met insuline ervoor dat het overtollige bloedglucose naar de weefsels wordt weg geloodst, het wordt als vet opgeslagen. AGE's veroorzaken ook stille ontstekingen (ontstekingen die niet merkbaar zijn maar later grote gevolgen kunnen hebben) zoals ontstekingen in de vaatwanden, atherosclerose, Alzheimer, blindheid, hartinfarct, ... Denk aan het feit dat onze voorouders weinig tot geen granen aten.

Zie ook:
Abces
Aften
Amandelontsteking
Artritis
Artrose
Beenvliesontsteking
Blaasontsteking
Borstklierontsteking
Bronchitis
Candida-infectie
Colitis ulcerosa
Diarree
Eczeem
Epstein-barr virus
Griep
Helicobacter pylori
Herpes genitalis
Histamine en allergie├źn
Hoesten
Huidinfecties
Kinkhoest
Koorts
Koortsuitslag
Leverontsteking
Maagontsteking
Misselijkheid/braken
Mondslijmvliesontsteking
Nierontsteking
Ontgiften
Oogbindvliesontsteking
Proctitis
Psoriasis
Salmonella infectie
Sinusitis
Slijmbeursontsteking
Tandvleesontsteking
Urineweginfecties
Vaginale candida infectie
Vaginale infecties
Verkoudheid
Voetschimmel
Ziekte van Crohn
Ziekte van Pfeiffer
Veerkracht - Onze natuurlijke weerstand tegen een leven vol stress - Auteur: Michael Portzky