Gastritis (maagwandontsteking)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij maagwandontsteking:
  • Lactoferrine is een aanvullende behandeling voor acute en chronische infectieziekten zoals bij maag-darminfecties.
  • L-carnosine & zink bestrijdt de helicobacter pylori bacterie, een combinatie van zink en l-carnosine biedt goede bescherming van de maagwand tegen verschillende stimulantia en minstens zo effectief is als de reguliere maagzuurremmers.
  • L-glutamine kan de kans op maagdarminfecties sterk verminderen.
  • Probiotica remt de groei van Helicobacter pylori door produceren van een bacteriedodende stof.
Plantenextracten die ondersteunend werken bij maagwandontsteking:
  • Canadese geelwortel (hydrastis) heeft een positieve invloed op de slijmvliezen van het lichaam in zowel de luchtwegen, het verteringsstelsel, ogen en de urinewegen.
  • Gember reduceert ontstekingen, beschermt, hertselt de slijmvlieslaag. Gemberpoeder werkt 10 x sterker dan verse gember omdat het meer biologisch actieve componenten en meer nutriënten bezit dan verse gember. Gemberextracten extraheert men op water/alcoholbasis waarbij men gemberpoeder en vers gembersap combineert. Deze combinatie van poeder en sap leidt tot een verhoogde concentratie van werkzame stoffen. Tevens heeft het een synergistische (elkaar versterkende) werking. Het gemberextract is 30 x sterker dan verse gember en 3 x sterker dan gemberpoeder.
  • Kamille heeft een ontstekingsremmende, koortswerende en genezingsbevorderende werking.
Karakteristiek voor een acute gastritis zijn klachten in de bovenbuik, die op de eerste plaats worden veroorzaakt door medicijnen en alcohol. Typische symptomen zijn ook misselijkheid en gebrek aan eetlust. Door het weglaten van de factoren die de klachten veroorzaken, wordt de acute ontsteking meestal snel verholpen.

Ernstiger is chronische gastritis, waarvoor 3 oorzaken mogelijk zijn:
  1. wordt veroorzaakt door antilichamen, waarbij de cellen die maagzuur produceren vernietigd worden (auto-immuunziekte). Daardoor verschuift het zure milieu in de maag naar een basisch milieu. Het gevolg daarvan is dat de hormonen die het maagzuur produceren (gastrinen) voortdurend worden afgegeven zonder dat er maagzuur kan worden geproduceerd.
  2. wordt veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori. Het gaat hierbij om een bacterie die ammoniak aanmaakt uit ureum. Ammoniak is basisch en neutraliseert het maagzuur. De aanwezigheid van een specifiek eiwit in de cellen van de maagwand of de wand van de twaalfvingerige darm werkt in de hand dat deze bacterie zich aan de cellen van het maagslijmvlies hecht. De overbrenging wordt direct gedaan door verontreinigde levensmiddelen of door overdracht van ontlasting naar de mond, bijvoorbeeld door onvoldoende hygiëne. Meestal is daarbij het achterste deel van de maag, dat grenst aan de twaalfvingerige darm, aangetast. Als de Helicobacter pylori zich in het maagslijmvlies nestelt, wordt een enzym (urease) afgegeven dat een basisch milieu in de maag brengt en daarmee de maagzuurproductie van slag brengt. Bovendien wordt het maagslijmvlies beschadigd. Met het klimmen van de jaren wordt het maagslijmvlies in toenemende mate met deze bacterie bedekt. Ongeveer 60% van de 60-jarigen is geïnfecteerd met Helicobacter pylori. Hierbij ontstaat echter niet in alle gevallen een maagslijmvliesontsteking.
  3. wordt veroorzaakt door giftige stoffen van uiteenlopende oorsprong. Daartoe behoren hoge alcoholconsumptie, slikken van medicijnen (zoals aspirine,...), maar ook het terugvloeien van gal en vocht uit de twaalfvingerige darm in de maag. Kenmerkende symptomen van dit type van gastritis zijn gebrek aan eetlust, een vol gevoel, onbestemde druk in de maagstreek, winderigheid en boeren.

Zie ook: