Doorgaan naar hoofdcontent

Tandbederf (cariës)

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij tandbederf:
  • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
  • Orale probiotica bacteriën die cariës veroorzaken bevinden zich in het speeksel, deze bacteriën maken als afvalstoffen zure aan, die het tandglazuur oplossen en dus verzwakken. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatig spoelen met probiotica en dan voornamelijk met B. coagulans, L. rhamnosus en Bifidobacterium, cariës kan voorkomen. Tevens verminderen mondspoelingen met probiotica tandvleesontstekingen.
  • Vitamine D3 het risico van tandbederf wordt aanzienlijk verminderd door een optimale vitamine D-concentratie. In gebieden met een lagere UV-stralingsintensiteit treedt tandbederf duidelijk vaker op dan in gebieden met een hogere UV-straling. UV-straling stimuleert de aanmaak van vitamine D en vitamine D is op zijn beurt de motor voor de opbouw van antibacteriële peptiden die het ontstaan van tandbederf voorkomen. Hiervoor is wel een minimale vitamine D-spiegel van 75 nmol/l vereist.

Cariës vernietigt de tanden door het tandglazuur aan te tasten en daarna door te dringen tot het binnenste van de tand. Tandbedref kan worden voorkomen door een suikerarm dieet en regelmatig tandenpoetsen. Tanden zijn levende organen die zenuwen en bloedvaten bevatten die in het midden van elke tand een weefsel vormen (pulpa). Wanneer een tand wordt aangetast door cariës, wordt eerst het tandglazuur opgelost (het verkalkte weefsel, wit van kleur, dat het zichtbare deel van de tand bedekt), en daarna de pulpa. De tand wordt gevoelig en loopt het risico om op termijn volledig vernietigd te worden.

Tanderosie:
Is vooral een gevolg van het drinken van frisdrank, fruitsap, fruit, yoghurt en zure voedingsmiddelen en laat een toename zien van 75 % op het ontstaan van tanderosie. Bij tanderosie lost door de inwerking van zuur het tandglazuur op.

Tandenpoetsen: Dagelijks de tanden poetsen helpt voedingsresten en tandplaque te verwijderen, waardoor het risico op tandcariës vermindert. Het is absoluut noodzakelijk om dagelijks na elke maaltijd de tanden te poetsen. Door het poetsen worden de tanden verlost van voedingsresten en tandplak. Een ideale poetsbeurt duurt ongeveer 3 minuten en moet overal nauwkeurig en niet zozeer energiek gebeuren. U moet alle vlakken van de tand poetsen, met een draaiende beweging van het tandvlees naar de tand toe. De tandenborstel moet regelmatig worden vervangen. De ideale tandenborstel heeft een soepele steel en een kleine kop (om gemakkelijk de moeilijk bereikbare zones te poetsen) en is voorzien van  soepele synthetische haren.

Suikervrije kauwgom:
Het consumeren van 2 x per dag suikervrije kauwgom bevordert de speekselproductie en verkleint de kans op tandplaque. Suikervrije kauwgom neutraliseert schadelijke zuren, behoud van mineralisatie van tanden en het voorkomen van een droge mond.

De symptomen van tandbederf:

Cariës nestelt zich bij voorkeur in holle zones die moeilijk te reinigen zijn. Eerst wordt het tandglazuur vernietigd en dan vormt zich een gaatje. In dit stadium is tandbederf pijnloos. Vervolgens gaat het tandbederf verder door het weefsel dat de pulpa (dentine of tandbeen) bedekt; het gaatje 
vergroot zodat bacteriën de pulpa kunnen binnendringen die nu bloot ligt in het midden van de tand. De tand wordt dan gevoelig voor koude en warmte, daarna voor contact met suiker. Indien de tand niet wordt behandeld, vernietigt de cariës de tand, verspreidt cariës zich naar de volgende tanden en infecteert het onderliggende bot. 

Oorzaken van tandbederf:

Cariës ontstaat door de combinatie van 3 factoren:
  • Erfelijkheid (sommige mensen hebben sterkere tanden dan anderen).
  • Voeding dat rijk is aan snelle suikers (witte suiker (ook bruine suiker), snoepgoed, gebak,...).
  • Tandplak (tandsteen), die zich spontaan vormt in 12 uren tijd, behalve indien men de tanden op tijd poetst. Deze plak is samengesteld uit afval  afkomstig van de voeding, speeksel en bacteriën. Het vormingsproces van cariës verloopt als volgt: de bacteriën uit de tandplak (tandplaque) nemen de snelle suikers op, beginnen te woekeren en scheiden een zuur af dat de tand aanvalt en de vorming van een gaatje veroorzaakt. Dit proces speelt zich vooral af bij mensen die hun tanden niet poetsen.
Zie ook: