Doorgaan naar hoofdcontent

Dauwworm (atopisch eczeem)

Natuurlijke middelen die ondersteunend werken bij dauwworm:
1 op de 5 kinderen heeft korte of langere tijd last van eczeem. Het eczeem kan binnen enkele weken tot maanden na de geboorte in het gezicht ontstaan. Dit noemen we dauwworm. Het woord “dauw” betekent dat het een natte huiduitslag betreft. “Worm” duidt op de ringvormige uitslag. Gedurende de peutertijd zullen de eczeemplaatsen meer te vinden zijn op de polsen, in de elleboogplooien, in de knieholten, bij de oorlellen en in de nek.


Eczeem is niet besmettelijk. De ziekte is ook bekend onder de namen atopisch eczeem en constitutioneel eczeem.
De oorzaak van dauwworm is nog onbekend. Het gaat om een wisselwerking tussen verschillende factoren in het lichaam. Enerzijds kan een (erfelijke) aanleg de oorzaak zijn, maar anderzijds zijn er ook talloze prikkels vanuit de omgeving die eczeem kunnen veroorzaken.

Kinderen die een allergische aanleg hebben voor eczeem, hebben een verzwakt immuunsysteem. Het lichaam reageert op bepaalde stoffen met antistoffen. Deze antistoffen veroorzaken een allergische reactie, zoals eczeem. Het eczeem komt vaak samen met andere allergische ziekteverschijnselen zoals tranende ogen, niesen (hooikoorts) en piepende ademhalingen (astma) voor. Vaak hebben kinderen met eczeem een vader, moeder, broer of zus met een allergie.

Oorzaken die eczeem bij kinderen kunnen veroorzaken:
  • Een voedselallergie. Bij hele jonge kinderen is dit vaak de koemelk en kippeneiwit. Ook minder allergene plantaardige voedingsmiddelen zoals peulvruchten pinda’s, vis- en schaaldieren, noten, zaden, fruit, groentes en granen kunnen eczeem veroorzaken.
  • De huidschilfers, veren en het speeksel van (huis)dieren kunnen bepaalde stoffen afgeven waarop de huid kan reageren.
  • Stuifmeel van grassen, pollen, planten en bomen. Na het tweede levensjaar kan de huisstofmijt een rol spelen.
  • Emotionele gebeurtenissen en (in)spanningen.
  • Afsluitende (nylon)kleding. Wollen kleding veroorzaakt extra jeuk.
  • In het najaar en in de winter is de huid droger en daardoor gevoeliger voor het ontstaan van eczeem.
  • Chemische prikkels: zeep en andere ontvettende middelen. De huid is al droog; door frequent wassen met zeep wordt deze nog droger en neemt de jeuk toe.
Bij baby ‘s ontstaat een jeukende, rode uitslag die meestal in het gezicht begint. De uitslag breidt zich vervolgens uit naar de romp, armen en benen en het luiergebied. De huid vertoont rode, gezwollen vlekken, vochtblaasjes en vochtafscheiding. De jeuk veroorzaakt een onrustig gedrag, huilen en slecht slapen. Het kind voelt constant de behoefte aan de huiduitslag te krabben. Bij een chronisch eczeem neemt de roodheid van de huid af en nemen huidschilfers toe. De huid wordt hierdoor dikker. De ernst van het eczeem kan door allerlei prikkels worden beïnvloed.

Hulpmiddelen bij eczeem

Zie ook: