Co-enzym Q10 (ubiquinol)

Geoxideerde Q10 wordt na orale inname grotendeels omgezet in ubiquinol, de voor het lichaam zeer belangrijke gereduceerde antioxidatieve vorm van Q10. Dit conversie-proces is niet nodig bij gebruik van een supplement met ubiquinol. Uit onderzoek is gebleken dat toediening van ubiquinol resulteert in hogere Q10-waarden in het bloedplasma.
Ondersteunende werking van co-enzym Q10 (ubiquinol) bij de volgende aandoeningen:
 • Ubiquinol: de adviesdosering varieert van 50-300 mg per dag, afhankelijk van de indicatie. Het beste wordt ubiquinol verdeeld over de dag ingenomen.
 • Co-enzym Q10: adviesdosering varieert van 60 tot 90 mg per dag. In wetenschappelijk onderzoek wordt meestal 100 mg als dosering aangehouden, maar bij ernstige hartaandoeningen kan het nodig zijn de dosis tot 300 à 400 mg per dag op te voeren.
 • Co-enzym Q10 is vetoplosbaar en voor de biologische beschikbaarheid is het dan ook het beste wanneer co-enzym Q10 in een oliebasis (bijvoorbeeld een softgel) wordt ingenomen.
 • Poedervormige co-enzym Q10 wordt veel minder goed opgenomen en moet dan ook hoger worden gedoseerd.
 • Het duurt meestal even voordat de klinische effecten van co-enzym Q10 zichtbaar worden. Aangeraden wordt daarom om een kuur minimaal 2 maanden vol te houden.
Synergisme (versterkt de werking van co-enzym Q10 (ubiquinol):
Waarschuwing:
 • Ubiquinol is een zeer veilig supplement en heeft in de aangegeven doseringen geen bijwerkingen, ook niet bij langdurig gebruik.
 • Statines verlagen de biosynthese van co-enzym Q10, aanvullende suppletie met ubiquinol is aan te bevelen.
 • Ubiquinol beschermt tegen schadelijke effecten van cyclosporine (nieren) en paracetamol (lever).
 • Ubiquinol versterkt de bloeddrukverlagende werking van enalapril.
 • Meer interacties zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Indicaties:
 • Bij ouderen helpt ubiquinol (beter dan ubiquinon) om lichamelijk en geestelijk vitaal te blijven, degeneratieve (ziekte)processen en veroudering te voorkomen en/of te vertragen.
 • Hart- en vaatziekten: ubiquinol is aan te bevelen bij hoge bloeddruk, hartkrans (bloedvaten die naar het hart lopen) ziekte, angina pectoris (pijnlijk gevoel op de borst), hartinfarct, bypassoperatie, hartfalen, beroerte, hartspierziekte en hartritmestoornissen. Ubiquinol verbetert de energieproductie in het hart en beschermt deze tegen oxidatieve stress, gaat LDL-oxidatie tegen, verlaagt de Lp(a)-spiegel (risicofactor voor hart- en vaatziekten), vermindert de bloedstroperigheid en verbetert de endotheelfunctie (inwendige bekleding van de bloedvaten).
 • Diabetes type 2, insulineresistentiesyndroom: ubiquinol beschermt bètacellen in de alvleesklier tegen beschadiging door oxidatieve stress, verhoogt de insulinegevoeligheid, verbetert de glycemische controle en is gunstig voor de bloeddruk. Ook draagt ubiquinol bij aan de preventie van diabetescomplicaties zoals diabetische neuropathie, retinopathie en nefropathie.
 • Neurologische aandoeningen: ubiquinol (hoge dosis) heeft een neurobeschermende werking en kan ingezet worden bij het voorkomen en behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, amyotrofische lateraalsclerose en de ziekte van Huntington. Bij multiple sclerose zorgt co-enzym Q10 voor daling van oxidatieve stress en ontstekingsmarkers en verlichting van vermoeidheid en depressie.
 • Migraine: langdurige inname van co-enzym Q10 supplementen kan de ernst en aanvalsfrequentie van migraine verminderen.
 • Longaandoeningen: ouderen met longontsteking knappen beter op als ze naast reguliere medicatie ook co-enzym Q10 innemen. Suppletie met co-enzym Q10 verlaagt de behoefte aan corticosteroïden bij bronchiaal astma. COPD is een systemische ziekte; oxidatieve stress speelt een belangrijke rol in het ziekteproces. Bij COPD is sprake van daling van de ratio tussen ubiquinol en ubiquinon in bloedplasma.
 • Zwangerschapsvergiftiging: suppletie met co-enzym Q10 (circa 100 mg ubiquinol per dag) verlaagt de kans op preeclampsie tijdens de zwangerschap.
 • Onvruchtbaarheid: onvruchtbaarheid bij mannen is geassocieerd met oxidatieve stress en een verlaagde bloedspiegel van co-enzym Q10 en vitamine E. Suppletie met co-enzym Q10 (circa 200 mg ubiquinol per dag) kan de spermakwaliteit significant verbeteren waardoor de zwangerschapskans bij de partner toeneemt.
 • Verzwakt immuunsysteem: een tekort aan co-enzym Q10 verlaagt de weerstand, bijvoorbeeld bij mensen met aids, en verhoogt mogelijk de kans op kanker.
 • Vermoeidheidssyndroom: suppletie met co-enzym Q10 (200 mg/dag) en NADH (20 mg/dag) zorgt voor afname van vermoeidheid, daling van oxidatieve stress en verbetering van de mitochondriale energieproductie.
 • Sport: ubiquinol verbetert uithoudingsvermogen en maximale kracht, gaat vermoeidheid tegen en beperkt, door inspanning veroorzaakte, spierschade.
 • Voor de rest kan co-enzym Q10 suppletie chronisch oorsuizen verminderen bij mensen met een lage plasma co-enzym Q10 spiegel. Humane studies met co-enzym Q10 hebben positieve resultaten laten zien bij diverse andere indicaties, waaronder leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie, autisme, fibromyalgie, ouderdomsslechthorendheid (presbyacusis) en chronische nierziekten.
Meer info:
 • Co-enzym Q10 is in elke lichaamscel essentieel voor de productie van energie (ATP) in mitochondriën door afwisselend op te treden als elektronendonor (ubiquinol) en elektronenacceptor (ubiquinon) in de ademhalingsketen. Met name weefsels en organen met veel mitochondriën in de cellen en een hoge energieproductie zoals hart, hersenen, spieren, alvleesklier, nieren en lever hebben veel co-enzym Q10 nodig om goed te functioneren.
 • Co-enzym Q10 (in de vorm van ubiquinol) is een krachtige vetoplosbare antioxidant en radicaalvanger en beschermt onder meer lipoproteïnen, DNA, eiwitten en membranen tegen oxidatieve beschadiging. Daarnaast zorgt ubiquinol voor het recyclen van andere (vetoplosbare) antioxidanten zoals vitamine E. Kenmerkend bij toename van oxidatieve stress is stijging van de redoxstatus van co-enzym Q10 (percentage ubiquinon in de totale hoeveelheid co-enzym Q10).
 • Veroudering gaat gepaard met verhoging van systemische oxidatieve stress en toename van de leeftijd blijkt gecorreleerd te zijn met stijging van de redoxstatus van plasma co-enzym Q10.
 • Ubiquinol beïnvloedt de expressie van diverse genen. De waargenomen ontstekingsremmende activiteit van ubiquinol is geassocieerd met remming van de expressie van interleukine-6, TNF-α en NF-κB. Ubiquinolsuppletie (150 mg/dag) verlaagt de serum gamma-glutamyltransferase (GGT) activiteit door remming van de GGT1 genexpressie. Een hogere serum GGT-activiteit is geassocieerd met ontsteking, oxidatieve stress en een grotere kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Tevens beïnvloedt ubiquinol genen die betrokken zijn bij celapoptose en celdifferentiatie. Ubiquinolsuppletie resulteert in daling van de LDL-cholesterolspiegel en zorgt daarbij met name voor afname van atherogene, kleine LDL-deeltjes.