Ziekte van Crohn

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij de ziekte van Crohn:
 • Alsem (wormwood) werkt ontstekingsremmend op het darmslijmvlies, ondersteunend bij de ziekte van Crohn en stimuleert de spijsvertering.
 • Boswellia werkt ontstekingsremmend op het darmslijmvlies, vermindert zweervorming. Boswellia werkt ondersteunend bij chronische darmontstekingen zoals colitis ulcerosa, chronische colitis en de ziekte van Crohn.
 • CLA (Conjugated Linoleic Acid) kan de ziekteactiviteit verminderen en de levenskwaliteit verbeteren van personen met de ziekte van Crohn. Inname van 6 gram CLA gedurende 12 weken remt de productie van ontstekingsbevorderende cytokinen door T-cellen, waardoor de ziekteactiviteit vermindert en de levenskwaliteit verbetert van personen met de ziekte van Crohn.
 • Groene thee-extract (EGCG) de werkzame stof in groene thee blijkt effectief te werken bij chronische darmontstekingen, vermindert ontstekingsreacties. De ontstekingsmarkers TNF-alfa, interleukine-6 en amyloïd-A namen verminderde sterk.
 • L-glutamine de darm epitheel cellen hebben glutamine nodig voornamelijk om stikstof en koolstof vrij te maken. Deze stoffen zijn nodig om de exacte kopieën te kunnen maken van het DNA bij de celdeling. Daarom kan de suppletie van glutamine een belangrijke preventieve rol spelen ter voorkoming van de ziekte van Crohn.
 • Omega 3-vetzuren onze Westerse voedingspatroon bevat te veel omega-6 vetzuren en te weinig omega-3 vetzuren. De verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren in de voeding is ongeveer 15 tot 25/1, terwijl een verhouding van circa 5/1 tot 1/1 wenselijk is. Meer omega-6 dan omega-3 in de voeding bevordert onder meer ontstekingen en wordt in verband gebracht met chronische ontstekingsgerelateerde ziekten, zoals de ziekte van Crohn.
 • Probiotica kan ontstekingen verminderen door de weerstand (via het immuunsysteem) te verhogen. Chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, beiden ziektebeelden gaan gepaard met ontstekingen.
 • Saccharomyces boulardii zou helpen bij het behouden van de natuurlijke darmflora en bij het bestrijden van ziekteverwekkende organismen, bestrijdt chronische diarree door de ziekte van Crohn.
 • Spijsverteringsenzymen herstellen de spijsvertering en voorkomt ontstekingen.
 • Vitamine B complex (co-enzym) vitamine B1 (thiamine), Vitamine B2 (riboflavine) en niacine gaat vermoeidheid als gevolg van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa tegen.
 • Vitamine D3 kan ingezet worden ter voorkoming en als behandeling van de ziekte van Crohn. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot de ziekte van Crohn. Vitamine D speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem, vooral in het immuunsysteem van de darmen. Bij de ziekte van Crohn werkt dit immuunsysteem niet optimaal. Hierdoor ontstaan ontstekingsreacties die uiteindelijk leiden tot deze auto-immuunaandoening. Vitamine D is een effectieve en goedkope manier om het ontstaan van de ziekte van Crohn tegen te gaan. Daarnaast kan het als therapie ingezet worden. Niet alleen ter voorkoming van deze aandoening, maar ook ter preventie van andere ontstekingsgerelateerde ziekten van de darmen. Een kortdurende behandeling met een voldoende vitamine D-dosis leidt tot gunstige effecten bij personen met de ziekte van Crohn en kan mogelijk een achteruitgang van de aandoening voorkomen of vertragen.

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking. Bij deze aandoening zijn alle lagen van de darmwand aangetast en is de binnenbekleding van de darm rood en gezwollen. Hierbij kunnen zweren in de darmwand ontstaan. Ontstekingen als gevolg van de ziekte van Crohn kunnen lange tijd aanhouden en komen regelmatig terug. In theorie kan zo’n ontsteking in alle delen van het spijsverteringskanaal voorkomen, dus van mond tot anus. Meestal gaat het echter om het laatste deel van de dunne darm (enteritis regionalis) en/of de dikke darm (colitis regionalis). De aandoening komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en openbaart zich meestal tussen het vijftiende en dertigste levensjaar. Buiten de westerse wereld komt de ziekte Crohn bijna niet voor.

Oorzaken:
De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Ons afweersysteem maakt stoffen aan die ziekteverwekkers zoals bacteriën opruimen. Soms worden ook stoffen geproduceerd die eigen lichaamscellen aanvallen. Hoe dat precies is zijn werk gaat, is nog niet duidelijk. Het is mogelijk dat het immuunsysteem geprikkeld wordt door een infectie met een virus, parasiet of bacterie. Misschien speelt ook ons westerse leefpatroon een rol. Aanvallen van de ziekte van Crohn kunnen worden uitgelokt door stress, verminderde weerstand of een ongezond eetpatroon. Mogelijk spelen erfelijke factoren een rol: in sommige families komt bij meerdere mensen de ziekte van Crohn voor.

Symptomen:
De ernst van de symptomen en de frequentie van de aanvallen (ontstekingen) verschillen van patiënt tot patiënt. Veel mensen hebben zulke milde symptomen dat het lang duurt voordat de diagnose wordt gesteld. Patiënten kunnen last hebben van buikpijn, krampen, diarree, moeite met het ophouden van de ontlasting en soms bloedverlies via de anus. Dit bloedverlies kan gepaard gaan met bloedarmoede. Andere mogelijke verschijnselen zijn vermoeidheid, koorts, gebrek aan eetlust en braken. Als de ontsteking ook de dunne darm aantast, kunnen er tekorten aan allerlei voedingsstoffen optreden. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en bij kinderen tot een groeiachterstand.

Zie ook:
Colitis ulcerosa
Darmflora (verstoorde)
Diarree
Indigestie
Infecties (ontstekingen)
Maag-darmkrampen
Spijsverteringsproblemen