CLA

CLA (Conjugated Linoleic Acid) zorgt niet voor minder gewicht op de weegschaal, maar wel voor minder vet en meer spieren. CLA is een andere vorm van omega 6-vetzuur, dat als sporenelement wordt gevonden in vlees en zuivel. CLA wordt gevormd in het spijsverteringsstelsel van grazende dieren, zoals koeien en schapen.

Ondersteunende werking van CLA bij de volgende aandoeningen:
  • Gezond afvallen: CLA verhoogt de verbranding van vet en vermindert de verbranding van eiwitten, doordat CLA enzymen blokkeert die vetcellen nodig hebben om vetten op te slaan. Heeft een bijzonder optimaliserende invloed op het vetmetabolisme, helpt vetmassa te verminderen terwijl de spiermassa behouden blijft.
  • Ziekte van Crohn:
Dosering:
  • Tussen de 3,2 en 6, 4 gram per dag.
Waarschuwing:
  • Het gebruik van de aanbevolen dosis CLA is veilig er kunnen soms wel milde bijwerkingen optreden zoals misselijkheid en diarree.
  • Diabetici en diegenen die risico lopen op het ontwikkelen van het metabool syndroom mogen alleen CLA-supplementen nemen onder toezicht van een deskundige. CLA kan helpen om het lichaamsvet te verminderen, maar om dezelfde reden wordt de lever vetter, wat leidt tot insulineresistentie.
  • Allergische reacties zoals jeuk, huiduitslag, netelroos, moeite met ademhalen, slikken en zwelling van het gezicht, de mond en de tong zijn zeldzaam en meestal het gevolg van niet gecontroleerde supplementen. Neem altijd een veilig supplement.
  • Sommige CLA-supplementen kunnen het niveau verhogen van C-reactief eiwit. C-reactief eiwit (CRP). De stijging van C-reactief eiwit-spiegel is gerelateerd aan ontstekingen en speelt een rol bij de vorming van bloedstolsels en atherosclerose. Verhoogde niveaus van C-reactief eiwit kunnen wijzen op een verhoogd risico op een hartaanval en beroerte. Mensen met een hartaandoening mogen geen CLA-voedingssupplementen nemen zonder eerst een deskundige te raadplegen.