Doorgaan naar hoofdcontent

Impotentie-erectieproblemen

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij impotentie:
  • Beta sitosterol is een voorloper van het mannelijk geslachtshormoon testosteron, dat in de lever met een paar eenvoudige kunstgrepen wordt omgezet in de lichaamseigen versie. Dit heeft een gunstig effect op de dalende testosteronspiegel in het bloed bij de ouder wordende man of bij mannen met een laag testosterongehalte. De testosteronspiegel wordt weer omhoog gebracht, zodat de man tijdens de andropauze minder last van klachten krijgt als een laag libido, depressies, sombere buien, vermoeidheid en emotionele en mentale gedragsveranderingen.
  • Cordyceps is libido bevorderend, verbetert de kwantiteit van de mannelijke geslachtshormonen en het sperma.
  • L-arginine is een voorloper van stikstofoxide,  inname van l-arginine doet het stikstofoxide spiegel stijgen in het bloed. Stikstofoxide ontspant de wanden van de bloedvaten en verbeterd zo de doorbloeding van het hele lichaam, inclusief het zwellichaam in de penis. Een aanvulling op l-arginine is l-ornithine. Het wordt in het lichaam tot l-arginine afgebouwd, dit zeer langzaam waardoor het effect lang aanhoudt De combinatie van de 2 aminozuren verbeterd over het algemeen de regeneratie capaciteit van het lichaam en leidt tot een significante verhoogde vitaliteit. Het is bewezen dat de toename in vitaliteit ook bij mannen potentie verbetert.
  • Maca kan het seksuele functioneren bij mannen en vrouwen verbeteren, verhoogt de geslachtsdrift. Maca bevat een relatief hoge concentratie aminozuren zoals tyrosine en fenylalanine, voorlopers van neurotransmitters en die mede het seksuele functioneren bepalen, en verder arginine dat een rol speelt bij de vorming van stikstofoxide, wat impotentie bij mannen tegengaat. Het wordt niet uitgesloten dat de macamides en macaenes ook invloed uitoefenen op seksueel gedrag, hoewel dit nog niet wetenschappelijk is bewezen.
  • Mucuna pruriens verbetert de spermakwaliteit bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid, met verhoging van de bloedspiegels van testosteron, dopamine, (nor)adrenaline en LH (luteïniserend hormoon), verlaging van de bloedspiegels van gonadotropine en prolactine en stijging van de concentratie antioxidanten en antioxidantenzymen in sperma. De neurotransmitter dopamine is belangrijk voor de seksualiteit, mucuna pruriens heeft een positieve invloed op het libido, mede door activering van de dopaminerge neurotransmissie en verhoging van de testosteronspiegel.
  • Saffraan is een afrodisiacum, het gebruik bij erectieproblemen wordt bevestigd in een kleine studie bij 20 mannen.
  • Zink heeft belangrijke functies in het lichaam, een zink tekort kan verschillende symptomen met zich meebrengen zoals impotentie en verminderde vruchtbaarheid.

Bijna elke man heeft wel eens een erectiestoornis, meestal tijdelijkEr is nauw verband tussen het vermogen een erectie te hebben en vast te houden en het zelfbeeld van de man. Dat komt voor een deel door de algemene veronderstelling (instinctief of aangeleerd) dat de man bij de seksuele gemeenschap het initiatief moet nemen, dat komt ook doordat de man de seksuele daad niet kan volbrengen zonder volledige opwinding met de penis in erectie. Bovendien is voortplanting pas mogelijk als de man via een erectie tot een zaadlozing kan komen. Het is dus niet verwonderlijk dat mannen zowel trots als bang zijn als het om hun erecties gaat.

Afrodisiaca die op een milde, veilige manier het seksuele plezier ondersteunen

Bij beide seksen wordt de seksuele opwinding gekenmerkt door een verhoogde bloedtoevoer naar de genitaliën. Bij de man wordt het bloed in het sponzige weefsel van de penis gepompt, waardoor deze opzwelt en stijf wordt. Dit proces is afhankelijk van een ingewikkeld bloedvatensysteem in de penis en bekkenstreek, van de zenuwen die deze beheersen, van het centrale zenuwstelsel, van het juiste evenwicht tussen de hormonen die door een signaal van de hersenen worden vrijgegeven en van de erotisch gerichte ontvankelijkheid. Bij een verstoring van welke aard ook (lichamelijk, neurologisch, chemisch of psychisch), kan er op het gewenste moment geen erectie optreden, men spreekt dan van impotentie (erectiele insuffiëntie).

Stress en allerlei ziekten, evenals meer subtiele psychische factoren kunnen tot impotentie leiden. Ook drugs en geneesmiddelen zoals kalmeermiddelen, antihistaminica, spironolacton (geneesmiddel gebruikt bij hoge bloeddruk) kunnen erecties bemoeilijken, tabak (dat de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen belemmert), cocaïne en andere opwekkende middelen, alcohol en andere bedwelmende middelen, bloeddrukverlagende middelen en antidepressiva. De man in kwestie raakt van streek en maakt zich vaak zo druk over zijn impotentie, dat het probleem daardoor alleen maar verergert.

Zie ook:
Afrodisiacum
Problemen met de bloedsomloop
Roken
Testosteron (te weinig)