Huidrimpels (huidveroudering)

Strijk lijntjes en rimpels langs de binnenkant glad, geef uw lichaam wat het nodig heeft en laat uw huid niet hangen.

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij (huid)veroudering:
  • Astaxanthine verbetert het vochtgehalte en de elasticiteit van de huid. Astaxanthine beschermt de huid tegen de invloeden van UV-straling. Astaxanthine kan de huidconditie op peil houden door zijn antioxidatieve en ontstekingsremmende werking.
  • Bernagie (borage) beschermt, voedt en rehydrateert de huid bij uitwendig gebruik.
  • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Gezondheidsproblemen zijn doorgaans eerst merkbaar aan de haren, huid en nagels. De inwendige organen zijn van vitaal belang om te overleven, daarom zal het lichaam bij gebrek aan een chronisch tekort aan belangrijke nutriënten, de inwendige organen zolang mogelijk sparen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
  • OPC's (oligomere proanthocyanidines) beschermen collageen- en elastinerijke bindweefselstructuren. OPC's zijn een bijzondere vorm van de bioflavonoïden, ze spelen onder andere een rol bij de vorming van de huid.
  • Probiotica (lactobacillus plantarum) gaat veroudering van de huid tegen. Lactobacillus plantarum heeft invloed op de expressie van genen die het vochtgehalte van de huid reguleren, daardoor kan het zorgen voor een toename van het vochtgehalte van de huid, gezicht en handen.
  • Pycnogenol heeft een bijzondere affiniteit met collageen en elastine, waardoor ze kan zorgen voor een gladde en stevige huid.
  • Silicium is te vinden in bindweefsel, haar en nagels. Silicium komt tegenwoordig niet veel meer voor in de voeding. Enkele symptomen bij een gebrek aan silicium zijn zwakke broze nagels (die meteen afbreken), droog en dof haar en rimpels. Rimpels kunnen ontstaan omdat silicium nodig is voor het vormen van bindweefsel dat de huid van binnenuit ondersteunt. Silicium druppels hebben een preventieve en curatieve werking door de regeneratie van elastine en collageen te bevorderen. Silicium heeft tevens een hydraterende en antiradicalaire werking.
  • Teunisbloemolie beschermt, voedt en rehydrateert de huid bij uitwendig gebruik.
  • Vitamine C (bioflavonoïden complex) bevordert de vorming van collageen, dat belangrijk is voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid stevig en soepel te houden. Maar met het vorderen der jaren neemt de collageenproductie af, waardoor de huid veroudert. Er ontstaan rimpels, de huid wordt slapper en gevoeliger voor invloeden van buiten.
Als het lichaam niet de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, door een verkeerde of een eenzijdig voedingspatroon, of het lichaam kan bepaalde voedingsstoffen niet aanmaken door bijvoorbeeld erfelijke factoren, dan zullen gezondheidsproblemen doorgaans eerst merkbaar zijn aan haren en huid. De inwendige organen zijn van vitaal belang om te overleven, daarom zal het lichaam bij gebrek aan een chronisch tekort aan belangrijke nutriënten, de inwendige organen zolang mogelijk sparen. Ook leeftijd, genen en de zon laten sporen na op onze huid in de vorm van lijntjes en rimpels.

Tussen de 25 en 65 jaar ondergaat de huid allerlei veranderingen. De celindeling vertraagt en de inwendige huidlaag wordt dunner. Het onderliggende web van elastinevezels en collageenvezels laat los, waardoor de huid aan elasticiteit verliest. De vetcellen worden kleiner, zodat de huid minder vol oogt. Daarnaast verschrompelen de zweetklieren en talgklieren, waardoor de huid het vermogen verliest om vocht vast te houden. Fronsen of de ogen half dichtknijpen grift verticale lijntjes tussen de wenkbrauwen en lachen kan diepe groeven maken rond de mond en kraaienpootjes naast de ogen veroorzaken.

Erfelijkheid speelt een rol bij huidveroudering maar de zon (ook zonnebank) is de grootste boosdoener. Luchtverontreiniging, roken en een ongezond voedingspatroon dragen ook bij aan de vorming van rimpels. Om vrije radicalen te bestrijden ter bescherming tegen huidveroudering is inwendige voeding nodig, vandaar het belang van voedingssupplementen. Crèmes en zalfjes helpen ook maar als je naar de verhouding kijkt helpt inwendige voeding 80% en crèmes en zalfjes 20%.

Haal het mooiste uit jezelf

Zie ook:
Aminozuren en anti-aging voor de huid
Broos haar
Haaruitval
Huidkloven
Huidverzorging
Veroudering
Water