DL-fenylalanine (DLPA)

DL-fenylalanine (DLPA) heeft een sterk afremmend effect op de enzymen die deze endogene opiaten (endorfinen, enkephalinen) afbreken, waardoor deze stoffen hun werking langer kunnen blijven doen en de natuurlijke pijntolerantie stijgt. DLPA ondersteunt het lichaamseigen pijnbestrijdingssysteem.
Ondersteunende werking van DLPA bij de volgende aandoeningen:
 • Depressie: DLPA maakt deel uit van de lichaamsstoffen endorfinen en enkefalinen. Deze stoffen maken het lichaam minder gevoelig voor pijn, verbetert de stemming, positievere levensinstelling, verhoogde alertheid, verbeterde geheugenfunctie, verhoogde vitaliteit en seksuele intresse. Dit zijn belangrijke redenen waarom DL-fenylalanine een antidepressieve werking heeft.
 • Dopamine (verhogen van): DLPA is een mengsel van zowel de rechtsdraaiende D-vorm van het ringvormige aminozuur fenylalanine als de (natuurlijke) linksdraaiende L-vorm. L-fenylalanine kan gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeren en kan worden omgezet in het aminozuur L-tyrosine dat in schildklierhormoon kan worden omgezet en via L-dopa uiteindelijk de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en adrenaline kan vormen.
 • Hoofdpijn: DLPA geeft bij inname een sterke stijging van de fenylethylamine-spiegel, geeft een duidelijke vermindering van de pijnbeleving. DLPA kan ingezet worden bij chronische pijnen zoals lage rugpijn, menstruatiepijnen, hoofdpijn (migraine) en fantoompijn, tevens helpt het bij depressies. 
 • Migraine: DLPA geeft bij inname een sterke stijging van de fenylethylamine-spiegel en geeft een duidelijke vermindering van de pijnbeleving. DLPA kan ingezet worden bij chronische pijnen zoals lage rugpijn, menstruatiepijnen, hoofdpijn (migraine) en fantoompijn, tevens helpt het bij depressies.
 • Pijn (chronische): DLPA geeft bij inname een sterke stijging van de fenylethylamine-spiegel,  geeft een duidelijke vermindering van de pijnbeleving. DLPA kan ingezet worden bij chronische pijnen zoals lage rugpijn, menstruatiepijnen, hoofdpijn (migraine) en fantoompijn, tevens helpt het bij depressies.

Dosering:
 • Dagelijks 400-800 mg DLPA een half uur voor de maaltijd met water innemen.
 • Mensen met hypertensie kunnen het beter een half uur na de maaltijd innemen.
 • Wanneer geen effect optreedt, is het beter de dosis te verdubbelen of verdrievoudigen totdat een effect intreedt. Daarna kan weer afgebouwd worden tot de onderhoudsdosering waarbij het effect nog blijft bestaan. DLPA werkt ongeveer bij 60% van de mensen die het proberen. 
 • Als na 3 weken het effect nog niet wordt opgemerkt, is de persoon waarschijnlijk niet gevoelig voor DLPA en moet de behandeling worden gestaakt.
Synergisme (versterkt de werking van DLPA):
 • Pijnstillers als paracetamol en aspirine hebben een heel ander werkingsmechanisme dan DLPA en kunnen het pijnstillend effect vergroten. Om de omzetting van fenylalanine in de diverse hormonen te vergemakkelijken zijn een aantal cofactoren nodig, waaronder vooral vitamine B6 en vitamine C. Om een optimale voorziening van synergistische nutriënten te waarborgen, raden wij een basissuppletie van een goede multi-vitaminen en vitamine C aan.
Waarschuwing:
 • Van doseringen van 1500 mg DLPA of minder zijn geen bijwerkingen vastgesteld, afgezien van een zeldzaam geval van misselijkheid of hoofdpijn.
 • DLPA bevat fenylalanine en mag daarom niet worden gebruikt door mensen met fenylketonurie. Bij sommige mensen heeft DLPA een bloeddrukverhogend effect.
 • Bij patiënten met (aanleg voor) hypertensie is het verstandig de dosering langzaam op te bouwen en de bloeddruk in de gaten te blijven houden.
 • DLPA mag niet worden gebruikt in combinatie met bloeddrukverhogende medicijnen (bv. MAO-remmers).