(Apo)lactoferrine

Lactoferrine is een multifunctionele eiwit dat wordt aangetroffen in koemelk en moedermelk. Colostrum, de eerste melk die wordt geproduceerd nadat een baby is geboren, bevat hoge niveaus van lactoferrine, ongeveer 7 x de hoeveelheid die wordt aangetroffen in melk die later wordt geproduceerd. Meestal wordt lactoferrine uit een speciaal ontwikkelde rijstsoort gewonnen. Lactoferrine wordt aangetroffen in het oog, de neus, de luchtwegen, de darm en elders. Lactoferrine heeft antimicrobiële, afweerversterkende, immunomodulerende, ontstekingsremmende, antioxidantieve en slijmversterkende eigenschappen en reguleert de absorptie en het transport van ijzer in de dikke darm.

Ondersteunende werking van lactoferrine bij de volgende aandoeningen:
  • Borstklierontsteking: lactoferrine preventief gebruik ter voorkomen van infectieziekten (virussen, bacteriën, schimmels en parasieten). 
  • Borstvoeding: lactoferinne ondersteunt de borstvoeding.
  • Darmflora (verstoorde): lactoferrine is een multifunctionele eiwit dat ziekteverwekkers afweert, het afweersysteem versterkt en ontstekingen remt. Lactoferrine heeft een antioxidante werking, slijmversterkende eigenschappen, verbetert een onevenwichtige maagdarmflora dat kan gepaard gaan met winderigheid/een opgeblazen gevoel, buikpijn/buikkrampen, constipatie, diarree, candidiasis en slechte adem.
  • Diarree (darminfecties): lactoferrine verbetert een onevenwichtige maag-darmflora dat kan gepaard gaan met winderigheid/een opgeblazen gevoel, buikpijn/buikkrampen, constipatie, diarree, candida-infectie en slechte adem.
  • Koortsuitslag: lactoferrine heeft een krachtige antivirale werking tegen een groot aantal RNA- en DNA-virussen die mens en dier besmetten (onder meer het rotavirus, herpesvirus (type 1 en 2).
  • Maagwandontsteking (gastritis): lactoferrine is een aanvullende behandeling voor acute en chronische infectieziekten zoals bij maag-darminfecties.

Dosering:
  • Gebruikelijke doseringen zijn 150 tot 750 mg lactoferrine per dag, doseringen tot 3 gram lactoferrine per dag zijn niet ongewoon.
  • Supplementen met lactoferrine zijn bedoeld voor orale inname en kunnen ook gebruikt worden om de mond mee te spoelen of om mee te gorgelen (bij mond- en keelinfecties).
  • Lactoferrine heeft een gunstig meerwaarde in combinatie met antibiotica, antivirale medicijnen, antimycotica en antiparasitaire medicijnen.