Mucuna pruriens (L-dopa)

Mucuna pruriens bevat veel bio-actieve stoffen die onder andere de neurotransmitters dopamine, serotonine, noradrenaline stimuleren, zoals levodopa (dihydroxyfenylalanine) een tussenproduct in de aanmaak van dopamine. Dopamine is belangrijk voor motoriek, stemming, seksualiteit, slaap, denken, gedrag en motivatie.
Ondersteunende werking van mucuna pruriens bij de volgende aandoeningen:
 • ADHD/ADD: mucuna pruriens bevat dihydroxyfenylalanine, de voorloper van dopamine, zeer gunstig voor de dopaminerge circuits, deze spelen een rol bij concentratie en motivatie. 
 • Andropauze (mannelijke menopauze): mucuna pruriens verhoogt dopamine en verlaagt prolactine, l-dopa is een belangrijke inhoudsstof van mucuna pruriens. L-dopa is de voorloper van de neurotransmitter dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die ons energie geeft en zorgt dat we ons daadkrachtig en plezierig voelen. Volgens de natuurlijke klok van ons lichaam hoort dopamine juist ’s morgen goed op niveau te zijn. Het verlaagt daarmee het hormoon prolactine dat juist ’s nachts een hoog niveau moet hebben. Dan stimuleert prolactine ons afweersysteem. Maar overdag zorgt een hoog prolactine niveau voor allerlei problemen, waarvan de minste een enorme drang naar zoet en koolhydraten is. Daarnaast kan een hoog prolactine niveau overdag het goed functioneren van de geslachtshormonen tegengaan en wordt het geassocieerd met ernstige welvaartsziekten. Mucuna pruriens reguleert via de dopamine-prolactine relatie ons sekshormonale systemen en ons afweersysteem.
 • Dopaminespiegel (te laag): de peulvruchten van mucuna pruriens hebben een hoog gehalte aan medicinale stoffen, waaronder levodopa (L-dopa), is de voorloperstof van de neurotransmitter dopamine, belangrijk voor motoriek, stemming, seksualiteit, slaap, denken, gedrag en motivatie. De neurotransmitter dopamine is belangrijk voor de seksualiteit; suppletie met mucuna-extract heeft een positieve invloed op het libido, mede door activering van de dopaminerge neurotransmissie en verhoging van de testosteronspiegel.
 • Impotentie/erectiestoornissen: mucuna pruriens verbetert de spermakwaliteit bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid, met verhoging van de bloedspiegels van testosteron, dopamine, (nor)adrenaline en LH (luteïniserend hormoon), verlaging van de bloedspiegels van gonadotropine en prolactine en stijging van de concentratie antioxidanten en antioxidantenzymen in sperma. De neurotransmitter dopamine is belangrijk voor de seksualiteit, mucuna pruriens heeft een positieve invloed op het libido, mede door activering van de dopaminerge neurotransmissie en verhoging van de testosteronspiegel.
 • Onvruchtbaarheid: mucuna pruriens bevordert de vruchtbaarheid bij mannen en vermindert erectiestoornissen, helpt het libido te verhogen.
 • Potentie/libido: mucuna pruriens kan de spermakwaliteit significant verbeteren bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid, verhoogt de bloedspiegels van testosteron, dopamine, noradrenaline en LH (luteïniserend hormoon). Dopamine is belangrijk voor een positieve libido.
 • Serotoninespiegel (te laag): mucuna pruriens bevat veel bio-actieve stoffen die onder andere de neurotransmitters dopamine, serotonine, noradrenaline stimuleren.
 • Testosteron (te weinig): mucuna pruriens verhoogt de neurotransmitter dopamine, deze is belangrijk voor de seksualiteit, suppletie met mucuna-extract heeft een positieve invloed op het libido, mede door activering van de dopaminerge neurotransmissie en verhoging van de testosteronspiegel. 
 • Veroudering (vertragen): mucuna pruriens bevat veel bio-actieve stoffen die onder andere de neurotransmitters dopamine, serotonine, noradrenaline stimuleren. vertraagt het verouderen (achteruitgaan) van het verstandelijk vermogen.
 • Ziekte van Parkinson: mucuna pruriens heeft gunstige effecten bij de ziekte van Parkinson. Mucuna pruriens (extracten) remmen mogelijk verergering van de ziekte, versterken de opname en werking van synthetische L-dopa (waardoor de dosis verlaagd kan worden) en beschermen het zenuwweefsel tegen toxische effecten van (synthetische) L-dopa (neuroprotectie).
Dosering:
 • In studies namen parkinsonpatiënten doseringen mucuna-extract in variërend van 15 of 30 gram per dag (overeenkomend met respectievelijk 500 of 1000 mg synthetische L-dopa) tot maximaal 60 gram per dag (waarbij de dosis geleidelijk is verhoogd).
 • Voor andere toepassingen volstaan lagere doseringen, bijvoorbeeld 5 gram per dag (gedurende 3 maanden) bij verminderde vruchtbaarheid of 1-2 gram per dag voor verbetering van de lichamelijke en geestelijke conditie.
 • Het gebruik van mucuna-extract, met name in hoge doseringen, dient door een deskundige begeleid te worden.
Synergisme (versterkt de werking van mucuna pruriens):
Waarschuwing:
 • Gebruik van mucuna-extract is gecontraïndiceerd tijdens zwangerschap en borstvoeding, aangezien dopamine de afgifte remt van het hypofysehormoon prolactine, dat tijdens zwangerschap en lactatie de borstgroei en melkproductie stimuleert. Mucuna-extract is ongeschikt voor mensen met schizofrenie of (een verhoogde gevoeligheid voor) psychose, en allergie of overgevoeligheid voor planten van de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae, Fabaceae).
 • Mucuna-extract wordt meestal goed verdragen. In een enkel geval treden maagdarmklachten op of kan het hoofdhaar donkerder kleuren. Het extract is waarschijnlijk veilig voor langdurig gebruik; meer onderzoek is nodig om dit beter te kunnen vaststellen. Mucuna-extract heeft door de complexe samenstelling veel minder bijwerkingen (zoals dyskinesie) dan synthetische L-dopa. Ook leidt inname van mucuna-extract niet tot hoge pieken van de plasmaspiegel van L-dopa, in tegenstelling tot synthetische L-dopa.
 • Mucuna-extract kan de bloeddruk verhogen in combinatie met MAO-remmers (mono-amine oxidaseremmers) en de werking van antidiabetica, bloedverdunners, anticholinergica en anti-parkinsonmedicijnen versterken. Gebruik van levodopa verhoogt de behoefte aan B-vitamines, waaronder foliumzuur en vitamine B12. Suppletie met creatine gaat L-dopa geïnduceerde dyskinesie tegen. Andere interacties zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.