Spierkrampen

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij spierkrampen:
  • Calciumcitraat werkt samen met magnesium is nodig voor een goede prikkelgeleiding van de zenuwen naar de spieren. Samen hebben ze een spierverslappende werking.
  • Kamille (chamomile) heeft een bijzonder relaxerende uitwerking op de spieren.
  • Magnesium bisglycinaat is een natuurlijke ontkramper, maar niet niet in de vorm van magnesiumoxide (dat nauwelijks wordt opgenomen door het lichaam). Magnesium werkt samen met calcium en is nodig voor een goede prikkelgeleiding van de zenuwen naar de spieren. Samen hebben ze een spierverslappende werking.
  • MSM gel of crème zwavel zorgt voor structuur en flexibiliteit in de disulfidebruggen (zwavelbruggen). Bij tekorten worden de weefsels minder flexibel, met als gevolg: verstijving van spieren. MSM (zwavel) helpt bij spierkrampen, spierpijnen en (sport)blessures. MSM leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen, wordt snel en zeer goed opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cellagen van de huid en de (niet vettige) gelvorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar. MSM gel biedt verlichting van pijn en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat de elasticiteit en soepelheid ervan bevordert. Zwavel is eveneens belangrijk voor de functie van gewrichten.
  • Paardenkastanje (horse chestnut) er is aangetoond dat een dagdosering van 1200 mg kastanje extract, gestandaardiseerd op 100 mg aescine, oedeemvorming remt en vermindert daarnaast pijn, zwaarte gevoel en kramp of jeuk in de benen. Kastanje extract moet voldoende aescine bevatten om functioneel te werken tegen nachtelijke spierkrampen zoals kuitkrampen.

Spierkramp kan zich voordoen na overbelasting, door verzuring van de spieren maar ook door tekort aan bepaalde voedingsstoffen en een ongezond voedingspatroon. Het uit zich als een plotseling pijnlijk samentrekken van spieren met een krampachtige verharding en doet zich heel vaak voor bij de kuitspieren. Bij regelmatig terugkerende spierkrampen kan er sprake zijn van een ernstige doorbloedingsstoornis.

Magnesium bisglycinaat: gebonden magnesium ionen aan het aminozuur glycine zorgt voor een hoge absorptie,  voor mensen die zichzelf het beste gunnen.

Zie ook:
Aderverkalking
Bloedsomloop problemen
Epilepsie
Fibromyalgie
Melkzuur (ophoping in de spieren)
Nekklachten
Ontgiften
Pijn
Spierverrekking
Voedingstekorten
Zuur en base balans verbeteren