Doorgaan naar hoofdcontent

Menstruatiepijn (dysmenorroe)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij menstruatiepijn:
  • Gember (ginger) het nemen van een gember-extract, vermindert tijdens de eerste 3 tot 4 dagen van een menstruatiecyclus de pijn bij vrouwen met pijnlijke menstruatie.
  • Melatonine heeft effect op prostaglandinen, die de lichaamsfunctie normaliseert bij stresssituaties. Onderzoeken wijzen uit dat het dagelijks innemen van melatonine, de pijn van endometriose, pijn tijdens de menstruatie, pijn tijdens de geslachtsgemeenschap en pijn tijdens het urineren vermindert.
  • Monnikspeper (vitex fruit) bevordert een normale, regelmatige en evenwichtige menstruatie. Monnikspeper kan ingezet worden bij een onregelmatige cyclus, uitblijven van de menstruatiebloeding, cyclus zonder eisprong, pijnlijke menstruatie, menstruatie met veel bloedverlies of onregelmatig bloedverlies tussen de menstruaties. Monnikspeper-extract kan na het stoppen met de pil, helpen om de hormonale balans te herstellen en de natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang te brengen. Monnikspeper kan ook klachten verlichten voor de menstruatie zoals vocht vasthouden, verstopping (constipatie), buikpijn, rugpijn, eetbuien, prikkelbaarheid, neerslachtigheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, hartkloppingen en vermoeidheid. Psychische en lichamelijke klachten van PMS en PMDD kunnen sterk verminderen.
  • Zilverkaars verzacht menstruatiepijn en baarmoederkramp, zilverkaars bevordert de doorbloeding in het bekken en stimuleert de menstruatie wanneer deze moeizaam op gang komt of uitgebleven is door een hormoale ontregeling.

Elke vrouw weet waarschijnlijk wel wat een pijnlijke menstruatie is. De oorzaak is de stijging van het hormoon prostaglandine tegen het eind van de maandstonden. Dit wordt gevormd door de cellen van het baarmoederslijmvlies en wordt bij de menstruatie vrijgemaakt. Vrouwen met hevige menstruatiepijn hebben in het menstruatievocht een hogere concentratie van dit hormoon dan vrouwen, die daar minder last van hebben. Doen de beschreven symptomen zich meer voor aan het begin van de bloeding, dan wordt gesproken over PMS (premenstrueel syndroom).

Symptomen:
  • Meestal gaat het om maximaal 2 dagen, waarbij zich pijn voordoet in de vorm van krampen in de onderbuik. De pijn kan zich verspreiden naar de onderrug of bovenbenen en begint meestal wanneer het bloeden begint, maar het kan ook een dag eerder. De buikkrampen duren meestal 12 tot 24 uur, in sommige gevallen 2 tot 3 dagen. 
  • Bij sommige vrouwen komen ook andere symptomen voor tijdens de menstruatie zoals hoofdpijn, moeheid, algehele zwakte, gevoelige borsten, misselijkheid, diarree en psychische problemen.
Monnikspeper (vitex agnus castus) bevordert een evenwichtige menstruatie
Zie ook