OPC's

OPC's (oligomere proanthocyanidines) behoren tot de bioflavonoïden met een krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende activiteit. Ze beschermen het lichaam tegen (vroegtijdige) veroudering en hebben een positieve invloed op hart en bloedvaten, bindweefsel, huid en andere weefsels en organen. OPC's werken 50 x krachtiger dan vitamine E en 20 x krachtiger dan vitamine C als antioxidant.
Ondersteunende werking van OPC's bij de volgende aandoeningen:
Dosering:
 • Een gangbare dosering OPC’s uit druivenpitten is 50-100 mg per dag.
Waarschuwing:
 • In de aangegeven dosering zijn van OPC’s geen contra-indicaties bekend.
 • Vitamine C is volkomen ongevaarlijk. De veiligheid van megadoseringen vitamine C is vastgesteld in tenminste acht placebogecontroleerde dubbelblinde studies en klinische studies zonder placebo, waarbij tot drie jaar lang dagelijks tot 10.000 mg vitamine C werd ingenomen. Berichten die stellen dat hoge doses vitamine C calciumoxalaat-nierstenen kunnen veroorzaken, zijn terug te voeren op een oude studie waarbij het oxaalzuur (naar later bleek) pas in de reageerbuis was ontstaan.
 • Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Indicaties:
 • Beschermt als krachtige antioxidant tegen vrije radicalen.
 • Hart- en vaataandoeningen: spataderen, aderverkalking, doorbloedingsstoornissen, houdt bloedvaten en (elastische) bindweefselstructuren sterk en soepel, stabiliserende werking op bindweefsel.
 • Etalagebenen, bevordert de doorbloeding, met name in de (onderste) extremiteiten, beschermt de haarvaten (vaatversterkend) en helpt bij ontsierende aderen.
 • Bevordert het natuurlijk afweersysteem, onder meer door het helpen reguleren van de histaminevorming en -afgifte, allergieën en astma.
 • Ondersteunt de longfunctie, bronchitis.
Meer info:
 • De afkorting OPC staat voor Oligomere Proantho Cyanidines. In de vijftiger jaren werd de heilzame werking van OPC's voor het eerst ontdekt. OPC's zijn een bijzondere vorm van de bioflavonoïden. Ze spelen een rol in diverse orgaansystemen, zoals het vaatstelsel, de huid en het immuunsysteem. Daarbij werken OPC's samen met vitamine C, dat in deze samenstelling in de optimale vorm van magnesiumascorbaat wordt aangeboden. OPC's werken 50 maal krachtiger dan vitamine E en 20 maal krachtiger dan vitamine C als antioxidant!
 • Tot de belangrijkste bronnen van OPC's behoren de druivenpitten. De hoofdwerking van OPC's richt zich op de stabilisering van vaatwanden en (elastische) bindweefselstructuren. Daarboven reguleren OPC's de doorstroming van met name de onderste extremiteiten. Derhalve zijn OPC's te adviseren bij hart- en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld spataderen (varices). Eveneens is vastgesteld dat OPC's de aanmaak van histamine remmen -meer nog dan vitamine C- en zo bij een groot aantal allergieën ter vermindering van de klachten ingezet kan worden. OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten biedt weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën. Eveneens worden schadelijke radicalen onwerkzaam gemaakt.
 • Sinds enkele jaren is ook een positieve invloed van OPC's op de doorbloeding van de coronairvaten en een dalende werking op het cholesterolgehalte bekend.