Doorgaan naar hoofdcontent

Tribulus

Tribulus bevat de inhoudsstof protodioscin, de belangrijkste werkzame bestanddeel. Tribulus kan de testosteron aanmaak bevorderen, maar er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om dit te kunnen onderbouwen. Vooral de spier vergrotende en spierkracht versterkende werking van tribulus blijkt niet te kloppen. In de Ayurveda staat deze plant bekend onder de naam Gokshura.
Latijnse naam: Tribulus terrestris
Mogelijk helpt tribulus bij:
  • Verbetert sport- en werkprestaties: door een te laag testosterongehalte bij overtraining bij sporters en mensen op dieet.
  • Onvruchtbaarheid: tribulus verbeter het volume van de ejaculatie (zaadlozing) bij mannen die te weinig spermacellen produceren en met verminderde spermabeweging. Een onderzoek bevestigt dat het innemen van een tribulus-preparaat, gedurende 1 tot 2 maanden, het libido en erecties kan verhogen bij mannen die onvruchtbaar zijn vanwege een laag testosterongehalte (hypogonadisme).
  • Angina pectoris (hartkramp): Een tribulus-extract kan de symptomen van angina pectoris verminderen.

Dosering:
  • De juiste dosisering van tribulus is afhankelijk van verschillende factoren, zoals aandoening, leeftijd en gezondheid. Er is onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor tribulus te bepalen.
Waarschuwingen:
  • Niet geven aan zwangere en zogende vrouwen vanwege de mogelijke beïnvloeding van het hormonenmetabolisme.
  • Niet geven aan patiënten die geen steroïden mogen krijgen.
Tribulus ondersteunt het libido