Resveratrol

Resveratrol is het best onderzochte salvestrol. Salvestrolen zitten in groenten, fruit en kruiden en dan vooral in biologisch geteelde gewassen. Salvestrolen zijn afweerstoffen (fytoalexinen) die de plant moeten beschermen tegen schimmels en vraat. Groenten en fruit bevatten tegenwoordig naar schatting 80% minder salvestrolen dan zo’n 60 jaar geleden. Een supplement met resveratrol of salvestrolen is dan ook een belangrijke aanvulling op de voeding.

Ondersteunende werking van resveratrol bij volgende aandoeningen:
  • Aderverkalking: resveratrol voor een gezond hart en gezonde bloedvaten, normaliseert de cholesterolspiegel.
  • Amyotropische laterale sclerose (ALS): resveratrol beschermt de zenuwcellen tegen de giftige eigenschappen van glutamaat. Daarbij komt nog dat resveratrol de activiteit van het lichaamseigen enzym SOD versterkt en beschermt de cellen tegen oxidatieve stress en apoptose (geprogrammeerde celddod).
  • Colitis ulcerosa: resveratrol een flavono├»den uit de schil van blauwe druiven, kan de ziekteactiviteit doen afnemen en de kwaliteit van leven verbeteren bij personen met deze aandoening door een vermindering van oxidatieve stress. 
  • Hart- en vaatziekten: resveratrol beschermt hart en bloedvaten, ontstekingen liggen aan de basis van diverse chronische aandoeningen, waaronder aderverkalking. Resveratrol vermindert risico's van hart- en vaatziekten.
  • Overgewicht: SIRT1-gen is belangrijk voor de vetstofwisseling. Een hogere SIRT1-activiteit remt de vorming en bevordert de afbraak van wit vetweefsel. Bij slanke vrouwen is geconstateerd dat de SIRT1-expressie in onderhuids vetweefsel meer dan 2 keer zo hoog is als bij vrouwen met obesitas. suppletie met resveratrol verhogen SIRT-1 activiteit in vetweefsel met een factor 8 of meer.
  • Veroudering (anti aging): slecht werkende lichaamsfuncties die verouderingsprocessen versnellen blijken onder andere samen te hangen met de afname van de energieproductie in cellen. Net als caloriebeperking, induceert resveratrol genen die zorgen voor vorming van meer en/of grotere mitochondri├źn. Dit stimuleert de energieproductie in de cellen, waarbij naar verhouding minder zuurstof wordt verbruikt en minder vrije radicalen vrijkomen. Dit heeft in vitro en in vivo een gunstig effect op veroudering en levensduur. Daarnaast verbetert resveratrol de overleving op de lange termijn van (onvervangbare) cellen door verbetering van de stofwisseling, verdediging- en reparatieprocessen en remming van geprogrammeerde celdood.
Dosering:
  • Onderzoekers hebben een lage biologische beschikbaarheid van resveratrol geconstateerd na orale inname. Een dagdosis voor de mens komt neer op 1,82 mg/kg (voor een persoon van 75 kg een dagdosis van 137 mg).