Doorgaan naar hoofdcontent

Doorligwonden

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij bij een doorligwonden:
  • Glucosaminesulfaat is belangrijk voor de synthese van bindweefselstructuren, zoals bijvoorbeeld. de huid, de darmwand en bloedvaten. Glucosamine kan daarom zinvol zijn bij aandoeningen waar de elasticiteit vermindert is zoals bij doorligwonden.
  • Gotu kola uitwendig gebruikt werkt gotu cola wondhelend, bevordert de vorming van nieuw bindweefsel, bevordert de vorming van nieuwe haarvaten bij de vorming van nieuw bindweefsel, werkt versterkend op het bindweefsel, herstelt elasticiteit, regelt keratinisatie. Gotu kola versterkt de huid en verhoogt de veerkracht, vermindert kwetsbaarheid van haarvaten, verbetert de veerkracht van aderen en remt ontstekingen op de huid.
  • L-arginine versnelt het herstel van doorligwonden bij personen met een ruggenmergletsel. De genezing van de wonden zijn korter bij inname van L-arginine supplementen.
  • Smeerwortel stimuleert bij uitwendig gebruik de genezing van doorligwonden.
  • Zink is noodzakelijk voor alle celgroei- en alle soorten processen, zink is daarom belangrijk bij genezing van wonden.
Doorligwonden (decubitus) zijn letsels die optreden bij bedlegerige zieken, pati├źnten die in een rolstoel zitten,... Deze vorm van huidverzwering ontstaat op de drukzones van het lichaam: hielen, billen, onderrug, soms de ellebogen, schouderbladen of de achterkant van de schedel.

Een doorligwond manifesteert zich in eerste instantie door een rode, pijnlijke vlek, daarna wordt de huid zwart en ongevoelig bij aanraking. Tenslotte vormt zich een echte zweer waardoor de onderliggende weefsels zichtbaar worden (spieren, pezen, bot). Indien onbehandeld kan een doorligwond uitbreiden en vooral geïnfecteerd geraken.

Zie ook:
Brandwonden
Littekens
Pijn
Wonden