Doorgaan naar hoofdcontent

Candida-infectie

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij een candida-infectie:
  • Caprylzuur wordt gebruikt ter behandeling van een candida-infectie en andere gist- en schimmelsinfecties en de symptomen die daarmee samenhangen zoals: chronische vermoeidheid, spijsverteringsstoornissen, immuunzwakte en allergieën.
  • Kurkuma curcumine remt de groei van bacteriën, schimmels, virussen en wormen. Hierdoor kan kurkuma ondersteunend werken bij bijvoorbeeld borstklierontsteking, candida-infectie en helicobacter pylori bacterie de veroorzaker van maagzweren.
  • Pau d'arco naftoquinonen, inhoudsstof uit pau d'arco blijken een effectieve werking te hebben tegen candida albicans en minimaal 11 andere schimmels en gisten. Echter Pau d’arco wordt vaak over het hoofd gezien bij de behandeling van candida-schimmels.
  • Probiotica kan de kolonisatie en groei van candida albicans remmen. Het immuunsysteem kan door toediening van probiotica beter reageren op contact met candida.
  • Vitamine B3 in de vorm van nicotinamide, resulteert in aanmerkelijk verlies van de levensvatbaarheid van candida albicans.
  • Vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.

Candida is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door candida albicans. Deze gistachtige schimmel komt van nature voor in het menselijk lichaam, maar onder bepaalde omstandigheden kan gaan woekeren, daardoor kunnen er veel problemen ontstaan.

Candida-infecties ontstaan meestal in de warme, vochtige huidplooien. Er vormen zich felrode, schilferende plekken die jeuk veroorzaken. Zo kan het gebeuren dat er uitwendige, plaatselijke infecties ontstaan, bijvoorbeeld in de mond (mondspruw), vagina. De aandoening komt regelmatig terug en veroorzaakt jeuk, pijn en een dikke, witte afscheiding uit de vagina (witte vloed). Candidiasis van de vagina is weliswaar geen seksueel overdraagbare aandoening, maar een vrouw kan een mannelijke sekspartner toch besmetten, waardoor de eikel en voorhuid opzwellen en pijn doen.

Kleding die een goede luchtcirculatie rond het lichaam belemmert (zoals strakke broeken, synthetische kledij) vergroot de kans op candidiasis. Ernstiger wordt het als candida albicans in het spijsverteringsstelsel of bloed gaat woekeren. Deze ernstige vorm van candida-infectie komt veel voor bij ME/CVS (chronische vermoeidheidssyndroom).

Candida albicans komt van nature in onze maagdarmkanaal voor en wordt normaal gezien in evenwicht gehouden door de goede bacteriën in onze darmen. Candida albicans kan echter gaan woekeren door de daling van de goede bacteriën in onze darmen. Oorzaken kunnen zijn: langdurige gebruik van medicijnen, verkeerde voedingsgewoonte... Als het immuunsysteem verzwakt, neemt de kans op een candida infectie toe.
Zie ook: