Prostaatvergroting

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij prostaatvergroting:
 • Beta sitosterol uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken, dat beta sitosterol beschouwd kan worden als krachtige voeding voor de prostaat. Het zorgt er immers voor dat dit orgaan niet ouder wordt. Testosteron in de prostaat gaat een verbinding aan met het enzym 5-alpha-ructase, zo ontstaat het nieuwe hormoon dihydrotestosteron dat er voor zorgt dat de prostaat gaat groeien en zwellen. Beta sitosterol heeft de eigenschap om de activiteit van het enzym 5-alpha-ructase op krachtige wijze te onderdrukken. Daardoor wordt er geen of nauwelijks dihydrotestosteron aangemaakt. Dit gaat een verdere groei van het prostaatweefsel tegen. Bovendien vermindert beta sitosterol de zwelling van het orgaan, zodat de druk op de urinebuis afneemt. Onderzoek heeft uit gewezen dat beta sitosterol reeds na 3 weken effect heeft op mannen met een beginnende en gevorderde prostaatvergroting.
 • DIM (diindolylmethaan) voorkomt bij mannen de versnelling van de stofwisseling van testosteron, maar het voorkomt vooral de omzetting naar oestrogenen. Het verbetert bovendien de functie van de prostaat en vermindert bij de oudere man de nachtelijke aandrang tot urineren. Bij mannen van middelbare leeftijd of ouder is het belangrijk de omzetting van testosteron in oestrogenen te verminderen. Rond de leeftijd van 50 jaar, hopen oestrogenen zich op in de prostaat. Ze worden in verband gebracht met het uitzetten van de prostaat.
 • Hypoxis bevat een inhoudsstof, beta sitosterol die een ontzwellend effect heeft op een goedaardige prostaatvergroting en vermindert symptomen zoals problemen met het urineren.
 • Lycopeen beschermt het prostaatweefsel tegen vrije radicalen.
 • Pompoenpitten verminderen dihydrotestosteron in de prostaat, daardoor remt de groei van het prostaatweefsel af.
 • Saw palmetto kan de symptomen van een prostaat vergroting verminderen, waaronder frequent urineren, pijnlijk urineren, plotselinge drang om te urineren en onvermogen om te plassen. Vermindert de drang om 's nachts te plassen (incontinentie), verhoogt de urinestroom en het gemakkelijker legen van de volledige blaas. Saw Palmetto lijkt net zo goed te werken als sommige voorgeschreven medicijnen, maar het duurt ongeveer 1 tot 2 maanden voordat de symptomen verbeteren.
 • Vitamine E remt ontstekingen van het prostaatweefsel en houdt het prostaatweefsel gezond.
 • Wilgenroosje (willow herb) werkt ontstekingsremmend, remt de groei van prostaatweefsel, vermindert zwelling en ontsteking van de prostaat, vermindert de binding van DHT (dihydrotestosteron) met androgeenreceptoren in de prostaat.
 • Zink (monomethionine) is een essentieel mineraal voor het behoud van gezond prostaatweefsel. Zo bevat dit orgaan tot 10 x meer zink dan welk ander deel van het lichaam. Enerzijds beschermt dit mineraal het prostaatweefsel tegen vrije radicalen. En anderzijds verhindert deze belangrijke voedingsstof de omzetting van het enzym 5-alpha-ructase in het hormoon dihydrotestosteron.

Rond de leeftijd van 60 jaar beginnen veel mannen problemen met de urinewegen te krijgen doordat de prostaat in volume toeneemt. Prostaatvergroting noemt men adenoom of benigne (goedaardige) prostaathypertrofie (BPH). De prostaat is een mannelijke kastanjevormige geslachtsklier die zich onder de blaas bevindt. Ze ligt rond het eerste deel van de urinebuis, het kanaal waardoor urine en sperma worden uitgescheiden. Deze klier produceert een afscheiding (prostaatvocht) dat een bestanddeel is van sperma. Tussen de geboorte en de puberteit groeit de prostaat langzaam, daarna is er een groeischeut en bij een volwassen man heeft de prostaat een stabiel gewicht van 15 à 25 gram. Bij adenoom of een benigne prostaathypertrofie begint de prostaat opnieuw te groeien tot hij een zeer groot volume bereikt heeft. De frequentie van deze goedaardige volumetoename, die geen kanker is, stijgt met de leeftijd van de man. 50 % van de mannen tot 60 jaar en 90 % tot 80 jaar en ouder wordt hierdoor getroffen.

Symptomen van een prostaatvergroting:

Door in volume toe te nemen, drukt de prostaat de urinebuis samen, waardoor bij het normale wegvloeien van de urine verhindert en de blaas irriteert. Dit proces verklaart de plasproblemen die zich voordoen bij een prostaatadenoom:
 • Vaak moeten plassen: eerst 's nachts (de patiënt moet verschillende keren opstaan), daarna ook overdag.
 • Dwingend plassen: de spier van de blaas trekt zich samen zonder dat de blaas zich volledig ledigt, doordat de weerstad te groot is.
 • Moeilijkheden bij het urineren: een zwakke straal en moeilijkheden om de blaas volledig te ledigen.
 • Nadruppelen: op het einde van de urinelozing blijven oncontroleerbaar druppels komen.
In het begin zijn de klachten licht, maar later verergeren ze. Zonder behandeling kan een prostaatvergroting ernstige complicaties veroorzaken, zoals helemaal niet meer kunnen plassen. Bovendien kan ook een infectie van de prostaat en van de urinewegen optreden, soms samen met een infectie van het kleine orgaan dat zich achteraan de teelbal bevindt (bijbal) of kan er bloed aanwezig zijn in de urine.
Prostaat formule forte
Zie ook:
Incontinentie (prikkelbare blaas)
Prostaatontsteking (prostatitis)
Testosteron (te weinig)