Mucuna pruriens (L-dopa)

De keuze van Gezondheidsweb 
 prijs/kwaliteitOndersteunende werking van mucuna pruriens bij de volgende aandoeningen:
Mucuna Pruriens Body&Fit

Dosering:
 • In studies namen parkinsonpatiënten doseringen mucuna-extract in variërend van 15 of 30 gram per dag (overeenkomend met respectievelijk 500 of 1000 mg synthetische L-dopa) tot maximaal 60 gram per dag (waarbij de dosis geleidelijk is verhoogd).
 • Voor andere toepassingen volstaan lagere doseringen, bijvoorbeeld 5 gram per dag (gedurende 3 maanden) bij verminderde vruchtbaarheid of 1-2 gram per dag voor verbetering van de lichamelijke en geestelijke conditie.
 • Het gebruik van mucuna-extract, met name in hoge doseringen, dient door een deskundige begeleid te worden.
Synergisme (versterkt de werking van mucuna pruriens):
Waarschuwing:
 • Gebruik van mucuna-extract is gecontraïndiceerd tijdens zwangerschap en borstvoeding, aangezien dopamine de afgifte remt van het hypofysehormoon prolactine, dat tijdens zwangerschap en lactatie de borstgroei en melkproductie stimuleert. Mucuna-extract is ongeschikt voor mensen met schizofrenie of (een verhoogde gevoeligheid voor) psychose, en allergie of overgevoeligheid voor planten van de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae, Fabaceae).
 • Mucuna-extract wordt meestal goed verdragen. In een enkel geval treden maagdarmklachten op of kan het hoofdhaar donkerder kleuren. Het extract is waarschijnlijk veilig voor langdurig gebruik; meer onderzoek is nodig om dit beter te kunnen vaststellen. Mucuna-extract heeft door de complexe samenstelling veel minder bijwerkingen (zoals dyskinesie) dan synthetische L-dopa. Ook leidt inname van mucuna-extract niet tot hoge pieken van de plasmaspiegel van L-dopa, in tegenstelling tot synthetische L-dopa.
 • Mucuna-extract kan de bloeddruk verhogen in combinatie met MAO-remmers (mono-amine oxidaseremmers) en de werking van antidiabetica, bloedverdunners, anticholinergica en anti-parkinsonmedicijnen versterken. Gebruik van levodopa verhoogt de behoefte aan B-vitamines, waaronder foliumzuur en vitamine B12. Suppletie met creatine gaat L-dopa geïnduceerde dyskinesie tegen. Andere interacties zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Indicaties:
 • Ziekte van Parkinson.
 • Verminderde vruchtbaarheid bij mannen, erectiestoornissen, helpt het libido te verhogen, bevordert gevoelens van geluk, plezier en motivatie.
 • Verbetert lichamelijke en geestelijke conditie: weinig uithoudingsvermogen, concentratie, geheugen, energie, motivatie en kracht.
 • Chronische stress, depressie, angst.
 • Verouderen (achteruitgaan) van het verstandelijk vermogen.
 • Diabetes type 1 en 2.
 • Hyperprolactinemie (verhoogd gehalte aan prolactine veroorzaakt vruchtbaarheidsproblemen, vermindert libido).
Mucuna pruriens (L-dopa) Vitaminstore

Meer info:
 • Een belangrijke toepassing van mucunabonen(extract) is de ziekte van Parkinson. Dierstudies en verschillende humane (pilot)studies hebben gunstige effecten aangetoond van mucuna-extract bij deze neurodegeneratieve ziekte, waarbij dopaminerge circuits betrokken zijn en dan met name het nigrostriatale systeem, dat belangrijk is voor de motoriek. Disfunctie van mitochondriën en oxidatieve stress spelen waarschijnlijk een centrale rol bij progressieve degeneratie van het nigrostriatale dopaminerge systeem. Mucunabonen(extracten) remmen mogelijk progressie van de ziekte, versterken de opname en werking van synthetische L-dopa (waardoor de dosis verlaagd kan worden) en beschermen het zenuwweefsel tegen toxische effecten van (synthetische) L-dopa (neuroprotectie). Mucuna-extract wordt in toenemende mate als alternatief voor synthetische levodopa gebruikt. Mucuna-extract werkt sneller, sterker en langer en heeft minder bijwerkingen dan synthetische levodopa/carbidopa. Dieronderzoek heeft uitgewezen dat mucuna-extract de concentraties levodopa, dopamine, serotonine en noradrenaline in het nigrostriatale systeem significant verbetert. Naast levodopa zijn andere (neuroprotectieve, antioxidatieve) inhoudsstoffen verantwoordelijk voor de waargenomen verbeteringen op het gebied van motorische symptomen (tremoren, stijfheid, bradykinesie, stijfheid), ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen), algemeen welbevinden, slaappatroon en stoelgang.
 • Verschillende humane studies suggereren dat suppletie met mucuna-extract (5 gram/dag) de spermakwaliteit significant verbetert bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid, met verhoging van de bloedspiegels van testosteron, dopamine, (nor)adrenaline en LH (luteïniserend hormoon), verlaging van de bloedspiegels van gonadotropine en prolactine en stijging van de concentratie antioxidanten (glutathion, vitamine C) en antioxidantenzymen (superoxidedismutase, catalase) in sperma.
 • De neurotransmitter dopamine is belangrijk voor de seksualiteit; suppletie met mucuna-extract heeft een positieve invloed op het libido, mede door activering van de dopaminerge neurotransmissie en verhoging van de testosteronspiegel.
 • Dopamine is belangrijk voor de dopaminerge circuits die een rol spelen bij motivatie, concentratie en emotionele reacties (mesolimbische circuit, orbitofrontale schors). Stress en onvoldoende slaap kunnen het dopaminegehalte in de hersenen verminderen.
 • Mucunabonen beïnvloeden het nigrostriatale circuit en hebben een spasmolytische activiteit.
 • Mucuna-extract verlaagt dosisafhankelijk de bloedglucosespiegel en gaat hyperglycemie tegen bij diabetes (type 1, type 2). Het maximale hypoglycemische effect (83,6% daling van de bloedglucosespiegel) in dieronderzoek werd bereikt met een dosis mucuna-extract van 100 mg/kg/dag. Toediening van mucuna-extract in een dosis van 5 mg/kg/dag gedurende 12 weken zorgde voor daling van de bloedglucosespiegel met 55,3%; het effect op de bloedglucosespiegel was even groot als van het sulfonylureumderivaat glibenclamide (5 mg/kg). In een diermodel voor diabetes mellitus leidde inname van mucuna-extract tot significante verlaging van de kans op polyurie en diabetische cataract. Bovendien remde mucuna-extract diabetesgeïnduceerde gewichtsdaling.
 • In Nigeria worden mucunabonen ingenomen als oraal profylacticum tegen slangengif (effectieve bescherming vermoedelijk pas na circa 3 weken inname van mucunabonen). Er is wetenschappelijk bewijs dat mucunabonen beschermen tegen de toxische effecten van het gif van de zaagschubadder (Echis carinatus), bruine groefkopadder (Calloselasma rhodostoma), Indische krait (Bungarus caeruleus) en Indonesische cobra (Naja sputatrix).