Koude handen en voeten (winterhanden, wintervoeten)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij winterhanden en wintervoeten:
 • Cayennepeper werkt uitwendig lokaal bloedsomloop verhogend, prikkelt de warmtegevoelige receptoren van de huid en kan door deze eigenschappen helpen bij koude handen en voeten.
 • Flush-vrije niacine stimuleert de bloedcirculatie en is om deze reden waarschijnlijk ook inzetbaar bij de behandeling van circulatiestoornissen in de bloedvaten. Niacine kan ook de bloeddruk verlagen.
 • Gember werkt vaatverwijdend, stimuleert het vasomotorisch centrum (heeft invloed op de omvang van bloedvaten) in de hersenen en bevordert de hartspierwerking. Gember kan hierdoor een slechte bloedcirculatie verbeteren en de symptomen zoals koude handen en voeten verminderen.
 • Ginkgo biloba bevordert de doorbloeding binnen de microcirculatie, doorbloedingsstoornissen ontstaan door vaatwandverharding, elasticiteitsverlies en bloedvatvernauwing. Onopvallende symptomen van een gebrekkige bloedsomloop zijn kriebeligheid, koudegevoel en zwaartegevoel.
 • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
 • Vitamine C (bioflavonoïden complex) voorkomt dat de doorbloeding in de fijn vertakte haarvaten vermindert na consumptie van glucose. Glucose remt (vermoedelijk door oxidatieve stress) de vaatverwijding en vermindert de doorbloeding in de microcirculatie.


Veel mensen hebben last van koude handen, voeten en tenen. Het komt zowel bij oudere als bij jonge mensen voor. Er wordt ook wel gesproken over  winterhanden en wintervoeten maar het is niet zo dat er alleen in de wintermaanden geklaagd wordt over koude handen en voeten. Een gebrekkige bloedsomloop is vaak de oorzaak voor koude handen en voeten.

Koude handen en voeten zijn niet gemakkelijk te duiden, het heeft zeker te maken met een verslechterde bloedcirculatie:
 • Vernauwing van de haarvaten.
 • Een verminderde functie van het hart.
 • Het dragen  van knellende, nauwe schoenen en te lang (in dezelfde houding) zitten of staan.
 • Last hebben van zweetvoeten.
 • Ziekten zoals aderverkalking, artritis, diabetes, reuma, het syndroom van Raynaud en roken.
Hormonen spelen ook een rol, daarom hebben vrouwen over het algemeen vaker last van koude voeten dan mannen. Winterhanden en voeten zijn niet hetzelfde als het hebben van koude handen en voeten. Bij echte winterhanden en voeten is er vaak sprake van, pijnlijke, rode bultjes aan de voeten die ontstaan doordat de bloedvaten zich slecht aanpassen aan de temperatuurschommelingen die optreden door het verschil tussen  binnen- en buitentemperaturen. Er is veelal sprake van jeuk.

Homocysteïne is een stof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Het ontstaat bij de stofwisseling van eiwitten door het aminozuur methionine. Methionine is een belangrijke bouwsteen voor diverse lichaamseiwitten. In lage hoeveelheden kan homocysteïne geen kwaad, want het kan weer worden omgezet in andere aminozuren. Het overschot aan homocysteïne blijft echter in ons lichaam rondzweven en is ongewenst. Een teveel aan homocysteïne is namelijk niet goed voor de gezondheid en in het bijzonder niet goed voor het hart en de bloedvaten.

Zorg voor een betere bloedsomloop

Zie ook:
Acrocyanose
Artritis
Bloedsomloop problemen
Diabetes
Etalagebenen
Syndroom van Raynaud
Trage schildklier