Doorgaan naar hoofdcontent

Kava kava

De volwassen wortelstokken (geoogst na 3 jaar) van kava kava worden toegepast bij angst, rusteloosheid en spanningen. De inhoudsstoffen kava pyronen en kava lactones beïnvloeden diverse neurotransmitters in de hersenen. Uit onderzoek met gezonde vrijwilligers is gebleken dat kava de hersenstromen verandert, zonder daarbij het concentratievermogen of het langetermijngeheugen te beïnvloeden. Kava werkt uitstekend bij geestelijke aandoeningen.
Latijnse naam: Piper methysticum
Andere namen: Kawa,kava, kawa kawa

Mogelijk helpt kava bij:
  • Angst: kava werkt goed tegen angst en doet het net zo goed als de farmaceutische middelen bromazepan en oxazepam, maar dan zonder de vervelende bijwerkingen die deze middelen hebben zoals slaap-, geheugen-, en concentratiestoornissen.
  • Chronisch vermoeidheidsyndroom: kava heeft in lage dosis een andere werking dan in hoge dosis. In lage dosis wordt het waarnemingsvermogen verscherpt, men is alerter. Daarnaast wordt in lage dosis het geheugen, het spraakvermogen en het reactievermogen aangescherpt. Deze medicinale werkzaamheden worden in de fytotherapie aangewend om kava voor te schrijven bij verminderde energie.
  • Depressie: kava heeft een kalmerende werking heeft, een natuurmedicijn bij depressies zonder bijwerkingen. De ervaring van het persoonlijke geluk wordt verhoogd door middel van kava.
  • Geheugenproblemen (vergeetachtigheid): kava heeft in lage dosis een andere werking dan in hoge dosis. In lage dosis wordt het waarnemingsvermogen verscherpt, men is alerter. Daarnaast wordt in lage dosis het geheugen, het spraakvermogen en het reactievermogen aangescherpt. Deze medicinale werkzaamheden worden in de fytotherapie aangewend om kava voor te schrijven bij geheugenzwakte.
  • Nervositeit: kava kava werkt kalmerend, relaxerend zonder slaperig of suf te maken of het reactievermogen te verminderen, helpt bij matige depressie en vergroot het persoonlijk geluk.
  • Slaapproblemen: kava geeft innerlijke rust en werkt slaapbevorderend.
  • Stress: Kava kava werkt kalmerend, relaxerend zonder slaperig of suf te maken of het reactievermogen te verminderen, helpt bij matige depressie en vergroot het persoonlijk geluk.
  • Vermoeidheid: kava heeft in lage dosis een andere werking dan in hoge dosis. In lage dosis wordt het waarnemingsvermogen verscherpt, men is alerter. Daarnaast wordt in lage dosis het geheugen, het spraakvermogen en het reactievermogen aangescherpt. Deze medicinale werkzaamheden worden in de fytotherapie aangewend om kava voor te schrijven bij verminderde energie.

Dosering:
  • Droogextract gestandaardiseerd op ongeveer 30 % kavalactonen: tot 500 mg per dag bij angsten en zenuwachtigheid. Voor een betere slaap 200 tot 300 mg voor het slapengaan.
Waarschuwingen:
  • Niet geven aan personen met leveraandoeningen of met obstructie van de galwegen. Niet geven aan personen met een overbelaste lever door overmatig alcohol- of medicijnengebruik. Niet geven aan personen die een duidelijke deficiëntie hebben in de eerste fase-detoxificatie in de lever. Niet geven bij nierstoornissen. Niet aan kinderen onder de 2 jaar geven. Niet aan zwangere en zogende vrouwen geven. Niet geven aan Parkinson-patiënten. Niet geven bij endogene depressie.
Planten, levenskracht en DNA - Een moderne kijk op kruidengeneeskunde, gemmotherapie en gezondheid - Auteur Nancy Popieul