Hepatitis (leverontsteking)

Hepatitis wordt veroorzaakt door virussen en uit zich door een leverontsteking waarbij de levercellen kunnen vernietigd worden zodat ze hun functie niet meer goed kunnen uitvoeren.

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij een leverontsteking:
 • Artisjok stimuleert de algemene leverfunctie, herstelt en beschermt de levercellen, ondersteunt de leverreiniging en werkt ontgiftend. Artisjok helpt ondersteunend bij Leverontsteking al dan niet met geelzucht.
 • DHA (docosahexaeenzuur) voorkomt progressie van niet-alcoholische steatohepatitis (NASH, leverontsteking), een ontsteking van de lever als gevolg van een progressieve vorm van leververvetting. DHA kan de nadelige effecten van Westerse voeding (rijk aan verzadigde vetten en suikers) op de lever tegengaan. Echter, voor het vermindering van de ziekteverschijnselen van NASH is een gezond voedingspatroon noodzakelijk en volstaat suppletie met alleen DHA niet.
 • Glutathion (gereduceerde) is veelvuldig aanwezig in de lever, een lage glutathionspiegel leidt tot een verminderde leverfunctie. Doordat l-glutathion zich in de lever bindt aan vetoplosbare toxines zoals zware metalen, oplosmiddelen en sommige pesticiden, worden deze wateroplosbaar gemaakt, zodat ze met de urine kunnen worden uitgescheiden. Wanneer dit niet zou gebeuren, hoopt de toxiciteit op en treedt ernstige hypoxie op (zuurstoftekort) in de levercellen. Als deze toestand van hypoxie langer aanhoudt kan dat de conditie van de lever ernstig verzwakken.
 • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
 • Kalmegh (andrographis) beschermt de lever (beter dan silymarine uit mariadistel), beschermt tegen toxines en helpt vrije radicalen te neutraliseren en helpt bij een zwakke lever en helpt bij leverinfecties (hepatitis).
 • Silymarine en silybine (mariadistel) bevat belangrijke inhoudsstoffen silymarine, ze helpen leverschade door toxische inwerking, acute en chronische leveraandoeningen te voorkomen. Silymarine helpt ondersteunend bij virale leverontsteking, geelzucht, chronische alcoholische hepatitis, ontoereikende functie van de lever, levercirrose veroorzaakt door alcohol, levercirrose bij diabetische patiënten, leververvetting, leverzwelling, galblaasontsteking, galkolieken en voedselvergiftiging.
 • Melatonine verlaagt de concentratie van ontstekingsbevorderende cytokinen en kan zinvol zijn in de behandeling bij niet-alcoholische leverontsteking. Leverontsteking gaat gepaard met een toename van oxidatieve stress en apoptose (Een natuurlijk proces van afsterven van cellen) van levercellen wat uiteindelijk kan leiden tot levercirrose en leverfibrose.
 • Quercetine (met bromelaïne) hoog gedoseerd kan een antivirale werking hebben bij hepatitis C. Bioflavonoïden van quercetine kan de productie van het hepatitis C-virus verminderen, deels door remming van de vorming van zogenaamde heat-shock proteïnen. Suppletie met een hoge dosis quercetine is veilig en kan mogelijk zinvol zijn bij de behandeling van hepatitis C.
 • Schisandra beschermt de lever, bevordert de leverwerking, bevordert het herstel van levercellen. Helpt ondersteunend bij leverontsteking door alcoholische of chemische oorsprong.
 • Taurine remt ontstekingen in de lever, ondersteunt de leverfunctie (ontgifting, vetstofwisseling, galproductie) en vertoont gunstige effecten bij leverziekten (hepatitis, alcoholische en niet-alcoholische leververvetting, galstenen, levercirrose).
 • Vitamine D3 bevordert het herstel van hepatitis C.
 • Vitamine E vermindert bij niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) de lever-enzymwaarden aspartaat-aminotransferase (ASAT) en afname van leververvetting.
Hepatitis A, B, C, D en E zijn 5 verschillende types van virussen die de lever kunnen infecteren. Ze kunnen allemaal via een bloedtest worden opgespoord. Sommige virussen veroorzaken acute hepatitis, een ziekte die in relatief weinig tijd kan genezen. Andere veroorzaken chronische hepatitis, die maanden, jaren of zelfs een heel leven in het lichaam kan blijven. Sommige mensen raken jammer genoeg besmet met meer dan 1 type hepatitisvirus. Dan zegt men dan dat ze co-infecties hebben. Er zijn belangrijke verschillen in de manier waarop deze hepatitisvirussen overgedragen worden, welke invloed ze op iemand hebben en hoe ze behandeld kunnen worden.

Sommige soorten hepatitis geven een griepachtig beeld en verdwijnen weer, andere veroorzaken een chronische leveraandoening met soms levensbedreigende complicaties. Hepatitis wordt doorgaans veroorzaakt door een infectie met één van de hepatitisvirussen. Deze organismen bestoken de lever, vermenigvuldigen zich, veroorzaken een ontsteking en richten potentiële schade aan. Ook andere infecties, medicatie, blootstelling aan giftige chemicaliën, stoornissen van het immuunsysteem en jarenlang alcoholmisbruik kunnen dit doen. De lever is een onmisbaar orgaan dat  afvalstoffen uit het lichaam verwijdert en de spijsvertering bevordert. De lever scheidt gal uit (een gele, vetverterende substantie). Als de lever ontstoken raakt, hoopt de gal zich op en ontstaat geelzucht, waarbij huid en ogen een gelige tint krijgen.

De symptomen kunnen zijn moeheid, koorts, misselijkheid, jeuk en een zeurende buikpijn rechts (waar de lever zit).

De ziekte kan kortdurend (acuut) of blijvend (chronisch) zijn. Acute hepatitis wordt meestal veroorzaakt door het hepatitis-A-virus. Het verspreidt zich via besmet voedsel of water en kan de patiënt een aantal weken flink ziek maken, maar verdwijnt doorgaans zonder verdere complicaties. Hepatitis-B-virus wordt aangetroffen in lichaamsvocht als bloed, zaad en moedermelk. Het kan onder meer door geslachtsgemeenschap, besmette injectienaalden en via borstvoeding worden overgebracht. Sommige mensen die met het hepatitis-B-virus besmet zijn, worden chronisch ziek. Slechts 5 % van de mensen die met het hepatitis-C-virus worden besmet, worden merkbaar ziek. Het wordt via bloedcontact verspreid. Bij ongeveer 75 % van de mensen met hepatitis-C is de infectie chronisch. Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan hepatitis-B en hepatitis-C, vele duizende mensen dragen zelfs verschillende hepatitisvirussen bij zich. De meeste mensen zijn jaren geleden geïnfecteerd. Men kan hepatitis-B en hepatitis-C jarenlang ongemerkt bij zich dragen. Veel mensen die chronisch besmet zijn, krijgen nooit leverproblemen.

Zie ook:
Alcoholisme
Cholesterol
Geelzucht
Levercirrose
Leverontgifting
Ontgiften
Psoriasis
Zwakke lever