Grijze staar (cataract)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij cataract:
 • Antioxidanten verkleint de kans op het krijgen van grijze staar (cataract). Wie de kans op het krijgen van staar op latere leeftijd wil verkleinen doet er verstandig aan veel voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan antioxidanten of een antioxidant-preparaat van hoge kwaliteit te nemen.
 • Astaxanthine verbetert de doorbloeding in de ogen.
 • Blauwe bosbes (bilberry berry) bevat veel antioxidaten, een betere doorbloeding en een versterkend middel voor de ogen en wordt preventief gebruikt tegen netvliesdegeneratie.
 • Ginkgo biloba verkleint de kans op netvliesdegeneratie en cataract (troebel worden van de ooglens), door het verbeteren van de hersendoorbloeding.
 • L-carnosine bij cataract zijn de carosinespiegels in de lens erg laag, hoe lager de carosinespiegel, des te erger is de cataract. Wetenschappers onderzochten gedurende 3 tot 6 maanden 1000 patiënten. Ze kregen dagelijks oogdruppels op basis van carosine. Het zicht verbeterde en de verandering in transparantie van de ooglens was de maatstaf om de effectiviteit te beoordelen, verbetering trad in bij 80 % van de patiënten.
 • Luteïne en zeaxanthine zijn de enige carotenoïden in de macula, het gebied in het oog dat verantwoordelijk is voor scherp en gedetailleerd zien. De kwaliteit van de macula gaat met het ouder worden achteruit, met als gevolg een verslechtering van het gezichtsvermogen. Supplementen met luteïne en zeaxanthine kan het risico op verslechtering van de macula sterk verminderen. Tevens hebben deze carotenoïden een beschermende werking tegen cataract.
 • Menaquinon-7 (vitamine K2) beschermt bij hoge inname tegen staar, mogelijk komt dit doordat vitamine K ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen heeft.
 • Multi vitaminen/mineralen complex verkleint de kans op staar (cataract). Hoewel niet duidelijk is wat het effect van een multi vitaminen/mineralen supplement op maculadegeneratie (gezichtsscherpte dat afneemt ten gevolge van het afsterven van kegeltjes in de macula lutea of gele vlek in het centrale gedeelte van het netvlies.) is, heeft suppletie wel zin om de kans op staar te verminderen.
 • Vitamine C (bioflavonoïden complex) (hoog gedoseerd) en voldoende vitamine C-spiegel in het bloed beschermt tegen staar (cataract). Luteïne, zeaxanthine en retinol leidden eveneens tot een verminderd risico van cataract, maar dit verband was minder sterk dan bij vitamine C en niet consistent bij de verschillende typen staar. Niet alleen de vitamine C-concentratie, maar ook de inname van deze vitamine vanuit de voeding bleek gerelateerd aan het risico van cataract.

Grijze staar of cataract is een vertroebeling van de ooglens waardoor het gezichtsvermogen geleidelijk vermindert. Deze aandoening treft vooral oudere mensen. De ooglens is een onderdeel van het oog dat zich in de oogbol bevindt, achter de pupil. Ze bestaat uit een buitenste vlies, een cortex en een centrale kern. De lichtstralen gaan eerst door de ooglens vooraleer ze het netvlies bereiken. In het geval van grijze staar wordt de lens geleidelijk troebel, waardoor de lichtstralen er niet meer correct doorheen kunnen. Door een chirurgische ingreep (waarbij de ooglens gedeeltelijke of volledig wordt verwijderd en daarna meestal een kunstlens wordt ingeplant) kan de patiënt opnieuw normaal zien. Cataract uit zich door een geleidelijk vermindering van het gezichtsvermogen, een proces dat vaak over meerdere jaren verspreid is. De patiënt heeft het gevoel dat hij/zij in de mist loopt en kan fel licht minder goed verdragen. In zeldzame gevallen ziet hij/zij zelfs dubbel, zelfs indien hij/zij de ogen sluit. Kinderen die aan cataract lijden, kunnen witte pupillen hebben (leukocoria). Bij volwassenen is de diagnose van grijze staar gemakkelijk vast te stellen. De aandoening is echter minder gemakkelijk vast te stellen bij een kind dat de gezichtsproblemen vaak niet meldt, zeker niet indien het gezichtsverlies geleidelijk verloopt.

Staar is de benaming voor 2 verschillende oogziekten:

Glaucoom of groene staar: is een verhoogde druk van de vloeistof in de oogbol. Als de oogzenuw door de te hoge druk eenmaal beschadigd is, dan is deze schade onomkeerbaar. Wanneer deze afwijking op tijd wordt geconstateerd, kan men schade voorkomen door in een aantal behandelingen met behulp van een laser kleine gaatjes in de oogbol te maken.
Cataract ( grijze of grauwe staar): is een vertroebeling van de ooglens. Een mogelijke behandeling is het vervangen van de lens door een implantaat. Grijze staar kan ook worden veroorzaakt door een trauma of worden versneld door diabetes
 • Cataract bij ouderen: vanaf de leeftijd van 65 jaar kan bij elke persoon grijze staar ontstaan, die in de loop van de jaren verergert. Men kent de precieze oorzaak van deze aandoening nog niet; wel is bekend dat een vertraagde aanmaak van eiwitten door het lichaam hierbij een rol speelt.
 • Cataract bij jongeren: in sommige gevallen kan cataract het gevolg zijn van een trauma (schok, kneuzing). De aandoening kan ook optreden bij personen die lijden aan bepaalde ziekten: diabetes, vermindering van het calciumgehalte in het bloed, bepaalde neurologische aandoeningen. Cataract kan zich ook ontwikkelen bij personen die langdurige behandelingen volgen met cortisone. Ten slotte kunnen sommige aandoeningen van het oog (ernstige bijziendheid, glaucoom, een tumor op de binnenkant van het oog) als complicatie cataract veroorzaken.
 • Cataract bij kinderen: de oorsprong hiervan is vaak moeilijk te bepalen. Ze kan samenhangen met een infectieziekte die door de moeder werd opgelopen tijdens de zwangerschap en overgedragen aan de foetus (rodehond) of, in zeldzamer geval, het gevolg zijn van een stofwisselingsziekte (onvermogen om een essentieel element op te nemen, dit wordt congenitale galactosemie genoemd), of van trisomie 21 (mongolisme). Er bestaat ook erfelijke congenitale cataracten zonder bepaalde oorzaak.
Zie ook: