Astaxanthine

Astaxanthine is een carotenoïde (pigmentkleur) dat voorkomt bij bijvoorbeeld, micro-algen, zalm, krab, kreeft en garnalen. Astaxanthine behoort tot de krachtigste en veelzijdigste antioxidanten die de natuur te bieden heeft. Het is een sterk antioxidant, 10 x sterker dan andere carotenoïden.

Ondersteunende werking van astaxanthine bij de volgende aandoeningen:
Voorkomen en behandeling van risicofactoren en aandoeningen waarbij chronische ontstekingen en oxidatieve stress een belangrijke rol spelen:
 • Bijziendheid: astaxanthine vermindert vermoeide ogen en zorgt ervoor dat we onze ogen beter kunnen scherpstellen en dit komt waarschijnlijk door een betere functie van de ciliaire kringspier in het oog, die door samen te trekken en weer te ontspannen zorgt voor vormverandering van de ooglens. De functieverbetering kan te maken hebben met een betere doorbloeding van het oog.
 • Brandend maagzuur: astaxanthine zorgt voor minder refluxklachten, 40 mg astaxanthine per dag leidt tot een afname van refluxklachten. Deze vermindering van klachten blijkt bij personen sterker te zijn, die geïnfecteerd zijn met de bacterie helicobacter pylori.
 • Carpaal-tunnelsyndroom: astaxanthine verlicht pijn bij reumatoïde artritis en het carpaal tunnelsyndroom. Astaxantine vermindert de symptomen van de gewrichtsklachten, vermindert pijn bij het carpaal tunnelsyndroom.
 • Geheugenproblemen (vergeetachtigheid): astaxanthine is een carotenoïde dat het geheugen, de aandacht en informatieverwerking bij ouderen kan verbeteren. Hogere concentraties astaxanthine in het lichaam zorgt voor een verminderde afhankelijkheid van zuurstofrijk bloed in verschillende hersengebieden. Daardoor is minder hersenactiviteit nodig om de geheugentaak te volbrengen. Voldoende astaxanthine-concentraties dragen bij aan een efficiëntere geheugenfunctie.
 • Glaucoom: astaxanthine heeft een beschermend effect op het ontstaan van zenuwschade aan het oog en vermindert oxidatie van eiwitten in de retina en een duidelijke afname van doden cellen. Astaxanthine speelt een belangrijke rol in het tegengaan van oxidatieve schade bij verhoogde oogboldruk.
 • Grijze staar (cataract): astaxanthine verbetert de doorbloeding in de ogen.
 • Hart- en vaatziekten: astaxanthine wordt in vrijwel alle organen en weefsels opgenomen, astaxanthine is een krachtige en veelzijdige antioxidant dat vrije radicalen bestrijdt. Vrije radicalen zijn één van de oorzaken voor de typische welvaartziekten, ze zorgen voor onherstelbare schade aan cellen die leiden tot ziekten zoals hart- en vaatziekten. Door tekorten aan antioxidanten in de voeding ontstaat er een gebrekkige afweerfunctie tegen vrije radicalen.
 • Helicobacter pylori: astaxanthine vermindert oxidatieve stress veroorzaakt door helicobacter pyloris, waardoor pijsverteringsproblemen en maagontstekingen ontstaan.
 • Leververvetting: astaxanthine beschermt tegen niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) door een verminderde vetopslag in de lever en door een antioxidatieve werking van astaxanthine.
 • Huidrimpels (huidveroudering): astaxanthine verbetert het vochtgehalte en de elasticiteit van de huid. Astaxanthine beschermt de huid tegen de invloeden van UV-straling. Astaxanthine kan de huidconditie op peil houden door zijn antioxidatieve en ontstekingsremmende werking.
 • Huidverzorging van binnenuit: astaxanthine is één van de krachtigste carotenoïden dat het vermogen heeft om het vochtgehalte en de elasticiteit van de huid te beschermen tegen invloeden van UV-straling. Astaxanthine kan de huidconditie op peil houden door zijn antioxidatieve en ontstekingsremmende werking.
 • Immuunsysteem (afweersysteem): astaxanthine ondersteunt en reguleert de werking van het immuunsysteem (met name de humorale afweerrespons). Astaxanthine is in vrijwel alle organen en weefsels opgenomen. In de cellen wordt astaxanthine ingebouwd in celmembranen en mitochondriale membranen, waar astaxanthine de aanwezige lipiden en andere gevoelige structuren effectief beschermt tegen oxidatie. Door de ligging langs het hele celmembraan beschermt astaxanthine zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het celmembraan. Andere antioxidanten hebben deze eigenschap niet.
 • Ouderdomsverschijnselen vertragen: astaxanthine in combinatie met bijvoorbeeld omega 3-vetzuren of een van vitamine E afgeleide stof, heeft een zeer positief effect op het uiterlijk. Na 2 weken inname van een natuurlijke supplement astaxanthine, werden verbeteringen vastgesteld op 7 verschillende gebieden: fijne rimpels, vochtgehalte, huidtonus, elasticiteit, gladheid, zwelling, vlekken en sproeten. Met een lage dagdosis was na 2 weken tijd nagenoeg elk huidaspect binnen de behandelgroep aan de beterende hand. Na 4 weken waren er bij de proefpersonen minder zwelling onder de ogen, verbeterde elasticiteit en een beter huidgevoel.
 • Trombose (bloedvatverstopping): astaxanthine heeft een bloeddrukverlagend effect door verbetering van de elasticiteit van de vaatwand en toename van de stikstofoxide-geïnduceerde vaatverwijding. Daarnaast verbetert astaxanthine de bloedviscositeit (stroperigheid van het bloed) en zorgt astaxanthine voor verlaging van de triglyceridenspiegel en verhoging van de HDL- en adiponectinespiegel. Astaxanthine heeft een beschermend effect tegen atherosclerose waarbij astaxanthine het ontstekingsproces in de vaatwand remt en de kans op trombose door plaqueruptuur verlaagt.
 • Uithoudingsvermogen (betere prestaties): astaxanthine wordt in vrijwel alle organen en weefsels opgenomen. Helpt bij vermoeide en pijnlijke spieren na fysieke inspanning en verbetert het uithoudingsvermogen en vetverbranding.
 • Viscositeit (stroperigheid) van het bloed: astaxanthine heeft een bloeddrukverlagend effect door verbetering van de elasticiteit van de vaatwand, werkt vaatverwijdend, verbetert de bloedviscositeit en zorgt voor verlaging van de triglyceridenspiegel en verhoging van de HDL- en adiponectinespiegel. Astaxanthine werkt beschermend tegen aderverkalking door het ontstekingsproces in de vaatwand te remmen, daardoor verlaagt de kans op trombose door plaquevorming.
 • Vermoeidheid (gebrek aan energie): astaxanthine gaat zowel mentale als lichamelijke vermoeidheid tegen, verbetert de stemming, motivatie, concentratie en helderheid van denken.
 • Zonnebrand: astaxanthine beschermt de huid tegen verbranding door de zon. Ultraviolette straling kan de plasma- en huidconcentraties van carotenoïden verlagen.

Dosering:
 • Doseringen variëren van 2 tot 40 mg per dag.
 • Voor remming van ontstekingen dient astaxanthine vlak voor iedere maaltijd te worden ingenomen.
Synergisme (versterkt de werking van astaxanthine):
Waarschuwing:
 • Astaxanthine kan de bloedglucosespiegel en bloeddruk verlagen. Hiermee dient rekening te worden gehouden bij gebruik van medicijnen tegen hyperglykemie of hypertensie.
 • Meer interacties zijn mogelijk, raadpleeg hiervoor een deskundige.