Artrose (gewrichtsaandoening)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij artrose:
 • Boswellia werkt ontstekingsremmend en pijnstillend, beschermt het kraakbeen. Is hierdoor een goed hulpmiddel bij artrose.
 • Brandnetelblad werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en anti-reumatisch bij artrose, artritis (reumatische aandoeningen) en reumatoïde artritis.
 • CurcuWin (curcuma) vermindert de pijn en verbetert de gewrichtsfunctie van personen met artrose. Al eerder werd de werkzaamheid ervan aangetoond. Er werden minder ontstekingsstoffen in het bloed aangetroffen.
 • Duivelsklauw werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, beschermt het kraakbeen en vermindert zwellingen bij chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat. Helpt bij gewrichtsaandoeningen zoals artrose.
 • Gember gemberextract geeft reeds na 3 maanden vermindering van pijn, zwellingen en stijfheid bij een dagdosering van 2 tot 4 capsules van 500 mg gestandaardiseerd extract. Na 2,5 jaar gebruik van het extract neemt de effectiviteit niet af. Gemberpoeder werkt 10 x sterker dan verse gember omdat het meer biologisch actieve componenten en meer nutriënten bezit dan verse gember. Gemberextracten extraheert men op water/alcoholbasis waarbij men gemberpoeder en vers gembersap combineert. Deze combinatie van poeder en sap leidt tot een verhoogde concentratie van werkzame stoffen. Tevens heeft het een synergistische (elkaar versterkende) werking. Het gemberextract is 30 x sterker dan verse gember en 3 x sterker dan gemberpoeder.
 • Glucosaminesulfaat de meeste onderzoeken tonen aan dat het nemen van glucosaminesulfaat voor wat pijnverlichting kan zorgen bij mensen met artrose. Glucosaminesulfaat kan even goed pijnstillend werken zoals paracetamol of ibuprofen. Pijnstillers werken echter sneller dan glucosaminesulfaat dat 4 tot 8 weken nodig heeft om pijnverlichtend te werken. Mensen die glucosaminesulfaat nemen, moeten vaak nog pijnstillers nemen voor pijnopflakkeringen. Naast het verlichten van pijn kan glucosaminesulfaat ook de afbraak van gewrichten vertragen en voorkomen dat de aandoening erger wordt. Sommige onderzoeken tonen aan dat mensen die glucosaminesulfaat gebruiken, minder vaak een volledige knie-vervangende operatie nodig hebben.
 • Heermoes (horsetail Grass) herstelt, versterkt en versoepelt het skelet, kraakbeen, pezen en gewrichtsbanden. Verhoogt de weerstand van bindweefsels tegen ontstekingen, remt het verouderingsproces in de elastische weefsels en bevordert wondgenezing, remineralisatie en aanbrengen van mineralen voor de bindweefsels. Heermoes werkt hierdoor ondersteunend bij artrose.
 • Kattenklauw (cat's claw) verbetert het immuunsysteem en helpt daardoor ontstekingen te verminderen, helpt bij artritis, artrose, fibromyalgie, bursitis (slijmbeursontsteking) en beenderpijnen.
 • Knoflook bevat de inhoudsstof diallyldisulfide dat de werking remt van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij artrose. Dit geeft mogelijk een verklaring voor het beschermend effect van knoflook.
 • Menaquinon-7 (vitamine K2) werkt effectief bij artrose, vermindert de ziekteactiviteit bij personen met artrose.
 • Moerasspirea werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, urinedrijvend, urinezuurdrijvend, bloedzuiverend, bindweefselversterkend, vermindert reumatische aandoeningen, spierontspannend. Helpt bij spier- en gewrichtsaandoeningen zoals artrose.
 • MSM (methylsulfonylmethaan) zorgt voor een goede structuur en elasticiteit van het weefsel, is een uitstekend middel voor het behoud van soepele spieren en gewrichten. Het bevordert de stootkussenfunctie van kraakbeen. Helpt bij reumatische aandoeningen zoals artritis, artrose, weke delen reuma (fibromyalgie).
 • MSM gel zorgt voor een goede structuur  en elasticiteit van het weefsel, is een uitstekend middel voor het behoud van soepele spieren en gewrichten. Het bevordert de stootkussenfunctie van kraakbeen. Helpt bij reumatische aandoeningen zoals artritis, artrose, weke delen reuma (fibromyalgie). MSM leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen, wordt snel opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cel-lagen van de huid en de gel-vorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar.
 • OPC's (oligomere proanthocyanidines) remt het enzym histidine-decarboxylase, dat verantwoordelijk is voor de synthese van bestanddelen die ontstekingen bevorderen.
 • Probiotica een niet-evenwichtige darmflora kan bijdragen aan een verhoogde doorlaatbaarheid, deze wordt in verband gebracht met een groot aantal ziektebeelden, waaronder voedselovergevoeligheden en voedselallergie. Dit geeft ontstekingen in het lichaam waaronder artrose en andere reumatische aandoeningen, omdat probiotica het immuunsysteem verbetert kan het lichaam ontstekingen beter opruimen.
 • Salicine werkt koortsverlagend, ontstekingsremmend, pijnstillend, beschermt het kraakbeen, ondersteunend bij reumatische aandoeningen: artrose, artritis (acute en chronische reumatische aandoeningen) met lichte tot matige pijn (vooral affiniteit met lage rugpijn). De belangrijkste stof uit schietwilg is salicine.
 • Vitamine D3 is in verband gebracht met minder pijnklachten en een beter functioneren van personen met artrose.

Artrose is botslijtage (gewrichtsslijtage), de pijn wordt echter niet door deze slijtage veroorzaakt:
Artrosepijn vindt zijn oorzaak in ontstekingen. Deze ontstekingen ontstaan op verschillende manieren. Artrose blijkt namelijk in het merendeel van de gevallen te ontstaan door voedselallergie. Iedereen is weer allergisch voor andere voedingsstoffen. Artrose wordt veel bij oudere mensen met obesitas gezien, in de knieën die veel te verduren hebben kan artrose ontstaan.

Is artrose een vorm van slijtage?
De knieën krijgen extra belasting te verduren. Mensen met obesitas hebben ook vaker last van artrose aan de handen. Vingers krijgen echter geen extra gewicht te verduren.

Artrose pijn wordt veroorzaakt door ontstekingscellen die zich normaal gesproken tegen een pathogene indringer richten. In het geval van artrose richten deze zich zelf tegen het kraakbeen waardoor een ontstekingspijn of infectiepijn ontstaat. Uit onderzoek is gebleken dat de ontstekingscellen reeds actief waren voordat de artrosepijn zich ontwikkelde. Hierdoor is artrose net als artritis een auto-immuunziekte. Dat is ook de reden waarom artrose niet zozeer alleen bij ouderen voorkomt maar ook bij veertigers.


Via een ingewikkeld proces blijkt dat het kraakbeen in de gewrichten wordt aangetast. Dit proces wordt Membraan Aanvallend Complex (MAC) genoemd. Tijdens een MAC worden er eiwitten gebonden aan kraakbeencellen. Daarnaast worden er meer enzymen rond het kraakbeen aangetroffen. Daardoor wordt het kraakbeen in versneld tempo afgebroken. Deze processen hebben niets met slijtage te maken.


Ontstekingen kunnen genezen worden!


Mogelijke voedingsproducten die ontstekingen veroorzaken: 
 • Melk/zuivelproducten.
 • Sojaproducten.
 • Suiker.
 • Groenten van de nachtschadefamilie.
 • Tarwe.
 • Chocolade.
 • Eieren.
 • Rundvlees.
 • Koffie.
 • Maïs.
 • Sinaasappels.
 • Varkenvlees.
 • Gist.
 • Thee.
 • Ajuin
 • Look
Het elimineren van bepaalde voedselsoorten kan in de meeste gevallen er voor zorgen dat er geen artrosepijn meer wordt waargenomen. Het kraakbeen krijgt de kans om zich te herstellen. Voor al deze allergene voedingssoorten geldt dat er gifstoffen in zitten. Normaal gesproken, nemen we deze gifstoffen niet op. Er zijn echter omstandigheden waardoor we deze gifstoffen wel opnemen. Door een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen, dat betekent dat de darmen meer toxinen (gifstoffen) doorlaten. Deze toxinen hopen zich op in bijvoorbeeld het kraakbeen, hierdoor kunnen artrosepijnen ontstaan en andere ziektesymptomen.

Gifstoffen in voedsel zijn mede verantwoordelijk van artrose:

Cytokines, chemokines en adipokines liggen opgeslagen in vetweefsel. Deze stoffen bevorderen het ontstaan van ontstekingen. Mensen die leiden aan obesitas hebben meer van deze ontstekingsbevorderaars in hun weefsel. Daardoor kan artrose extra getriggerd worden. Dat is de hoofdreden dat artrose zich vaker voordoet bij mensen die leiden aan obesitas. Het is namelijk zo dat vetweefsel een opslagplek is voor allerlei gifstoffen. In het algemeen is het belangrijk voor de artrosepatiënt om gebakken voedsel, geraffineerd voedsel, witte suiker en koolhydraten te laten staan. Daarnaast is het verstandig om alleen verse groenten te eten.
 • Het mediterrane dieet: verse groenten die kort gestoomd of geblancheerd zijn, hebben een stuk meer gezondheidsvoordelen dan gebakken groenten, helemaal als deze groenten gebakken zijn in zonnebloemolie, arachideolie of raapzaadolie uit de supermarkt. Als je toch groenten wilt bakken gebruik dan roomboter of kokosolie. Dat zijn twee bakmiddelen waarbij er geen ontstekingsbevorderende stoffen worden aangemaakt.
 • Te weinig omega-3: oliën uit de supermarkt bevatten te weinig omega 3 en te veel omega 6. Omega 3 is ontstekingsremmend en omega 6 is ontstekingsbevorderend. Verder zijn deze oliën gefilterd en geraffineerd. Hierdoor zit slechts een fractie van de voedingsstoffen in deze oliën van wat er had kunnen inzitten. Ontstekingen zorgen overigens niet slechts voor artrose. Ontstekingen op celniveau kunnen ook obesitas, kanker, alzheimer, hart- en vaatziekten veroorzaken.
 • Nachtschadegroenten: zoals aubergine, aardappel, tomaat, paprika en rode peper zijn een belangrijke ontstekingsfactor voor artrose. Uit onderzoek onder 434 mensen blijkt dat artrose in 68% van de gevallen kan worden opgelost door nachtschadegroenten uit het dieet te halen. In nachtschadegroenten zitten veel alkaloïden met ongezonde werkingen. Zo zit er solanine in aardappel en tomatine in tomaat. De meeste rokers kunnen op den duur last krijgen van artrose. Tabak is eveneens een nachtschadeplant. Tabak kan niet alleen leiden tot artrose maar ook tot artritis, wat ook wel reuma wordt genoemd.
Zie ook:
Artritis
Fibromyalgie
Hernia
Histamine en allergieën
Immuunsysteem
Infecties (ontstekingen)
Ischiasis
Nekklachten (nekpijn)
Pijn
Slijmbeursontsteking
Voedselallergie