Doorgaan naar hoofdcontent

Atletenvoet voetschimmel

Wat is voetschimmel:

Voetschimmel (atletenvoet) of zwemmerseczeem is een veel voorkomende kwaal, deze schimmelinfectie wordt veroorzaakt door schimmels die bijna voortdurend op de huid aanwezig zijn. Voetschimmel (atleetvoet) wordt veroorzaakt door de woekering van schimmels (gisten of dermatofyten) of sommige ziektekiemen. Ze treft de ruimten tussen de tenen en wordt vooral opgemerkt bij sportlui.

De schimmel gedijt uitstekend in benauwde, vochtige plaatsen, zoals de binnenkant van schoenen, kousen en aan het zwembad. Bij een vochtige huid is de kans groter om een schimmelinfectie op te lopen omdat de huid dan week is, hierdoor kan de schimmel zeer gemakkelijk in de huid binnendringen en vandaar verder uitgroeien. Als iemands weerstand onvoldoende is, zal dat leiden tot een infectie.


Voetschimmel is een hardnekkige aandoening die zich vooral voordoet aan de tenen. Er ontstaan kloofjes met jeuk en schilfering, soms met pijnlijke huidscheurtjes tussen de tenen, het vlees tussen de tenen ligt als het ware bloot en er is sprake van rode vlekken in de richting van de voetzool. Onder losse, dode huidflarden is de huid rood en glanzend.

Veel mensen met voetschimmel hebben helemaal geen symptomen en weten niet eens dat ze een infectie hebben. Velen denken misschien dat ze gewoon een droge huid op de voetzolen hebben. Veelvoorkomende symptomen zijn jeuk, prikken en branden. De huid kan vaak afbladderen en in bijzonder ernstige gevallen kan er sprake zijn van scheurtjes, fissuring, pijn en jeuk in de teenbanden. Af en toe kan de voet blaarvorming veroorzaken.

De behandeling bestaat uit het goed afdrogen van de voeten, het dragen van luchtige en zweet doorlatende schoenen of pantoffels en het gebruik van een schimmeldodend middel. Een zeer goede voethygiëne, het dragen van voldoende ruime schoenen en kousen in natuurlijke vezels om transpiratie te beperken, voorkomen dat de aandoening terugkomt.

Soorten voetschimmel:

 • Contactallergie.
 • Erythrasma (infectie van de huid met de bacterie Corynebacterium minutissimum, meestal op plaatsen waar huidplooien elkaar raken).
 • Bacteriële infectie.
 • Pompholyx (blaasjeseczeem).
 • Intertrigo (pijnlijke huiduitslag op die plaatsen waar huid tegen huid aanligt).
 • Psoriasis.
 • Pau D'Arco
 • De pau d'arco boom bezit stevig en duurzaam hout, dat bestendig is tegen schimmels en insectenvraat. Een belangrijke oorzaak daarvoor is de aanwezigheid van een grote hoeveelheid quinonen. Er zijn inmiddels meer dan 20 quinon-verbindingen in de bast van de pau d'arco boom gevonden. Hieronder bevinden zich onder meer lapachol en bèta-lapachol. Verder bevat de schors stoffen die de afweer ondersteunen tegen ongunstige bacteriën en schimmels. 
 • product BEKIJKEN

Voetschimmel op natuurlijke wijze behandelen:

 • Biotine werkt onder meer nauw samen met foliumzuur, pantotheenzuur en vitamine B12. Biotine is belangrijk voor een gezonde huid, gezond haar en gezonde nagels. Biotine kan samen met de andere B-vitamines synergetisch werken en zo helpen huidschimmels te bestrijden en te voorkomen.
 • Knoflook heeft een brede activiteit tegen infecties van bacteriën, virussen, parasieten, gisten en schimmels van de luchtwegen en kan toegepast worden bij bronchitis, astma, verkoudheid, griep, sinusitis, longontsteking, keelontsteking, candida albicans.
 • Pau d'arco quinonen in Pau d'Arco hebben een sterke werking tegen diverse bacteriën, gisten, schimmels en virussen. De in Pau d’Arco aanwezige quinonen zijn daarvoor verantwoordelijk. Quinonen lossen slecht op in water, daarom is het maken van Pau d’Arco thee niet effectief. Effectiever is de gepulverde bast, maar nog beter is een extract. Veel Pau d’Arco op de markt blijkt echter van slechte kwaliteit te zijn, voornamelijk vanwege gebrek aan kwaliteitscontrole. Vaak wordt zowel de binnenste als de buitenste bast gebruikt (die er bij de houtproductie wordt afgestript), doordat de takken en bladeren al verwijderd zijn is controle op de identiteit van het materiaal niet meer goed mogelijk. Het is dan ook niet zo gek dat een analyse van 12 verschillende Pau d’Arco producten aantoonde dat slechts één product Lapachol bevatte en dan ook slechts in spoorhoeveelheden. Vandaar ook dat het zo belangrijk is om een gestandaardiseerd Pau d'Arco product te kiezen.
 • Spilanthes (ABC-kruid) werkt infectieremmend, lokaal verdovend en pijnstillend. Goed hulpmiddel bij voetschimmels en huidschimmels.
 • Tea tree-olie heeft heel goede antiseptische eigenschappen tegen schimmels en bacteriën. Tea tree zou werken tegen de bacterie staphylococcus aureus. Tea tree olie kan worden gebruikt voor uitwendige behandeling van allerlei infectieziekten.

Zie ook: