BCAA

BCAA’s worden soms ingenomen in de vorm van wei-eiwitten. Weieiwitisolaat en caseïne hebben namelijk de hoogste leucineconcentraties. Echter, in wei-eiwitten zijn ook andere aminozuren aanwezig die competitie kunnen aangaan bij de absorptie. Het is daarom vaak beter om een BCAA-preparaat te nemen. Bovendien moet ook voorzien worden in het voor de spieren zo belangrijke spoorelement zink, dat nauwelijks in melkeiwit aanwezig is. Ook andere vitaminen en mineraalstoffen zijn voor de aminozuurstofwisseling belangrijk. Het gebruik van een goed multipreparaat naast BCAA’s wordt dan ook aangeraden.
Ondersteunende werking van BCAA bij de volgende aandoeningen:
 • Schizofrenie: als in het bloed de BCAA-spiegel te laag is, worden er meer aromatische aminozuren (tryptofaan, tyrosine en fenylalanine) in de hersenen opgenomen. Als dit in te grote mate gebeurt, kan het er mogelijk toe leiden dat de hersenen te hoge hoeveelheden aromatische aminozuren bevatten. Dit overschot kan worden omgezet in zogenaamde fake-hormonen (valse neurotransmitters). Dit zijn stoffen die verantwoordelijk kunnen zijn voor ernstige psychologische problematiek en zelfs psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie.
 • Uithoudingsvermogen (betere prestaties): duursporters zetten BCAA’s in om enerzijds de afbraak van spierweefsel voor energieproductie tegen te gaan. Verder wordt door vermindering van BCAA meer tryptofaan in de hersenen opgenomen wat via serotoninesynthese vermoeidheid veroorzaakt, BCAA suppletie gaat dit tegen.
 • Zwakke lever (leverinsufficiëntie, leverfalen): acuut leverfalen gaat gepaard met lage niveaus van BCAA’s en hoge spiegels van aromatische aminozuren en methionine in de bloedcirculatie. Deze veranderingen in aminozuurstofwisseling spelen een belangrijke rol in de pathogenese van veel complicaties van levercirrose. Wanneer als gevolg daarvan acute hepatische encefalopathie optreedt, moeten BCAA’s door inspuiting worden toegediend.

Dosering:
 • De vertakte keten aminozuren worden gemakkelijk opgenomen en gaan competitie aan met andere aminozuren bij de absorptie. Daarom moeten BCAA-aminozuren tenminste een half uur voor de maaltijd worden ingenomen.
 • Voor sporters zijn de belangrijkste doses die van vlak voor en vlak na de training. Doseringen variëren meestal tussen 3000 en 5000 mg per dag.
 • Tijdens extreem zware trainingen, wedstrijden of in de spieropbouwfase, kan afhankelijk van de intensiteit van de inspanning, ieder half uur een dosis van 3-5 gram worden ingenomen. Een soortgelijke aanbeveling geldt als beschadigde musculatuur bij het helingsproces moet worden ondersteund.
 • Voor sommigen kan het raadzaam zijn de BCAA’s direct voor het inslapen in te nemen, aangezien in de nacht het gevaar van spierafbraak het grootst is. Bovendien is in het begin van de nacht de natuurlijke afgifte van groeihormoon het grootst, wat de proteïnesynthese kan ondersteunen.
 • Aan mensen met inslaap- of doorslaapstoornissen wordt echter afgeraden hogere doses BCAA’s vlak voor het slapen gaan in te nemen. Vanwege het serotonineverlagend effect kunnen deze de slaapproblemen versterken.
Synergisme (versterkt de werking van BCAA):
 • BCAA’s worden soms ingenomen in de vorm van wei-eiwitten. Weieiwitisolaat en caseïne hebben namelijk de hoogste leucineconcentraties. Echter, in wei-eiwitten zijn ook andere aminozuren aanwezig die competitie kunnen aangaan bij de absorptie. Het is daarom vaak beter om een BCAA-preparaat te nemen.
 • Bovendien moet ook voorzien worden in het voor de spieren zo belangrijke spoorelement zink(methionine), dat nauwelijks in melkeiwit aanwezig is. Ook andere vitaminen en mineraalstoffen zijn voor de aminozuurstofwisseling belangrijk.
 • Het gebruik van een goed multi-vitaminen naast BCAA’s wordt dan ook aangeraden.