Doorgaan naar hoofdcontent

Haaruitval

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij haaruitval:
  • Biotine tekort gaat gepaard met huidafwijkingen zoals: bleekheid, schilferige huid (meestal rond ogen, neus en mond), tongontsteking, verminderde eetlust, dunner worden van haar, broze nagels en verlies van haarkleur. Biotine wordt het best ingenomen als een vitamine B-complex. Biotine werkt nauw samen met foliumzuur, pantotheenzuur en vitamine B12. Biotine is belangrijk voor een gezonde huid, gezond haar en gezonde nagels. Biotine helpt mogelijk om grijs haar te voorkomen en helpt bij haaruitval (vooral bij mannen).
  • Cayennepeper verhoogd lokaal de bloedsomloop en kan daarom van nut zijn bij haaruitval.
  • Heermoes herstelt, versterkt en versoepelt de huid, haar en nagels, verhoogt de weerstand van bindweefsels tegen ontstekingen, remineralisatie en aanbrengen van mineralen voor de bindweefsels. Heermoes kan een bijdrage leveren bij afbrekende en scheurende nagels, splitsende haren, dun haar en haarverlies.
  • NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) is een belangrijk onderdeel van keratine, daardoor belangrijk voor huid, haren en nagels.
  • Silicium de haren bevatten 6% silicium, een behandeling op basis van silicium kan daarom doeltreffend werken tegen haaruitval en de haargroei bevorderen. Blonde haren zijn overigens het armst aan silicium.
  • Probiotica helpt het ecologisch evenwicht in het spijsverteringsstelsel te herstellen en te onderhouden. De oorzaak van haarverlies kan soms te vinden zijn in een slechte maag- en darmwerking. Wanneer bijvoorbeeld de maag onvoldoende maagzuur en pepsine (een belangrijk eiwitsplitsend enzym) aanmaakt, gaan veel voedingsstoffen verloren. Hierbij gaat het voornamelijk om aminozuren (de bouwstenen van eiwitten), mineralen en B-vitaminen zoals foliumzuur en vitamine B12. Vaak uiten de eerste klachten zich dan in haren en/of nagels, omdat zij voor onze gezondheid het minst essentieel zijn. Vitale organen, zoals het hart en de hersenen, staan immers ‘vooraan’ bij de verdeling van schaarse voedingsstoffen. Dunner wordend haar gaat daarom vaak samen met brosse, afbrokkelende nagels.
  • Vitamine B12 tekort ontwikkelt zich langzaam, het kan jaren duren vooraleer men de symptomen ontwikkelt zoals haarverlies. Oudere mensen (individueel verschillend) hebben vitamine B12 nodig als supplement, ook mensen die uitsluitend vegetarisch eten. Het is beter een vitamine B-complex te nemen dan een afzonderlijke B-vitamine.

Haaruitval (alopecia areata, accidentele kaalheid) ook alopecie genoemd, is meer een esthetisch probleem dan een echte ziekte. Dit probleem komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Haaruitval kan de ganse hoofdhuid treffen (diffuse alopecie) of alleen maar een deel, waardoor kleine gebieden haarloos worden (gelokaliseerde alopecie).

Hormonale diffuse haaruitval (kaalhoofdigheid):

Komt het meest voor en wordt veroorzaakt door een teveel aan mannelijke hormonen (androgenen, zie ook testosteron) of aan een verworven gevoeligheid voor deze hormonen, van genetische oorsprong (dit is het geval in families waar kaalhoofdigheid van vader op zoon wordt doorgegeven). Dit soort alopecie komt vooral voor bij mannen, maar kan ook vrouwen treffen op het ogenblik van de menopauze, door een verminderde afscheiding van vrouwelijke hormonen of ingevolge een behandeling met androgenen. Dit soort alopecie kan ook optreden door een zenuwschock of stress. De evolutie is meestal gespreid over vele jaren.

Om uw haarconditie te verbeteren moet u voldoende enzymenvitamine Bsilicium en zink binnenkrijgen.

Niet hormonale diffuse haaruitval:
Dit komt ook veel voor en kan optreden op eender welke volwassen leeftijd. Het hangt samen met het stilvallen van de groei van de zones waar de haren groeien (haarzakjes). Het ontstaat vrij plots; patiënten klagen erover dat zij 's morgens op hun hoofdkussen heel wat haren vinden. Meestal komt het door een duidelijke oorzaak: een bevalling, een chirurgische ingreep, een infectie, zware stress, een ernstig ongeval, het nemen van medicatie,... In de meeste gevallen, na 2 of 3 maanden, komt alles terug in orde, vooral indien de uitlokkende oorzaak genezen is.

Pelade en pseudo-pelade:
Pelade wordt gekenmerkt door gelokaliseerde haaruitval, waardoor ronde kale plekken op de hoofdhuid ontstaan. De opperhuid is glad, blijft soepel en kan worden geplooid. Pelade, waarvan de oorsprong nog maar slecht gekend is, treedt vaak op als secundair effect bij emotionele shocks (rouwproces). In de meeste gevallen is dit niet definitief en is haargroei terug mogelijk. Wanneer de opperhuid verdund is, glanzend en zich niet laat plooien, gaat het om pseudo-pelade. Dit ontstaat vaak door ziekten. Behandelingen zijn weinig doeltreffend.

Gelokaliseerde haaruitval:

Kan worden veroorzaakt door een definitief letsel aan de hoofdhuid (een brandwonde), door herhaalde trauma's aan de haarwortels (bijzondere kapsels, zenuwtics waarbij men steeds aan het haar trekt), een infectie van de hoofdhuid door schimmels en andere huidziekten.

Zie ook:
Aminozuren en anti-aging
Broos haar
Huidkloven
Huidveroudering
Huidverzorging
Nagelaandoeningen
Ontgiften
Trage schildklier
Veroudering
Voedingstekorten zie je eerst aan de buitenkant
Zwakke broze nagels
Het complete boek over je haar - In 3 stappen naar gezond haar - Auteur: Lies Helsloot