Doorgaan naar hoofdcontent

Kokosnoot (kokospalm)

Kokosvet is een hoogwaardig voedingsproduct, enkel uit eerste koude persing en ongeraffineerde extra virgin kokosolie (coconut oil) wordt aangeraden.
Latijnse naam: Cocos nucifera
Andere namen: Klapperboom, kokospalm, kokosnoot(= de vrucht), coconut palm
Ondersteunende werking van kokosolie bij volgende aandoeningen:
Inwendig gebruik:
Kokosolie (uit eerste koude persing en niet geraffineerd)
  • Hart- en vaatziekten, dementie (onder andere ziekte van Alzheimer), depressiviteit, insulineresistentie, diabetes, overgewicht, BPH (goedaardige prostaatvergroting), menopauzale klachten, kanker, onvruchtbaarheid, artritis, psoriasis,...
  • Leverziekte, pancreasziekte en galziekte.
  • Aandoeningen van het spijsverteringstelsel zoals maagwandontsteking, chronische darmontsteking met absorptiestoornissen als de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en glutenallergie, diverticulosis, spastisch colon, constipatie.
  • Voor ouderen en verzwakte mensen ondergewicht, ondervoeding, zwakte
  • Voorkomen van osteoporose.
  • Overgewicht (obesitas): ondersteunt het afslanken.
  • Sportvoeding: betere prestaties, meer uithouding, voorkomt het afbreken van spiereiwitten, verbetert de verhouding spier/vet.
  • Zwakke weerstand.
  • Voorkomen van schimmelinfecties als spruw, ringworm, voetschimmel.
  • Overbelasting met candida, candidasyndroom.
    Vezelrijk kokosmeel
    • Verstopping zonder stoelgangdrang, vooral bij een zittende levenswijze en een vezelarme voeding.
    • Niet geven bij constipatie met pijnlijke aandrang of bij spastische colon.
    • Darmreinigingskuren.
    • Obesitas (overgewicht): ondersteunt het afslanken (eetlustremmer/hongerstiller als voor de maaltijden met voldoende water wordt ingenomen).
    • Vermindert de glucosepieken die leiden tot vetopslag en verbetert de darmtransit.
    • Ondersteunend bij diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes): vermindert te sterk stijgende bloedsuikerspiegel na de maaltijd, verbetert de glucosetolerantie met minder nood aan bloedsuikerverlagende medicijnen.
    • Hoge bloedsuikerspiegel na de maaltijd.
    Gebruikte delen:
    • De kokosolie, verkregen door eerste, koude persing en van een ongeraffineerde kwaliteit, zonder bleekproces en zonder ontgeuren.
    • Kokosmeel, verkregen door de resterende pulp (na koud persen van de olie) bij een lage temperatuur te drogen en fijn te malen. Hoe meer deze pulp vooraf gewassen wordt, hoe hoger het aandeel vezels en hoe hoger de verteerbare koolhydraten in het verkregen kokosmeel.
    • Kokoswater, het vocht dat zich binnenin een jonge kokosnoot (6-9 maand oud) bevindt; enkel vers te gebruiken (want kokoswater fermenteert snel en verliest zijn voedingswaarde bij blootstelling aan de lucht) of na een koud sterilisatieproces, waarbij de nutriĆ«nten maximaal worden behouden.
    • Vruchtvlees, wordt culinair gebruikt.
      Waarschuwingen:
      • Niet geven bij allergie aan kokosnoot.