Co-enzym Q10 (ubiquinol)

Geoxideerde Q10 wordt na orale inname grotendeels omgezet in Co-enzym Q10 (ubiquinol), de voor het lichaam zeer belangrijke gereduceerde antioxidatieve vorm van Q10. Dit conversie-proces is niet nodig bij gebruik van een supplement met ubiquinol. Uit onderzoek is gebleken dat toediening van ubiquinol resulteert in hogere Q10-waarden in het bloedplasma.

Ondersteunende werking van co-enzym Q10 (ubiquinol) bij de volgende aandoeningen:
 • Amyotropische laterale sclerose (ALS): co-enzym Q10 onderzoeken bevestigen dat het aanwezige Co-enzym Q10 bij ALS patiënten veelal geoxideerd zijn. Een supplement co-enzym Q10 (ubiquinol) blijkt de symptomen te kunnen verzachten.
 • Beroerte: ubiquinol verbetert de energieproductie in het hart en beschermt deze tegen oxidatieve stress, gaat LDL-oxidatie tegen, verlaagt de LP(a)-spiegel (risicofactor voor hart- en vaatziekten), vermindert stroperigheid van het bloed en verbetert de endotheelfunctie (bedekkend laagje aan de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten). Ubiquinol wordt aanbevolen bij hypertensie, kransvatziekte, angina pectoris, hartinfarct, bypassoperatie, hartfalen, beroerte, cardiomyopathie en hartritmestoornissen.
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS): co-enzym Q10 zorgt voor afname van vermoeidheid, daling van oxidatieve stress en verbetering van de mitochondriale energieproductie, verbetert het uithoudingsvermogen en maximale kracht en beperkt (door inspanning veroorzaakte) spierschade.
 • Depressie: ubiquinol is de actieve vorm van co-enzym Q10 dat symptomen van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en depressie kan verminderen. 12 weken, 3 x per dag, 50 mg ubiquinol vermindert depressieve klachten, verbetert de slaap (minder frequent wakker gedurende de nacht) en verbetert de hartslagfrequentie.
 • Fibromyalgie: vooral organen met hoge energiebehoefte zoals hart, alvleesklier, nieren, immuunsysteem, zenuwstelsel en spieren verbruiken veel co-enzym Q10. Het niveau van co-enzym Q10 in het lichaam neemt af met het ouder worden of het lichaam maakt co-enzym Q10 te weinig aan, daardoor is de kans groter om een hartspierziekte en spierziekten te ontwikkelen.
 • Hartfalen: co-enzym Q10 tekort is in verband gebracht op een verhoogde sterfterisico bij ernstig zieke hartpatiënten met diverse hartaandoeningen waaronder hartfalen, hartinfarct, ritmestoornissen, veneuze trombose en aandoeningen aan de aorta.
 • Hartritmestoornissen: ubiquinol is aan te bevelen bij hoge bloeddruk, hartkrans (bloedvaten die naar het hart lopen) ziekte, angina pectoris (pijnlijk gevoel op de borst), hartinfarct, bypassoperatie, hartfalen, beroerte, hartspierziekte en hartritmestoornissen. Ubiquinol verbetert de energieproductie in het hart en beschermt deze tegen oxidatieve stress, gaat LDL-oxidatie tegen, verlaagt de Lp(a)-spiegel (risicofactor voor hart- en vaatziekten), vermindert de bloedstroperigheid en verbetert de endotheelfunctie (inwendige bekleding van de bloedvaten).
 • Hart- en vaatziekten: ubiquinol kan in het lichaam aangemaakt worden, meestal is echter de eigen productie te laag voor een optimaal functioneren. Het co-enzym Q10 peil in organen neemt af met de leeftijd, hierdoor kunnen aandoeningen van de hartspier ontstaan. Vooral organen met een hoge energie behoefte zoals het hart verbruiken veel co-enzym Q10.
 • Immuunsysteem: ubiquinol speelt een rol in de elektronentransportketen, het proces in de mitochondria waarbij in de cel ATP wordt geproduceerd. ATP is de belangrijkste energieleverancier van het lichaam. Co-enzym Q10 helpt bij het terugwinnen van verbruikt ATP, met name in cellen die veel energie nodig hebben zoals hart-, spier- en levercellen. Co-enzym Q10 kan in het lichaam aangemaakt worden uit het aminozuur tyrosine, echter is de eigen productie vaak te weinig om optimaal te kunnen functioneren. De co-enzym Q10 niveaus in organen nemen af met de leeftijd en als gevolg van aandoeningen van de hartspier en spierziekten zoals Alzheimer, artrose, ...
 • Leververvetting: co-enzym Q10 heeft dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschap een gunstig effect bij niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Suppletie met co-enzym Q10 zorgt voor een hogere concentraties adiponectine (is een ontstekingsremmend eiwit). Bij personen met overgewicht en insulineresistentie is de concentratie van dit eiwit verlaagd. Co-enzym Q10 zorgt voor de normalisering van de lever-enzymwaardes.
 • Metabool syndroom: co-enzym Q10 heeft een positieve invloed op insuline-resistentie bij personen met overgewicht en diabetes type-2. Coënzym Q10 is een vitamineachtige stof die een belangrijke rol speelt bij de energieproductie en ook een antioxidatieve werking heeft.
 • Migraine: co-enzym Q10 kan de ernst van migraine binnen 4 weken verminderen.
 • Netvliesdegeneratie (maculadegeneratie): co-enzym Q10 heeft positieve resultaten laten zien bij diverse andere indicaties, waaronder leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie.
 • Onvruchtbaarheid: ubiquinol verbetert de spermakwaliteit van onvruchtbare mannen en verhoogt de kans op een zwangerschap.
 • Oorsuizen: co-enzym Q10 kan chronisch oorsuizen verminderen bij mensen met een lage plasma co-enzym Q10 spiegel.
 • Ouderdomsverschijnselen vertragen: bij ouderen helpt ubiquinol om lichamelijk en geestelijk vitaal te blijven en degeneratieve (ziekte)processen te voorkomen en/of te vertragen. Ubiquinol voorziet huidcellen van energie, waardoor deze collageen en elastine kunnen aanmaken. Daarnaast is ubiquinol een sterke antioxidant die de huid bescherming biedt tegen vrije radicalenschade.
 • Uithoudingsvermogen (betere prestaties): co-enzym Q10 speelt een rol in de elektronen-transportketen, een proces in de mitochondria waarbij in de cel ATP wordt geproduceerd. ATP is de belangrijkste energieleverancier van het lichaam.
 • Vermoeidheid (gebrek aan energie): co-enzym Q10 (ubiquinol) zorgt voor afname van vermoeidheid, daling van oxidatieve stress en verbetering van de mitochondriale energieproductie, verbetert uithoudingsvermogen en maximale kracht, gaat vermoeidheid tegen en beperkt (door inspanning veroorzaakte) spierschade. Geoxideerde Q10 wordt na orale inname grotendeels omgezet in ubiquinol, de voor het lichaam zeer belangrijke gereduceerde antioxidatieve vorm van Q10. Dit conversie-proces is niet nodig bij gebruik van een supplement met ubiquinol. Uit onderzoek is gebleken dat toediening van ubiquinol resulteert in hogere Q10-waarden in het bloedplasma. Co-enzym Q10, L-carnitine en D-ribose verschillen onderling totaal qua chemische structuur. Qua functie vullen ze elkaar aan, de kracht zit hem in de combinatie. Vandaar dat ze ook aangeduid worden als het energietrio. Hun werkingsgebied zijn de mitochondriën. Dit zijn de energiecentrales van alle spiercellen, inclusief die van het hart. Ribose is het belangrijkste grondbestanddeel van ATP. L-carnitine en co-enzym Q10 werken beide in het binnenmembraan van de mitochondriën. Dat co-enzym Q10 niet zomaar een stof is, het draagt bij aan de energievoorziening en is bovendien een krachtige antioxidant.
 • Viscositeit van (stroperig) bloed: ubiquinol vermindert de bloedstroperigheid en verbetert de endotheelfunctie (inwendige bekleding van de bloedvaten).

Dosering:
 • Ubiquinol: de adviesdosering varieert van 50-300 mg per dag, afhankelijk van de indicatie. Het beste wordt ubiquinol verdeeld over de dag ingenomen.
 • Co-enzym Q10: adviesdosering varieert van 60 tot 90 mg per dag. In wetenschappelijk onderzoek wordt meestal 100 mg als dosering aangehouden, maar bij ernstige hartaandoeningen kan het nodig zijn de dosis tot 300 à 400 mg per dag op te voeren.
 • Co-enzym Q10 is vetoplosbaar en voor de biologische beschikbaarheid is het dan ook het beste wanneer co-enzym Q10 in een oliebasis (bijvoorbeeld een softgel) wordt ingenomen.
 • Poedervormige co-enzym Q10 wordt veel minder goed opgenomen en moet dan ook hoger worden gedoseerd.
 • Het duurt meestal even voordat de klinische effecten van co-enzym Q10 zichtbaar worden. Aangeraden wordt daarom om een kuur minimaal 2 maanden vol te houden.
Synergisme (versterkt de werking van co-enzym Q10 (ubiquinol):
Bij problemen met hart en bloedvaten kunnen naast ubiquinol onder meerworden ingezet:
 • Ubiquinol is een zeer veilig supplement en heeft in de aangegeven doseringen geen bijwerkingen, ook niet bij langdurig gebruik.
 • Statines verlagen de biosynthese van co-enzym Q10, aanvullende suppletie met ubiquinol is aan te bevelen.
 • Ubiquinol beschermt tegen schadelijke effecten van cyclosporine (nieren) en paracetamol (lever).
 • Ubiquinol versterkt de bloeddrukverlagende werking van enalapril.
 • Meer interacties zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.