Nattokinase

Nattokinase is een serineprotease, dat wil zeggen dat het enzym proteïnen gaat klieven op plaatsen waar het aminozuur serine zit, een enzym dat bloedklonters kan oplossen.
Ondersteunende werking van nattokinase bij de volgende aandoeningen:
  • Het zou, net als het Coenzym Q-10, deel uit moeten maken van de preventieve supplementinname van eenieder die een hoger dan gemiddeld risico loopt op cardiovasculaire aandoeningen. De schadelijke vorming van bloedpropjes in de aderen is doodsoorzaak nummer 3 en het is in welvarende landen de hoofdveroorzaker van een handicap bij volwassenen. Hoewel de stollingseigenschap van bloed van levensbelang is, kunnen bloedpropjes die zich vormen in door plak vernauwde aderen (trombose) rampzalig zijn. Wanneer de bloedpropjes zich verplaatsen (embolie) kunnen de gevolgen buitengewoon ernstig zijn. Ernstige vaatproblemen vormen vaak de oorzaak van onherstelbare en ernstige schade in ledematen of in delen van de hersenen die een korte of lange tijd van bloed verstoken waren.
Nattokinase is een uniek systemisch enzym dat verkregen wordt door de fermentatie van niet-genetische gemanipuleerde sojagranen. Een team van Japanse onderzoekers, aangevoerd door Dr. Hiroyuki Sumi, ontdekte twintig jaar geleden tijdens een in vitrostudie de fibrinolytische eigenschap (vermogen om bloedstolsels te reguleren) van de stof. Vervolgens werd deze activiteit aangetoond in verschillende in vivostudies en in onderzoeken bij dieren. De fibrinolytische activiteit en de circulatie van het bloed verbeterden aanzienlijk. Ook andere cardiovasculaire waarden, zoals het HDL- en LDL-gehalte, verbeterden door het middel. Nattokinase is een natuurlijk middel zonder bijwerkingen. De werkzaamheid is bewezen in verschillende onderzoeken bij dieren en mensen.

Nattokinase