Silicium

Silicium (Silica) is weinig gekend wordt in de medische wereld heeft te maken met het feit dat toediening van silicium in de vorm van een mineraal zout niet wordt opgenomen. Het is biologisch inactief. Het onderricht in de faculteiten geneeskunde, farmacie of biologische wetenschappen richt zich op min of meer verwante onderwerpen (silicose, collagenose, asbestose, siliconegels voor de cosmetica, colloïdaal siliciumdioxide als vulstof) maar niet op biologisch silicium op zich. Silicium kan ook uitwendig gebruikt worden in de vorm van silicium gel, het wordt snel door de huid opgenomen.

Ondersteunende werking van silicium bij volgende aandoeningen:
 • Botontkalking (osteoporose): silicium is een bio-actief spoorelement dat een gunstige invloed heeft op het botweefsel. Silicium heeft het vermogen om de de mineraalvoorziening in de botten te reguleren, wat heel gunstig is voor het versterken van botweefsel.
 • Carpaal tunnelsyndroom: silicium gel voor uitwendig gebruik maakt bindweefsel soepel.
 • Fracturen (beenbreuk of botbreuk): silicium versnelt het herstel van botbreuken, is noodzakelijk voor de vorming van gewrichtskraakbeen.
 • Haar (broos, in slechte conditie): silicium de haren bevatten 6% silicium wanneer ze tot as herleid zijn. Studies hebben aangetoond dat een behandeling op basis van silicium doeltreffend werkt tegen haaruitval en de haargroei bevordert. Het helpt haaruitval te voorkomen. Blonde haren zijn overigens het armst aan silicium. 
 • Haaruitval: de haren bevatten 6% silicium, een behandeling op basis van silicium kan daarom doeltreffend werken tegen haaruitval en de haargroei bevorderen. Blonde haren zijn overigens het armst aan silicium.
 • Huidrimpels (huidveroudering): silicium is te vinden in bindweefsel, haar en nagels. Silicium komt tegenwoordig niet veel meer voor in de voeding. Enkele symptomen bij een gebrek aan silicium zijn zwakke broze nagels (die meteen afbreken), droog en dof haar en rimpels. Rimpels kunnen ontstaan omdat silicium nodig is voor het vormen van bindweefsel dat de huid van binnenuit ondersteunt. Silicium druppels hebben een preventieve en curatieve werking door de regeneratie van elastine en collageen te bevorderen. Silicium heeft tevens een hydraterende en antiradicalaire werking. 
 • Nagelaandoeningen:
 • Nagels (broze, zwakke): een gebrek aan silicium geeft zwakke, broze nagels (die meteen afbreken). Nagels groeien gemiddeld 4 à 5 mm per maand. Bij een storing vermindert dit groeipercentage en vertonen ze matheid, strepen en hebben ze de neiging tot splijting. De demineralisatie (minder opnemen van mineralen) van de nagels gebeurt in een vroeg stadium en wordt later gevolgd door botontkalking die bij de vrouw begint rond de 40 jaar. Broze nagels is een van de eerste tekenen van een storing in het calciumgehalte en een gebrek aan silicium. Organisch silicium herstelt nagels snel (2 tot 3 weken). Het verhoogt de hardheid van de nagels en maakt ze glanzender en minder breekbaar.
 • Peesontsteking (tendinitis): peesontstekingen zijn moeilijk te behandelen, omdat de pees van nature minimaal doorbloed wordt. Genezing is alleen mogelijk als de pees voorzien wordt van bouwstoffen en zuurstof. Een gel op basis van silicium voor uitwendig gebruik is geschikt om het genezingsproces van een peesontsteking te versnellen.
 • Spataderen: silicium biedt bescherming tegen spataderen, aambeien, en vaatwandproblemen.
 • Tenniselleboog: het moeizame behandelen van peesontstekingen vindt een belangrijke oorzaak in het feit dat de pees van nature minimaal doorbloed wordt. Genezing kan alleen dan plaatsvinden als het betreffende weefsel voorzien wordt van bouwstoffen en zuurstof. We kunnen veronderstellen dat genezing moeilijk is als gevolg van een onvoldoende lokale bloedtoevoer om daadwerkelijk de irritatie op te ruimen. Bij de mens blijken peesontstekingen veelvuldig voor te komen (denk aan peesontstekingen in de schouder, knie en achillespees). Een gel op basis van silicium met glucosamine en MSM is voor uitwendig gebruik geschikt om te gebruiken bij tenniselleboog, muisarm, osteoartritis bij de duimmuis, carpaal tunnel syndroom en post traumatische dystrofie.

Dosering:
 • Tussen 10 tot 100 mg per dag.
Synergisme:
 • Silicium versterkt de gunstige effecten van calcium en vitamine D op de beenderopbouw. Vitamine K2 is mogelijk essentieel voor het inbouwen van silicium in het bindweefsel en botweefsel. Silicium remt de opname en bevordert de uitscheiding van aluminium in het lichaam.
Waarschuwing:
 • Silicium niet gebruiken als men gevoelig is aan nierstenen, bij chronisch nierfalen. Vermijd hoge doseringen tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.