Doorgaan naar hoofdcontent

Omega 3 & omega 6

Omega-3 en omega-6 hebben we beiden nodig, in de juiste verhoudingen.
In een ideaal dieet is de verhouding omega-3 en omega-6: 1/1.
Maar met ons huidig voedselpatroon is de verhouding: 1/16 en meer.
Als gevolg dat hart- en vaatproblemen veelvuldig voorkomen en doodsoorzaak nummer 1 is.

Omega 6-vetzuren leveren bouwstenen voor eico's, die de bloedvaten doen samentrekken, de bloeddruk doen stijgen en de bloedstolling aanwakkeren, wat noodzakelijk is om schadelijke indringers te bestrijden. Uit linolzuur (basis voor omega 6-vetzuur), wordt in ons lichaam onder meer omega 6-arachidonzuur aangemaakt, dat de grondstof levert voor ontstekingsbevorderend weefselhormonen-signaalstoffen. Maar is er teveel omega-6 arachidonzuur dan wakkeren ze onnodig de ontstekingen aan, en blokkeert een te grote opname van meervoudig onverzadigde vetzuren uit de omega 6-reeks de opname van ontstekingsremmende omega-3 vetzuren.  Linolzuur (waaruit arachidonzuur wordt gemaakt), doen wij massaal op met plantaardige meervoudig onverzadigde vetzuren in olie, margarine, frituurolie, bakvet, frietvet, fastfood, ... Ontstekingsbevorderend arachidonzuur zit in vlees (vooral rood vlees).

Omega 3-vetzuren leveren bouwstenen voor eico's, die de bloedvaten verwijden, de bloeddruk doen dalen en bloedklontering tegengaan. Uit alfalinoleenzuur (basis voor omega 3-vetzuur) zit vooral in lijnzaadolie, kool(raap)olie, hennepolie, vis (vooral vette vis), zeegroenten (zoals algen), wilde kruiden, noten en in mindere maten in groene bladgroenten. EPA (omega-3) waar wij meestal een tekort van hebben, levert de grondstof voor ontstekingswerende weefselhormonen-signaalstoffen.

Supplementen waar omega-3 en omega-6 samen in voorkomen, is niet een goede keuze. Laat u ook niet vangen dat verzadigde vetzuren slecht zijn en meervoudig onverzadigde plantenvetten (zoals plantaardige margarines) gezond zijn. Deze misvatting kan men aflezen van de statistieken in verband met hart- en vaatziekten, kanker en alle ander ziekten die berusten op chronische ontstekingen.

Wat is wel gezond!
Te vermijden:
Alle supermarktoliën, margarines, braadmargarines, frituuroliën. mijd alle plantaardige oliën met meervoudig onverzadigde vetzuren.

Te gebruiken:
Saffloerolie, distelolie en zonnebloempittenolie (als ze koudgeperst en ongeraffineerd zijn). Ongeraffineerde olijfolie (olijfolie verdraagt verhitting maar slechts 1 x). Gewone boter, olijfolie met een klontje boter, ongeraffineerde kokosolie, zuiver ossenvet.

Gevaar om te weinig omega-6 op te doen is er niet. Het zit in bijna alles!

Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Er zijn sterke aanwijzingen dat inname van voorgevormd EPA/DHA, zoals aanwezig in vette vis, extra bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten.

Zie ook:
Aderverkalking
ADHD/ADD
Astaxantine
Beroerte
Bloedsomloop (problemen met)
Cholesterol
Concentratiestoornissen
Depressie
Depressief door hersenontstekingen
DHA
Diabetes
Eczeem
Emfyseem
EPA
Etalagebenen
Geheugenproblemen
Hartaanval
Hartritmestoornissen
Hart- en vaatziekten
Immuunsysteem
Krill olie
Omega-3 voor een beter leervermogen
Schizofrenie
Ziekte van Crohn
Zwangerschap