Kokosnoot (kokospalm)

Kokosvet is een hoogwaardig voedingsproduct, enkel uit eerste koude persing en ongeraffineerde extra virgin kokosolie wordt aangeraden.
Mattisson Healthstyle - Absolute Kokosnootolie Extra Virgin - 500 ml
Vitaminstore

Latijnse naam: Cocos nucifera
Andere namen: Klapperboom, kokospalm, kokosnoot(= de vrucht), coconut palm
Toepassing bij klachten:
Inwendig gebruik:
Kokosolie (uit eerste koude persing en niet geraffineerd)
Draagt bij tot het voorkomen van alle ziekten en degeneratieve ziekten, die voor een deel veroorzaakt worden door transvetten (de voor het lichaam storende vetzuren die ontstaan door verhitten, harden en hydrogeneren van oliën rijk aan meervoudige onverzadigde vetzuren) en door het gebruik van geraffineerde oliën:
 • Hart- en vaatziekten, dementie (onder andere ziekte van Alzheimer), depressiviteit, insulineresistentie, diabetes, overgewicht, BPH (goedaardige prostaatvergroting), menopauzale klachten, kanker, onvruchtbaarheid, artritis, psoriasis,...
Ideale vetbron bij:
Directe brandstof voor het lichaam (zoals koolhydraten), leidt minder tot vetopslag dan de lange keten vetzuren, ondersteunt de schildklier, versnelt het metabolisme, bevordert de energiestofwisseling, verhoogt de warmteproductie (thermogeen), brengt 2,5 % tot 10 % minder calorieën aan per gewichtseenheid aan vetten dan andere vetten, er is 2 tot 3 % minder van nodig voor dezelfde structuureigenschappen als andere oliën, is een snelle energiebron als glucose en glycogeen opgebruikt worden, bevordert de opname van tegelijk ingenomen eiwitten, verbetert het fysiek vermogen:
 • Overgewicht (obesitas): ondersteunt het afslanken.
 • Sportvoeding: betere prestaties, meer uithouding, voorkomt het afbreken van spiereiwitten, verbetert de verhouding spier/vet.
Stimuleert het immuunsysteem, schimmeldodend (bijvoorbeeld tegen candida): 
  Vezelrijk kokosmeel
  Ideale bron van extra voedingsvezels zonder fytinezuur en gluten, bevordert de stoelgang, bevordert het verzadigingsgevoel, hongerremmend, vertraagt de absorptie van vetten en koolhydraten, verlaagt de bloedsuikerspiegel (minder pieken):
  • Verstopping zonder stoelgangdrang, vooral bij een zittende levenswijze en een vezelarme voeding.
  • Niet geven bij constipatie met pijnlijke aandrang of bij spastische colon.
  • Darmreinigingskuren.
  • Obesitas (overgewicht): ondersteunt het afslanken (eetlustremmer/hongerstiller als voor de maaltijden met voldoende water wordt ingenomen).
  • Vermindert de glucosepieken die leiden tot vetopslag en verbetert de darmtransit.
  • Ondersteunend bij diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes): vermindert te sterk stijgende bloedsuikerspiegel na de maaltijd, verbetert de glucosetolerantie met minder nood aan bloedsuikerverlagende medicijnen.
  • Hoge bloedsuikerspiegel na de maaltijd.

  Gebruikte delen:
  De kokosolie, verkregen door eerste, koude persing en van een ongeraffineerde kwaliteit, zonder bleekproces en zonder ontgeuren.
  Kokosmeel, verkregen door de resterende pulp (na koud persen van de olie) bij een lage temperatuur te drogen en fijn te malen. Hoe meer deze pulp vooraf gewassen wordt, hoe hoger het aandeel vezels en hoe hoger de verteerbare koolhydraten in het verkregen kokosmeel.
  Kokoswater, het vocht dat zich binnenin een jonge kokosnoot (6-9 maand oud) bevindt; enkel vers te gebruiken (want kokoswater fermenteert snel en verliest zijn voedingswaarde bij blootstelling aan de lucht) of na een koud sterilisatieproces, waarbij de nutriënten maximaal worden behouden.
  Vruchtvlees, wordt culinair gebruikt.
   Waarschuwingen:
   Niet geven bij allergie aan kokosnoot.