Luteïne

Luteïne is een carotenoïde en wordt in verband gebracht met het vermogen beter te leren (cognitie), leidt bij jonge personen tot een snellere verwerking van visuele prikkels. Luteïne heeft een ontstekingsremmende werking (leidt tot een afname van de ontstekingsmarker sC5b-9 in het bloedplasma), heeft een beschermende effect bij maculadegeneratie (oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt), beschermt tegen schadelijke effecten van zonlicht.
Ondersteunende werking van Luteïne bij de volgende aandoeningen:
  • Angina pectoris (hartkramp): luteïne gaat chronische chronische ontstekingsreacties tegen bij personen met angina pectoris.
  • Bijziendheid: Luteïne zijn carotenoïden in de macula, het gebied in het oog dat verantwoordelijk is voor scherp en gedetailleerd zien. Op latere leeftijd gaat de kwaliteit van deze macula vaak achteruit wat een verslechtering van het gezichtsvermogen tot gevolg heeft. Suppletie met luteïne kan het risico op maculadegeneratie sterk verlagen. Ook is een beschermende werking gevonden tegen cataract. 
  • Glaucoom
  • Grijze staar (cataract)
  • Netvliesdegeneratie (maculadegeneratie): luteïne behoort tot de carotenoïden en functioneert als een inwendige zonnebril, waardoor luteïne de ogen beschermd tegen blauw- en UV-licht. Als onze voeding te weinig carotenoïden bevat, dan kan blauw- en UV-licht het netvlies beschadigen. Luteïne kan zorgen voor verbetering van de gezichtsscherpte en scherper zien in het donker en gaat vermoeide ogen tegen. Ondersteund de ogen: vermoeide ogen, verbetert het gezichtsveld, cataract, diabetische retinopathie en netvliesdegeneratie.
  • Zwangerschap: luteïne supplementen geven aan vrouwen die borstvoeding geven leidt bij hun nageslacht tot een toename van de plasmaconcentratie van deze carotenoïde. Luteïne is de voornaamste carotenoïde voor het kinderbrein. Luteïne maakt voor 60% deel uit van de totale carotenoïdenconcentratie in het hersenweefsel van baby’s.

Dosering:
  • Naargelang de aandoening 6 tot 20 mg/dag.
Waarschuwing:
  • Luteïne heeft een lage toxiciteit mits de men niet meer luteïne per dag inneemt dan de aanbevolen dosering.