Astaxanthine

De keuze van Gezondheidsweb 
 prijs/kwaliteit







Ondersteunende werking van astaxanthine bij de volgende aandoeningen:
Voorkomen en behandeling van risicofactoren en aandoeningen waarbij chronische ontstekingen en oxidatieve stress een belangrijke rol spelen:
Dosering:
  • Doseringen variëren van 2 tot 40 mg per dag.
  • Voor remming van ontstekingen dient astaxanthine vlak voor iedere maaltijd te worden ingenomen.
Astaxanthine Vitaminstore

Synergisme (versterkt de werking van astaxanthine):
Waarschuwing:
  • Astaxanthine kan de bloedglucosespiegel en bloeddruk verlagen. Hiermee dient rekening te worden gehouden bij gebruik van medicijnen tegen hyperglykemie of hypertensie.
  • Meer interacties zijn mogelijk, raadpleeg hiervoor een deskundige.
Indicaties:
  • Vermoeide en branderige ogen (asthenopie).
  • Cognitieve achteruitgang, (beginnende) dementie.
  • Chronische inflammatoire aandoeningen (waaronder aderverkalking, hart- en vaatziekten, psoriasis, astma, inflammatoire darmziekten, reumatoïde artritis).
  • Carpaaltunnelsyndroom.
  • Tenniselleboog.
  • Verminderde vruchtbaarheid (mannen).
  • Diabetes.
  • Diabetescomplicaties (onder meer nefropathie).
  • Insulineresistentiesyndroom.
  • Bescherming tegen UV-straling, remming huidveroudering.
  • Atopische dermatitis.
  • Remming veroudering van het immuunsysteem.
  • (preventie) degeneratieve oogaandoeningen.
  • Infecties.
  • Verhoogde oxidatieve stress.
  • Goedaardige prostaatvergroting.
  • Pijnlijke spieren na het sporten.
  • Verbeteren uithoudingsvermogen en vetverbranding.
  • Dyspepsie, maagzweer (verschillende oorzaken).
  • Leverziekten (onder meer niet-alcoholische leververvetting).
  • Longfibrose.
Meer info:
  • Astaxanthine behoord tot de krachtigste ontstekingsremmer die er is. Het is een zogenaamde xanthofyl-carotenoïde, pigmenten die zorgen voor de geel-oranje kleur in verschillende plantaardige en dierlijke producten. Bij de maaltijd ingenomen dragen astaxanthine bij aan het onder controle brengen van postprandiale en chronische laaggradige ontsteking. Rijke bronnen van het oranjekleurige fucoxanthine zijn bruine zeewieren zoals wakame, arame en kombu. Het roze-rode astaxanthine is onder meer te vinden in zalm, krill, garnalen, forel en de alg Haematococcus pluvialis.
  • Voedsel veroorzaakt na het eten ervan altijd een (postprandiale) ontstekingsreactie. Normaal gesproken houdt deze hooguit een paar uur aan en is mild van karakter. Deze immuunreactie is mogelijk bedoeld als voorbereiding op eventuele (levensbedreigende) toxines en microben in het voedsel. Een te krachtige en langdurige postprandiale ontsteking is echter onwenselijk. Het is een belangrijke aanjager van systemische, chronische laaggradige ontsteking en daarmee samenhangende aandoeningen waaronder metabool syndroom, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
  • Veel en vaak eten bevordert postprandiale ontsteking. Overtollige calorieën worden opgeslagen in de vorm van vet in vetweefsel (met name in de buikholte) en in en rondom organen zoals de lever. Dit vetweefsel kan ontsteken, mede door ongezonde voeding, en sterk bijdragen aan postprandiale en chronische laaggradige ontsteking. Voeding heeft een ontstekingsbevorderende werking als het arm is aan essentiële nutriënten, vezels en antioxidanten en rijk aan verzadigde vetten, transvetten, fructose en geraffineerde koolhydraten. De grootste boosdoeners zijn rood vlees, bewerkte vleesproducten, frisdrank, gefrituurde snacks, alcohol en geraffineerde granen.
  • Om postprandiale en chronische laaggradige ontsteking tegen te gaan is het belangrijk de calorie-inname te beperken en gezond en gevarieerd te eten (koolhydraten met lage glycemische index, vis, gevogelte, verse groenten, vers fruit, noten, zaden). Verschillende nutriënten in (volwaardige) voeding, waaronder langeketen omega-3 vetzuren, vitamine E, flavonoïden en carotenoïden hebben een ontstekingsremmende werking. Fucoxanthine en astaxanthine  dragen bij aan de preventie en behandeling van risicofactoren en aandoeningen waarbij chronische laaggradige ontsteking een belangrijke rol spelen.
  • Astaxanthine is een zeer krachtige antioxidant en radicaalvanger, mede omdat de carotenoïde werkzaam is in zowel hydrofiel als lipofiel milieu. Naast het wegvangen van vrije radicalen en het voorkomen van lipidenperoxidatie activeert astaxanthine het eigen antioxidantsysteem door activering van de transcriptiefactor Nrf2. De antioxidantactiviteit van astaxanthine is 10 tot 1000 keer krachtiger dan van vitamine E, vitamine C en carotenoïden zoals luteïne, lycopeen, α-caroteen, β-caroteen en zeaxanthine. In humane studies is bevestigd dat astaxanthine een sterke antioxidant en ontstekingsremmer is. 
  • Astaxanthinesuppletie zorgt onder meer voor afname van lipidenperoxidatie en verlaging van de plasmaspiegel van 8-OHdG (8-hydroxydeoxyguanosine), een biomarker voor oxidatieve DNA-beschadiging. Deze effecten zijn al waarneembaar bij doseringen vanaf 2 mg per dag.
  • Preklininische studies hebben aangetoond dat astaxanthine, net als fucoxanthine, de productie van ontstekingsmediatoren (TNF-α, IL-1β, IL-6, NO, PGE2) door macrofagen sterk remt door inhibitie van NF-κB activering. Tevens zorgt astaxanthine voor significante verlaging van de bloedspiegel van C-reactief proteïne (CRP), biomarker voor systemische ontsteking (humane studie). Deze ontstekingsmediatoren zijn geassocieerd met chronische laaggradige ontsteking en chronische ontstekingsziekten zoals atherosclerose, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas en astma. Een recente dierstudie concludeert dat astaxanthine postprandiale ontsteking en insulineresistentie tegengaat. Suppletie met astaxanthine remde significant NF-κB activering en endoplasmatisch reticulum stress, geïnduceerd door een vet- en fructoserijke maaltijd.
  • Astaxanthine remt dosisafhankelijk gewichtstoename bij proefdieren die vetrijke of vet- en fructoserijke voeding eten. De vetverbranding in skeletspieren verbetert door astaxanthinesuppletie, met name in combinatie met lichaamsbeweging. Hierbij neemt de activiteit toe van de mitochondriale enzymen 3-HAD (3-hydroxyacyl-CoA dehydrogenase) en CPT1 (carnitine palmitoyltransferase I), die de vetzuuroxidatie in spierweefsel verhogen. Daarnaast verbetert astaxanthine het uithoudingsvermogen door het tegengaan van inspanningsgeïnduceerde oxidatieve stress en ontsteking en het verbeteren van de bloedviscositeit.
  • Door astaxanthinesuppletie vermindert leververvetting bij proefdieren die ontstekingsbevorderende en obesogene voeding consumeren. Dergelijke voeding is rijk aan vetten en fructose. Astaxanthine gaat leververvetting mede tegen door sterke remming van endoplasmatisch reticulum stress. Verder reguleert astaxanthine de vetstofwisseling doordat het een agonist van PPAR-α en antagonist van PPAR-γ is, de galzuursynthese bevordert en de cholesterolbiosynthese remt. Tevens verhoogt astaxanthine de antioxidantstatus in de lever. Een belangrijk deel van het ingenomen astaxanthine concentreert zich in de lever.
  • Verschillende dierstudies hebben uitgewezen dat astaxanthine de insulinegevoeligheid en glucosestofwisseling verbetert bij een vet- en fructoserijk dieet. De insulinegevoeligheid verbetert onder meer door afname van oxidatieve stress en ontsteking en activering van de IRS-PI3K-PKB (insuline receptor substraten, fosfatidylinositol 3-kinase, proteïnekinase)  signaalroute in lever en skeletspieren. Astaxanthinesuppletie verlaagt de kans dat insulineresistentie leidt tot diabetes type 2. Astaxanthine beschermt β-cellen in de alvleesklier tegen beschadiging door oxidatieve stress en ontsteking, veroorzaakt door een verhoogde bloedglucosespiegel als gevolg van insulineresistentie. Ook beschermt astaxanthine de nieren tegen schade door glucose-geïnduceerde oxidatieve stress en ontsteking.
  • Astaxanthine heeft een bloeddrukverlagend effect door verbetering van de elasticiteit van de vaatwand en toename van de stikstofoxidegeïnduceerde vaatverwijding. Daarnaast verbetert astaxanthine de bloedviscositeit (humane studie) en zorgt astaxanthine voor verlaging van de triglyceridenspiegel en verhoging van de HDL- en adiponectinespiegel (humane studie). Preklinische studies wijzen op een beschermend effect van astaxanthine tegen atherosclerose waarbij astaxanthine het ontstekingsproces in de vaatwand remt en de kans op trombose door plaqueruptuur verlaagt.