Overdreven menstrueel bloedverlies (menorragie)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij overdreven menstruele bloeding:
  • Vitex agnus castus (monnikspeper) kan worden ingezet bij sterk bloedverlies en onregelmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Agnus castus-extract kan na het stoppen met de pil helpen om de hormonale balans te herstellen en de natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang te brengen.
  • Vitamine E verlicht de pijn bij menstruatie en vermindert het bloedverlies.
  • Zilverkaars (black cohosh) verzacht menstruatiepijn en baarmoederkramp. Amerikaanse indianen en kolonisten gebruikten zilverkaars vroeger ook bij het uitblijven van de menstruatie en te overvloedige menstruatie.

Bij menorragie verliezen vrouwen meer menstruatiebloed dan normaal. Men spreekt van menorragie als de periode van bloedverlies langer dan 7 dagen per menstruatiecyclus is en/of er tijdens de menstruatie in korte tijd veel meer dan een normale hoeveelheid bloed vrijkomt. Gewoonlijk verliest een vrouw ongeveer 40 ml. tijdens de menstruatie, in geval van menorragie kan dat wel 80 ml zijn. Ook kunnen er grote bloedstolsels in het bloed zitten. Vrouwen met menorragie kunnen last hebben van vermoeidheid en bloedarmoede. Daarnaast kan het verliezen van veel bloed en een grotere kans op doorlekken de vrouw belemmeren in haar dagelijks leven.

Zie ook:
Menstruatiepijn
Premenstrueel syndroom (PMS)
Uitblijven van de menstruatie