Hartritmestoornissen (boezemfibrilleren)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij hartritmestoornissen:
 • Kalium tekort verhoogt de kans op hartritmestoornissen.
 • Magnesium bij een magnesiumtekort komen samentrekken van de slagaders, versnelde hartslag en onregelmatige hartkloppingen vaker voor. Een magnesiumtekort blijkt tevens het ontstaan van diabetes, hoge bloeddruk, aderverkalking, verhoogt vetgehalte in het bloed, hartritmestoornissen, schade aan de hartspier en een verminderde bloedtoevoer naar het hart in de hand te werken. Magnesiumsupplementen verminderen de frequentie van onregelmatige hartritme en normaliseert de bloeddruk; het kan tevens preventief gebruikt worden tegen aderverkalking en bij een gebrekkige bloedcirculatie.
 • Omega-3 vetzuren (EPA) werkt ontstekingsremming en een gunstig effect op de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling).
 • OPC wordt preventie gebruikt en bij de behandeling van hart- en vaatziekten. OPC beschermt het hartweefsel tegen ischemie-reperfusieschade met vermindering van afsterven weefsel en hartritmestoornissen.
 • Q10 ubiquinol is aan te bevelen bij hoge bloeddruk, hartkrans (bloedvaten die naar het hart lopen) ziekte, angina pectoris (pijnlijk gevoel op de borst), hartinfarct, bypassoperatie, hartfalen, beroerte, hartspierziekte en hartritmestoornissen. Ubiquinol verbetert de energieproductie in het hart en beschermt deze tegen oxidatieve stress, gaat LDL-oxidatie tegen, verlaagt de Lp(a)-spiegel (risicofactor voor hart- en vaatziekten), vermindert de bloedstroperigheid en verbetert de endotheelfunctie (inwendige bekleding van de bloedvaten).
 • Taurine wordt vaak gecombineerd met magnesium en vormt op deze manier magnesiumtauraat. Het kent veel gunstige effecten op hart, bloedvaten en bloeddruk. Taurine beschermt tegen (verergering van) hart- en vaatziekten, verlaagt een te hoge bloeddruk, verbetert de vetstofwisseling, remt de plaatjesaggregatie, remt aderverkalking en stabiliseert plaques, beschermt de hartspier, ondersteunt de hartfunctie bij hartfalen en gaat hartritmestoornissen tegen.
 • Vitamine D3 (Cholecalciferol) vitamine D tekort is gelinkt aan een toename van het risico op hoge bloeddruk en aandoeningen van hart en bloedvaten. In een onderzoek werden 1739 mensen 5 jaar gevolgd, bleek dat degenen met een lage vitamine D spiegels, 62 % meer kans hebben op hartfalen.
Plantenextracten die ondersteunend werken bij hartritmestoornissen:
 • Cordiceps heeft gunstige effecten op hart en bloedvaten, het houdt de meeste hartritmestoornissen onder controle, vermindert symptomen die horen bij ischemische hartklachten en chronisch hartfalen, verbetert de zuurstoftoevoer in het hart, vermindert de klontering van bloedplaatjes en voorkomt trombose.
 • Hartgespan werkt kalmerend op het hart, verlaagt de hartslag, verlaagt de bloeddruk, geeft een betere doorbloeding van de kransslagaders en verbetert de hart functie. Werkt ondersteunend bij hartstoornissen (zonder organisch oorzaak); nerveuze hartkloppingen door angst, emoties, nerveuze spanning, stress; hartkloppingen en te snelle hartslag door verhoogde schildklier werking.
 • Meidoorn werkt preventief ter voorkoming van hartritmestoornissen, heeft een beschermende werking ten aanzien van hartcellen welke zuurstof en glucose missen. Een meidoornextract gestandaardiseerd op 1 mg procyanidinen blijkt de hartfunctie als klachten zoals benauwdheid en hartkloppingen te verbeteren, zorgt voor een betere toename van de doorbloeding in de slagaders en een effectiever zuurstofgebruik van het hart na gebruik van meidoornextracten.
 • Olijfblad werkt bloedvatverwijdend op de kransslagaders en perifere bloedvaten, stabiliseert en verlaagt het hartritme en minder sterke samentrekking van het hart. Het is daarom een goed hulpmiddel tegen hartkloppingen.
Een gezond hart slaat tussen de 60 en 90 x per minuut. Bij een snellere, langzamere of onregelmatige hartslag wordt gesproken over hartritmestoornissen. Deze kunnen verschillen en variƫren van sporadische, onschuldige hartkloppingen tot een acuut levensbedreigende hartblokkade of fladderen. Het scala aan mogelijke oorzaken is groot. Hartritmestoornissen zijn geen op zichzelf staande aandoening, maar het gevolg van verschillende onderliggende ziekten. Deze kunnen de hartspier zelf betreffen, maar ook de schildklier of de elektrolytenhuishouding. Ook nerveuze invloeden spelen een grote rol, vooral psychosociale stress. Wie herhaaldelijk last heeft van hartkloppingen, onregelmatige hartslag of vorm van hart blokkeren moet een deskundige raadplegen.Zie ook:
Anemie
Angst
Beroerte
Etalagebenen
Examenvrees
Hartaanval
Hart- en vaatziekten
Hartzwakte
Histamine en allergieƫn
Nervositeit
Schildklier (te actieve)
Trombose (bloedvatverstopping)
Verslaving
Voedselallergie