Beta 1.3/1.6 glucaan (betaglucaan)

Betaglucanen zijn complexe vezels uit de celwand van haver, gerst, maitake en shiitake. Betaglucanen uit paddestoelen en gisten hebben een immuunbevorderend effect. Betaglucanen uit haver hebben geen immuunbevorderend effect en worden vooral ingezet bij aandoeningen van hart en bloedvaten. Voor immuunstimulatie is het belangrijk dat de betaglucaanketens veel 1,3-1,6 verbindingen (Beta 1.3/1.6 glucaan) bevatten.

Ondersteunende werking van beta 1.3/1.6 glucaan bij de volgende aandoeningen:
  • Bronchitis: betaglucaan wordt door de immuuncellen in het maagdarmstelsel opgenomen en getransporteerd naar organen die betrokken zijn bij het immuunsysteem. In deze organen wordt betaglucaan door macrofagen in kleine fragmenten gedeeld. Deze deeltjes binden via de complement receptor 3 (CR3) aan neutrofielen, een belangrijk type witte bloedcellen en versterken zodoende de immuunrespons. Andere toepassingen van betaglucaan.
  • Cholesterol: betaglucanen verminderen de concentratie galzouten in de bloedcirculatie. Hierdoor worden vetten minder snel of niet volledig verteerd. Een verminderde of langzamere absorptie van deze vetten leidt tot een verlaging van het cholesterolgehalte.
  • Griep: beta 1.3/1.6 glucaan kan effectief worden ingezet bij alle indicaties waarbij het immuunsysteem versterking nodig heeft.
Dosering:
  • In veel studies worden tamelijk hoge doseringen betaglucaan gebruikt, tot zelfs 3000 mg per dag. Echter met doseringen van 100 à 200 mg per dag zijn ook goede resultaten te verwachten.
  • Om de absorptie van betaglucaan te bevorderen wordt aangeraden het op een lege maag in te nemen, tenminste 30 minuten voor de maaltijd.
Waarschuwing:
  • Er zijn geen contra-indicaties en negatieve bijwerkingen bekend van bèta-1,3/1,6-glucaan.
  • Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar interacties in relatie tot betaglucaan.