Doorgaan naar hoofdcontent

OPC's

OPC's (oligomere proanthocyanidines) komen voor in druivenpitten en schil van blauwe druiven, zwarte bessen, groene en zwarte thee en verschillende andere planten met donkere bessen. OPC's behoren tot de bioflavonoïden met een krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende activiteit. Ze beschermen het lichaam tegen (vroegtijdige) veroudering en hebben een positieve invloed op hart en bloedvaten, bindweefsel, huid en andere weefsels en organen. OPC's werken 50 x krachtiger dan vitamine E en 20 x krachtiger dan vitamine C als antioxidant. 

Mogelijk helpt OPC bij:
 • Aambeien: OPC's beschermen collageenrijke en elastinerijke bindweefselstructuren, zoals bloedvaten en houden de aders soepel en sterk, wat nuttig is om aambeien te voorkomen. Wordt preventief gebruikt om de aders soepel te houden en zo aambeien te voorkomen.
 • Aderverkalking: OPC's stabiliseren de vaatwanden en (elastische) bindweefselstructuren. OPC's zijn te adviseren bij hart- en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld aderverkalking.
 • Allergieën: OPC's remmen de aanmaak van histamine, meer nog dan vitamine C. OPC's kunnen de klachten bij een groot aantal allergieën verminderen. OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten bieden weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën. Eveneens worden schadelijke radicalen onwerkzaam gemaakt.
 • Artrose: OPC remt het enzym histidine-decarboxylase, dat verantwoordelijk is voor de synthese van bestanddelen die ontstekingen bevorderen.
 • Astma: OPC's remmen de aanmaak van histamine en kan zo bij een groot aantal allergieën en astma ter vermindering van de klachten ingezet worden. OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking.
 • Bloedsomloop (problemen met): OPC speelt een rol in diverse orgaansystemen, zoals het vaatstelsel. OPC en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. OPC's stabiliseren de vaatwanden, regelt de doorstroming van de onderste ledematen (benen).
 • Eczeem: OPC's zijn breed inzetbaar bij condities met oxidatieve stress (bijvoorbeeld door verminderde doorbloeding, straling, een verhoogde stofwisseling, toxines of ontstekingen ). OPC’s versterken de activiteit van vitamine C en vitamine E. OPC's werken ondersteunend bij eczeem.
 • Etalagebenen: OPC's stabiliseren de vaatwanden en elastische bindweefselstructuren, versterken de bloedvaten, reguleren de doorstroming van de benen. Onderzoek heeft aangetoond dat er een sterke verbetering optreedt bij klachten van vermoeide en/of zware benen, spanning en/of pijnlijke benen. OPC's hebben een positieve invloed op de kransslagaders, normaliseert de bloeddruk en verlaagt de cholesterol.
 • Hart- en vaatziekten: OPC wordt preventie gebruikt bij de behandeling van hart- en vaatziekten. OPC beschermt het hartweefsel tegen ischemie-reperfusieschade met vermindering van afsterven weefsel en hartritmestoornissen.
 • Hartkloppingen: zie hartritmestoornissen.
 • Hartritmestoornissen: OPC wordt preventie gebruikt bij de behandeling van hart- en vaatziekten. OPC beschermt het hartweefsel tegen ischemie-reperfusieschade met vermindering van afsterven weefsel en hartritmestoornissen.
 • Hooikoorts: OPC heeft krachtige ontstekingsremmende en anti-allergische activiteiten en kan ondersteunend helpen bij hooikoorts.
 • Huidrimpels (huidveroudering): OPC's beschermen collageen- en elastinerijke bindweefselstructuren. OPC's zijn een bijzondere vorm van de bioflavonoïden, ze spelen onder andere een rol bij de vorming van de huid.
 • Immuunsysteem: OPC heeft samen met vitamine C een wederzijds beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten biedt weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën. Eveneens worden schadelijke radicalen onwerkzaam gemaakt.
 • Netelroos: OPC heeft krachtige ontstekingsremmende en anti-allergische activiteiten, remt de synthese en afgifte van histamine. Beschermt de huid tegen UV-protectie, zonnebrand, netelroos, wonden, zweren, jeuk, psoriasis en eczeem.
 • Oorsuizen: OPC verbetert de doorbloeding van het binnenoor, wat de symptomen van tinnitus kan verlichten.
 • Potentie/libido: OPC heeft een positieve invloed op de doorbloeding.
 • Sinusitis: OPC peelt een rol in diverse orgaansystemen, zoals het immuunsysteem. OPC en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten biedt weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën.
 • Spataders: OPC's zorgen dat de kans op hart- en vaatziekte afneemt. OPC's gaan bloedklonters tegen en remmen de enzymatische afbraak van elastine en collageen, bindweefsel-eiwitten die zorgen voor stevige en elastische bloedvaten. OPC's kunnen daarom ingezet worden tegen spataderen.
 • Verkoudheid: OPC speelt een rol in diverse orgaansystemen, zoals het immuunsysteem. OPC en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten biedt weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën.
 • Veroudering (vertragen): OPC ondersteunt de longfunctie, beschermt de huid tegen veroudering, bevordert het natuurlijke afweersysteem, hierdoor hebben OPC's een gunstige invloed bij verouderingsverschijnselen.
 • Vocht vasthouden (oedeem): OPC's beschermen bindweefselstructuren zoals bloedvaten tegen vrije radicalen en houden de aders sterk en soepel, bevordert een betere doorstroming van de onderste ledematen. Vermindert de klachten van vermoeide zware en pijnlijke benen.
 • Voedselallergie: OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten biedt weerstandsverhoging tegen allergieën. Eveneens worden schadelijke radicalen onwerkzaam gemaakt.
 • Wonden (bevordert de genezing): OPC bevordert de wondheling van huid en slijmvliezen. OPC stimuleert de collageensynthese, ondersteunt de vorming van (vaatrijk) weefselvorming. Uitwendig aanbrengen van druivenpitextract op wonden resulteert in een snellere wondsluiting en een fraaiere wondheling.

Dosering:
 • Als onderhoudsdosis (OPC’s uit druivenpitten) 50 tot 100 mg per dag.
OPC's (oligomere proanthocyanidinen) behoren tot de meest krachtige natuurlijke antioxidanten en zijn breed inzetbaar bij aandoeningen veroorzaakt door oxidatieve stress zoals bijvoorbeeld verminderde doorbloeding en ontstekingen. 

Waarschuwingen:
 • In de aangegeven dosering zijn van OPC’s geen contra-indicaties bekend.
 • Vitamine C is volkomen ongevaarlijk. De veiligheid van megadoseringen vitamine C is vastgesteld in tenminste acht placebogecontroleerde dubbelblinde studies en klinische studies zonder placebo, waarbij tot drie jaar lang dagelijks tot 10.000 mg vitamine C werd ingenomen. Berichten die stellen dat hoge doses vitamine C calciumoxalaat-nierstenen kunnen veroorzaken, zijn terug te voeren op een oude studie waarbij het oxaalzuur (naar later bleek) pas in de reageerbuis was ontstaan.
 • Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Fit met voedingssupplementen - Is opgebouwd uit 3 delen en biedt diepgaande achtergrondinformatie over voedingssupplementen - Auteurs Gert Schuitemaker en Toine de Graaf